Bästa spisvakten 2023 – Minska risk för bränder i köket med en spisvakt

William

1 juni, 2023

0  comments

Att säkerställa hemmets säkerhet och bekvämlighet är en prioritering för många hushåll. En av de viktigaste aspekterna av detta är att förhindra en olycka i köket som kan leda till brand, Enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och brandskyddsföreningen är köket den vanligaste anledningen till bränder och en obevakad spis är ansvarig för många av dessa. Ungefär en tredjedel av bränderna startar i köket.

En spisvakt är ett enkelt och billigt sätt att försäkra sig om att en bra inte ska utvecklas.

Spisvakter är en smart och effektiv lösning för att övervaka spisen och se till att den automatiskt slås av när det behövs. I denna artikel kommer vi att utforska och jämföra tre olika spisvakter som passar olika behov och budgetar. 

Läs vidare för att få en bättre förståelse för vad du bör tänka på vid köp av en spisvakt, samt en detaljerad genomgång av varje produkts funktioner, fördelar och nackdelar.

I slutet av artikeln delar vi även fler tips för att öka brandsäkerheten i hemmet.

Viktiga faktorer att överväga när du väljer en spisvakt

Innan du gör ditt val av spisvakt är det viktigt att ta hänsyn till några avgörande faktorer som påverkar både funktion och användarvänlighet. Här är fyra viktiga punkter att tänka på när du jämför olika spisvakter på marknaden:

Kompatibilitet

En av de första sakerna att kontrollera är kompatibiliteten mellan spisvakten och din spis. Se till att spisvakten fungerar med din spisens effekt, oavsett om den är 230 V eller 400 V. Dessutom är det viktigt att den har rätt anslutningstyp, såsom Schuko, Perilex eller Flatstift, för att säkerställa en problemfri installation och användning.

Installation

Enkel installation är en viktig faktor att beakta när du köper en spisvakt. Vissa spisvakter kan installeras av användaren själv, medan andra kräver professionell installation av en elektriker. Att välja en spisvakt som passar din spis och är enkel att installera underlättar och gör att du snabbt kan börja använda spisvakten.

Funktioner

Spisvakter kommer med olika funktioner som kan vara avgörande för ditt val. Fundera på om du vill ha en spisvakt med automatisk avstängning, vilket innebär att den slår av spisen om den glöms på under en viss tid. En timer kan också vara användbar för att ställa in en bestämd tid för avstängning, och vissa modeller erbjuder även larm eller möjlighet att fjärrstyra spisen. Vissa spisvakter har även smarta funktioner som anslutning till mobilappar för ännu mer kontroll och bekvämlighet.

Design

Spisvaktens design kan vara viktig beroende på hur synlig den kommer att vara i ditt kök. Fundera på om du vill ha en diskret och minimalistisk spisvakt, eller en som matchar ditt kökets inredning och färgschema. Det finns spisvakter i olika former, storlekar och färger, så du kan hitta en som passar dina estetiska önskemål.

Bästa spisvakten - Topp 3 spisvakter

Norwesco 420208 Spisvakt 400V Perilexuttag

spis

Norwesco 420208 är en effektiv spisvakt som är anpassad för 400 V-spisar med Perilexuttag. Denna spisvakt ger en hög säkerhet och hjälper till att förhindra brandrisker genom att automatiskt stänga av spisen vid för hög temperatur eller vid glömd påslagen spis.

Fördelar med Norwesco 420208 inkluderar enkel installation och användning. Spisvakten kan installeras av användaren själv, vilket sparar tid och pengar jämfört med att anlita en elektriker. Dessutom är den enkel att använda, med tydliga indikationer för när spisen är på och av.

En nackdel med Norwesco 420208 är att den saknar några avancerade funktioner som finns i vissa andra spisvakter, till exempel anslutning till mobilappar eller möjlighet att fjärrstyra spisen. Detta kan göra den mindre attraktiv för användare som söker efter mer sofistikerade funktioner.

Specifikationer

 • Anslutning: Perilexuttag
 • Spänning: 400 V
 • Installation: Användarinstallation
 • Funktioner: Automatisk avstängning vid för hög temperatur eller glömd påslagen spis
 • Design: Enkel och diskret

Norwesco 420208 Spisvakt är ett utmärkt val för dig som söker en enkel och effektiv spisvakt för din 400 V-spis med Perilexuttag. Den erbjuder grundläggande funktioner för att skydda ditt hem från brandrisker och är enkel att installera och använda.

Norwesco 420059 Spisvakt 230V Värmevakt och Autostart

bränder

Norwesco 420059 är en mångsidig spisvakt som passar för 230 V-spisar och erbjuder både värmvakt och autostartfunktion. Denna spisvakt ger extra säkerhet genom att övervaka spisens temperatur och automatiskt stänga av den vid för hög temperatur eller vid glömd påslagen spis.

En stor fördel med Norwesco 420059 är dess autostartfunktion, som automatiskt slår på spisen igen när temperaturen sjunker under en viss nivå. Detta kan vara praktiskt om du till exempel kokar något som behöver värmas upp igen efter att ha svalnat.

En nackdel med Norwesco 420059 är att den, precis som Norwesco 420208, saknar några avancerade funktioner som anslutning till mobilappar eller möjlighet att fjärrstyra spisen. Detta kan göra den mindre attraktiv för användare som söker efter mer sofistikerade funktioner.

Specifikationer

 • Anslutning: Schuko
 • Spänning: 230 V
 • Installation: Användarinstallation
 • Funktioner: Automatisk avstängning vid för hög temperatur eller glömd påslagen spis, värmvakt, autostart
 • Design: Enkel och diskret

Norwesco 420059 Spisvakt är ett bra alternativ för dig som har en 230 V-spis och söker extra säkerhet med värmvakt och autostartfunktion. Även om den saknar vissa avancerade funktioner, erbjuder den grundläggande skydd mot brandrisker och är enkel att installera och använda.

Rutab 1340233 Spistimer 25A Flatstiftanslutning

matlagning

Rutab 1340233 är en spistimer som passar för spisar med flatstiftanslutning och en maximal belastning på 25 ampere Den här spistimern är ett utmärkt hjälpmedel för att minska brandrisken i köket genom att automatiskt stänga av spisen efter en förinställd tid.

En av fördelarna med Rutab 1340233 är att den erbjuder en timerfunktion, vilket innebär att du kan ställa in en specifik tid för när spisen ska stängas av. Detta kan vara användbart om du vill förhindra att maten bränner fast på spisen eller om du lätt glömmer bort att slå av spisen när du är klar.

En nackdel med Rutab 1340233 är att den, till skillnad från vissa spisvakter, inte erbjuder automatisk avstängning vid för hög temperatur. Det innebär att du måste lita på timern för att stänga av spisen, vilket kan vara mindre effektivt om du behöver justera tiden manuellt.

Specifikationer

 • Anslutning: Flatstift
 • Belastning: 25 Ampere
 • Installation: Användarinstallation
 • Funktioner: Spistimer med förinställd tid för avstängning
 • Design: Minimalistisk och diskret

Rutab 1340233 Spistimer är ett bra val för dig som vill ha en enkel och effektiv lösning för att stänga av spisen efter en förinställd tid. Den passar spisar med flatstiftanslutning och är enkel att installera och använda. Dock kan bristen på automatisk avstängning vid för hög temperatur vara en begränsning för vissa användare.

Vanliga frågor och svar om spisvakter

Vad är en spisvakt och varför behöver jag en?

En spisvakt är en säkerhetsanordning som övervakar din spis och automatiskt stänger av den vid för hög temperatur eller vid glömd påslagen spis. Det hjälper till att minska risken för brand i köket och ger extra säkerhet för dig och ditt hem.

Är det svårt att installera en spisvakt?

Installationen av en spisvakt varierar beroende på modell och anslutningstyp. Vissa spisvakter kan enkelt installeras av användaren själv, medan andra kräver professionell installation av en elektriker. Kontrollera alltid produktens installationsinstruktioner och bedöm om du har den nödvändiga kompetensen för att utföra installationen.

Hur vet jag om en spisvakt är kompatibel med min spis?

För att avgöra om en spisvakt är kompatibel med din spis, kontrollera spisens spänning (230 V eller 400 V) samt anslutningstyp (Schuko, Perilex eller Flatstift). Se till att spisvakten är anpassad för både spänning och anslutningstyp för att säkerställa en problemfri installation och användning.

Finns det spisvakter med smarta funktioner?

Ja, det finns spisvakter med smarta funktioner som anslutning till mobilappar och möjlighet att fjärrstyra spisen. Dessa funktioner kan erbjuda ökad bekvämlighet och kontroll, men kan också innebära en högre prislapp jämfört med grundläggande spisvakter.

Är det lagligt att installera en spisvakt själv?

I många länder, inklusive Sverige, är det lagligt att installera en spisvakt själv om det är en modell som är avsedd för heminstallation och om du har den nödvändiga kompetensen. Dock kan reglerna variera mellan länder, så det är viktigt att kontrollera de lokala bestämmelserna innan du utför installationen.

Öka brandsäkerheten i hemmet: Andra viktiga åtgärder

Förutom att installera en spisvakt finns det flera andra åtgärder du kan vidta för att öka brandsäkerheten i ditt hem. Här är några viktiga produkter och tips som kan hjälpa dig att skapa en säkrare miljö för dig och din familj:

Brandvarnare

En brandvarnare är ett måste i alla hem. Den upptäcker snabbt rök och ljuder ett högt larm som varnar dig och din familj om en eventuell brand. Se till att du har brandvarnare installerade på strategiska platser i ditt hem, som sovrum och korridorer, och kontrollera regelbundet att de fungerar som de ska.

Brandfilt

En brandfilt är ett effektivt och lättanvänt verktyg för att kväva mindre bränder, till exempel i köket. Den består av ett brandsäkert material som kväver elden genom att ta bort syret. Förvara en brandfilt i närheten av spisen så att du snabbt kan agera vid behov.

Brandsläckare

En brandsläckare kan vara avgörande för att bekämpa en brand innan den sprider sig. Se till att du har en lämplig brandsläckare i ditt hem och att du vet hur du använder den korrekt. Det finns olika typer av brandsläckare, så välj en som är lämplig för de vanligaste brandorsakerna i ditt hem, som till exempel fett- och elektriska bränder.

Planera en nödutrymning

Ha en nödutrymningsplan för ditt hem och öva den regelbundet med din familj. Se till att alla vet var utrymningsvägarna är och var man ska samlas utanför bostaden vid en eventuell brand.

Undvik överbelastning av eluttag

Överbelastade eluttag kan orsaka överhettning och brand. Använd inte för många förlängningssladdar och koppla inte in för många apparater i samma uttag. Se också till att sladdar och kontakter är i gott skick och inte skadade.

Genom att vidta dessa åtgärder i kombination med en spisvakt kan du avsevärt öka brandsäkerheten i ditt hem och skapa en tryggare miljö för dig och din familj.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}