Rensa ogräs mellan plattor – 5 sätt att få bort ogräs från stenplattor

William

26 oktober, 2022

0  comments

Stenplattor används i trädgårdar och på uteplatser för utsmyckning. Förutom att de är en snygg detalj skapar de en platt markyta. Eftersom de läggs utomhus innebär det att naturen kan ta över. I vissa fall kan det vara fint med växter kring stenplattorna.

Men ogräs är något som de flesta vill bli av med och för att dina stenplattor ska fortsatt ge ett fint intryck är det viktigt att du rensar plattorna från ogräs.

I den här artikeln får du mer information om hur du med enkla medel kan rensa bort ogräs från dina stenplattor.

Ta bort ogräs från stenplattor

Det finns flera saker du kan göra för att rensa bort ogräs mellan stenplattor. Du kan få bort dem tillfälligt eller så kan du försöka ta till med en något hårdare metod för en förhoppningsvis mer permanent lösning. Här är några exempel på olika sätt du kan få bort ogräs mellan stenplattorna:

  • Trädgårdsverktyg
  • Bekämpningsmedel
  • Bränna bort ogräset
  • Högtryckstvätt eller varmt vatten
  • Marktäckning

Tillvägagångssätten kan variera vad gäller effektivitet. De tar olika lång tid och energi och därför kan de mindre effektiva sätten vara bra när du snabbt vill få bort ogräset. Men om du vill ha en mer långvarig lösning ska du testa de mer effektiva sätten. Oavsett om du letar efter en tillfällig eller långsiktig lösning kan du i nästa del läsa mer om hur du kan få bort ogräs från stenplattor på olika sätt.

Så får du bort ogräs mellan plattor

Eftersom ogräs tenderar till att dyka upp och växa lite som de vill blir de ett irritationsmoment. Särskilt på de platser du vill hålla fria från ogräs. Det är vanligt att ogräs växer mellan stenplattor. Vill du få bort ogräset som vuxit fram mellan dina stenplattor får du i följande text tips på hur du kan gå tillväga för att rensa bort dem.

Använd trädgårdsverktyg

Det finns flera trädgårdsverktyg du kan använda för att ta bort ogräs som vuxit mellan plattorna. Några exempel på verktyg du kan använda är ogräsjärn, fogborste, krats, ogräsborttagare och renshacka.

Borsten kan vara bra att använda där fogarna är smalare och du inte kan komma åt med något annat verktyg. Den kan även vara behjälplig för att putsa efter du rensat bort ogräset och göra plattorna fina igen. De övriga verktygen har en skarpare spets vilket gör att du kan komma åt ogräset mer på djupet.

För att få bort ogräset behöver du även få bort dess rötter för att minska risken att de ska växa upp igen. Denna metod är effektiv men det tar längre tid då du behöver vara noggrann för att ogräset inte ska växa upp snart igen.

Använd bekämpningsmedel

På marknaden finns det flera produkter som är framtagna för att du på ett effektivt sätt ska få bukt med ogräset. Om du har husdjur eller små barn som brukar vistas vid stenplattorna ska du undvika att använda bekämpningsmedel då de är starka och kan vara skadliga.

Dessutom är de ett mindre miljövänligt alternativ. Men om du vill bli av med ogräs kan du använda ett bekämpningsmedel längs med plattorna där det finns ogräs för att få bort det på ett mycket effektivt sätt.

Bränn bort ogräset

Det finns ogräsbrännare du kan köpa för att bränna bort ogräset. Denna metod är mycket effektiv då du med bara en låga tar död på ogräset. Tänk på att stenplattorna kan bli missfärgade när du använder ogräsbrännaren. Risken är liten men beroende på vilken typ av stenplatta du har så kan det påverka dem.

Ogräsbrännaren är enkel att använda och är mycket effektiv mot ogräs, dessutom går det snabbt att bli av med ogräset mellan plattorna på stengången eller uppfarten

Högtryckstvätt och varmt vatten

Har du en högtryckstvätt med ett mycket hårt vattentryck kan det vara ett effektivt sätt att få bort ogräs om de har vuxit på plana ytor. Men det kan vara svårt att komma åt ogräs som fäst rötter längre ner i marken. Du kan också använda hett, kokande vatten och hälla det på ogräset.

Det tar död på ogräset effektivt. Men om du behöver få bukt med ogräs som har tagit över en större yta är det ett mindre bra tillvägagångssätt då det tar mer tid och energi från dig om du behöver springa till och från köket ett flertal gånger.

Marktäckning

Om en större yta har drabbats av mycket ogräsväxt kan metoden marktäckning vara det mest effektiva sättet att få bort ogräset.

Då använder du en markduk och täcker över hela området som blivit drabbat för att på så sätt kväva ogräset på solljus och näring. Det är dock en metod som kräver minst ett år för bästa resultat.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}