Elda bort stubbe (GUIDE) – Hur du enkelt får bort stubben på egen hand

William

26 oktober, 2022

0  comments

Om du har stubbar på tomten du vill få bort är eldning den bästa tekniken.

Men det är inte bara att sätta eld på stubben för att den ska försvinna. Det är viktigt att du tänker på säkerheten och använder dig av korrekta metoder för att du ska få bort stubben.

I den här artikeln kan du läsa mer om hur du kan elda bort en stubbe med olika metoder.

Så eldar du bort en stubbe

För att bränna bort en stubbe kan du införskaffa en stubbskorsten. Den placerar du runt stubben och adderar briketter innan du tänder upp elden. Det är det enklaste sättet att på egen hand bli av med en stubbe.

Förutom att du kan köpa en stubbskortsten finns det olika gör-det-själv metoder du kan testa för att göra dig av med stubben. Men då krävs det att du är försiktig och har de rätta verktygen. För att bränna bort en stubbe på fri hand behöver du ha dessa saker:

 • Ruttna bort stubben genom att borra hål i den
 • Gräv upp och kapa rötter
 • Bränna bort stubbe
 • Vatten
 • Stubbfräs

Ska du elda en stubbe på fri hand är det desto viktigare att stubben inte är torr då det finns större risker att den skulle bli en brandfara. Men i övrigt är de olika bränningsmetoderna effektiva och gör sitt jobb väl.

Bränningsmetoder för att få bort stubbar

Stubbar är resultatet av en trädfällning då det inte går att få bort hela trädet på en och samma gång. Oavsett om trädfällningen skedde nyligen eller för länge sedan kan stubben bli ett störande moment i trädgården. Därför kan det vara läge att bli av med stubben för att trädgården eller tomten ska bli mer estetiskt tilltalande. 

Förutom att du kan vilja ta bort stubbar för att det ska se trevligare ut kan de drabbas av sjukdomar och ruttna vilket du behöver åtgärda för att minska risken för ohyra och att sjukdomen ska sprida sig. I den här delen får du en kort genomgång på olika bränningsmetoder för att få bort stubbar på tomten.

Stubbskorsten

En stubbskorsten består av plattor av metall du sätter ihop kring stubben. Den är utformad likt en skorsten och har flera lufthål vilket gör att du kan elda på ett säkert sätt utan någon större risk för eldspridning. Förutom att du behöver köpa själva produkten behöver du även skaffa briketter så att du kan elda i den.

I och med att du själv sätter ihop plattorna kan du enkelt anpassa produkten efter omkretsen på stubben. Stubbskorstenar passar bra att använda mot stubbar upp till 40 cm i diameter.

Stubbskorstenen är enkel att använda då du med hjälp av en spade skapar ett dike runt stubben för att du ska få ner metallplattorna. Finns det tjocka och utstickande rötter kan du hugga ner dem med en yxa. När du monterat skorstenen stabilt på plats häller du i briketter så de lägger sig runt stubben. Tänd du eld på briketterna och fäll ner fällplattorna som finns inuti skorstenen. Därefter behöver du ha uppsyn över elden i 1-2 timmar innan du kan lämna den glödande. Vanligtvis tar det ungefär ett dygn innan stubben brunnit ner. Det gör att metoden kräver tålamod men det kan det vara värt eftersom det är en av de mest effektiva och säkra sätten att få bort en stubbe genom eldning.

När stubben är borta och du tagit bort skorstenen är det viktigt att du eftersläcker med hjälp av vatten för att få bort kvarvarande glöd. Fördelen med stubbskorstenar är att de är återanvändbara och är enkla att förvara.

Bränn stubbe på fri hand

Innan stubbkorstenen kom var det vanligt att man eldade ner stubbar på fri hand. Metoden är effektiv men det är viktigt att du är försiktig och tar hänsyn till vädret då eld snabbt kan sprida sig. Särskilt om stubben är torr.

För att bränna bort en stubbe via denna metod behöver du:

 • Spade 
 • Yxa
 • Borr
 • Tändvätska
 • Sågspån
 • Ved
 • Varmt vatten

Använd en spade för att gräva runt stubben en bit så rötterna är synliga. När du gjort det använder du borren för att göra djupa hål i stubben. De ska vara vertikala och ha ett djup på omkring 20 cm. Lägg i sågspån i hålen tillsammans med den valda tändvätskan. Du kan till exempel använda dig av lampolja eller kaliumnitrat. Väljer du kaliumnitrat behöver du blanda 

ut det med varmt vatten. Lägg på ved runtomkring stubben och tänd eld på den.

 Det är olika hur lång tid det tar för stubben att brinna ner beroende på storlek och fuktighet. Men i regel är denna metod något mer tidseffektiv i jämförelse med när du använder en stubbskorsten. När stubben har brunnit ner använder du vatten för att få bort all glöd. När området har kylts av kan du använda en yxa för att få bort de rötter som kvarstår.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}