Brandsäkra hemmet – 8 förebyggande åtgärder för att undvika brand

William

26 oktober, 2022

0  comments

Eftersom hemmet är vår trygga punkt är det viktigt att du gör det du kan för att förebygga att en brand skulle uppstå. Du behöver ha bra och fungerande utrustning och veta hur du ska agera om olyckan skulle vara framme och det börjar brinna i ditt hem. Det finns flera saker du kan göra för att göra ditt hem till en tryggare plats genom att brandsäkra det.

I den här artikeln får du några tips på hur du kan gå tillväga för att brandsäkra ditt hem.

Förebygg bränder i hemmet

För att du ska förhindra att bränder ska uppstå är det viktigt att du ser till att det finns brandvarnare med fungerande batteri placerade runt om i ditt hem. Förutom att brandvarnaren ger bra skydd finns det fler saker du kan göra i förebyggande syfte. Till exempel:

  • Ha en brandvarnare i hemmet
  • Skaffa en brandfilt
  • Skaffa en brandsläckare
  • Vakta spisen
  • Släck levande ljus
  • Dra ur sladdar
  • Köp CE-märkta elektriska apparater
  • Utrymning
  • Ha en hemförsäkring

Med rätt kunskap och utrustning kan du säkra ditt hem mot att det ska börja brinna och om en brand skulle ta vid har du bättre förutsättningar att släcka branden i tid. Därför är det viktigt att du brandsäkrar ditt hem. I följande text får du mer information kring hur du ska gå tillväga för att förebygga bränder som kan uppstå i hemmet. 

Så brandsäkrar du ditt hem

Att det ska börja brinna är många är oroliga för. Även om det inte är något du oroar dig för på daglig basis är det viktigt att du brandsäkrar ditt hem för att förhindra att en brand skulle uppstå vilket kan få allvarliga konsekvenser för huset eller lägenheten, men också för er som bor där.

Här nedan får du några tips och råd på hur du bäst förebygger en brand i ditt hem.

Brandvarnare

Det är viktigt att det finns fungerande brandvarnare i ditt hem. Bor du större behöver du köpa fler så de täcker hela hemmet och placera minst en brandvarnare på varje våningsplan. När du har monterat din brandvarnare ska du kontrollera den med jämna mellanrum för att vara säker på att den fungerar och byt batteri vid behov.

Köp brandsäkerhetsutrustning

Brandvarnare är bra att ha eftersom de varnar när de känner av rök. Men det finns även andra typer av utrustning du bör ha nära till hands ifall det skulle börja brinna då de kan hjälpa till att släcka en eldsvåda. 

Du kan till exempel införskaffa en godkänd brandsläckare som placeras där du lätt kan komma åt den, till exempel i hallen. Du behöver kontrollera brandsläckaren emellanåt genom att kolla att nålen står på grönt och vända på den för att minska risken att pulvret klumpar ihop sig.

Vid mindre bränder behöver du ha en brandfilt. Den kan du förvara i köket i och med att det är där många bränder uppstår. Se till att den är lättåtkomlig så du snabbt kan släcka elden med den.

Vakta spisen

Spisen är alltför många gånger källan till en brand. Därför är det viktigt att du ser till att stänga av plattorna efter att du har använt den. När du håller på att laga mat är det viktigt att du har koll på kärlen och dess innehåll eftersom de lätt kan brännas vid och börja brinna om du inte har koll. Skulle det börja brinna i exempelvis kastrullen ska du använda ett lock för att släcka elden och dra den åt sidan.

Släck levande ljus

Du ska aldrig lämna levande ljus utan uppsikt. Släck levande ljus innan du lämnar rummet, hemmet eller ska gå och lägga dig. Om du har en kamin eller en vedeldad spis ska du ha uppsikt över elden så att den inte blir för kraftig, sluta mata på med ved när det är läge för det och släck elden när kaminen eller spisen är färdiganvänd.

Dra ur sladdar

Det är viktigt att du drar ur sladdar från de enheter och apparater du inte använder. Det är vanligt att gamla och trasiga sladdar blir upphettade vilket kan resultera i en brand. När en sladd är trasig ska du återvinna den för säkerhets skull.

CE-märkning

När du ska köpa elektriska produkter ska du kolla att de har en  CE-märkning. En CE-märkning styrker att produkten är framtagen med ett säkerhetstänk och att de stämmer överens med EU:s lagstiftning och uppfyller krav inom säkerhet, miljö och hälsa. De produkter som inte har en CE-märkning är inte lika säkra och därmed mer brandfarliga.

Utrymningssäkra hemmet

Om branden är omfattande och ni behöver utrymma hemmet är det viktigt att ni kan utrymma på ett snabbt och smidigt sätt. Finns det flera utgångar ska du se till att de inte är blockerade. Prata med familjen så ni vet hur ni ska agera vid utrymning och bestäm ett ställe där ni samlas utanför.

Teckna hemförsäkring

En hemförsäkring ger ekonomisk trygghet vid brand. Med rätt hemförsäkring får du ersättning för skadorna som uppstår vid brand. Det kan vara rökskadade kläder, möbler som har brunnit upp eller andra saker som betyder mycket för dig.

En villaförsäkring är rekommenderat att teckna om du bor i hus som du själv äger. En hemförsäkring gäller oftast sakerna i hemmet och vissa personskador, inte skador som uppstår på själva huset. Läs noga på innan du tecknar försäkring och jämför de olika alternativen. 

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}