Lufta element (GUIDE) – Så luftar du elementen enkelt

William

26 oktober, 2022

0  comments

Under hösten när värmen slås på igen är det många som upptäcker att deras element inte värmer som det ska eller att delar av det är kallt. Det bästa du kan göra för att det ska värma igen är att lufta det. Att lufta elementen är något du kan klara av på egen hand och i den här artikeln får du en kort guide på hur du går tillväga för att lufta element.

Så gör du för att lufta element

Det är enklare än vad du kan tro att lufta elementen. Du behöver inte införskaffa några  speciella verktyg eftersom du främst använder en luftningsnyckel eller elementnyckel som det också kallas som kommer med inköpet av elementet. Har du tappat bort den kan du köpa en ny i butiker som säljer byggvaror och produkter för hemmafix.

Avluftningen är enkel att genomföra och bara du är metodisk kommer du lyckas. När du ska lufta elementen behöver du följa ett par steg vilket är dessa:

  • Stäng av cirkulationspumpen
  • Skruva upp termostaten till max värme
  • Öppna avluftningsventilen
  • Stäng av avluftningsventilen
  • Slå på värmeväxlaren eller cirkulationspumpen

Vidare i artikeln får du en mer djupgående genomgång på hur du gör steg för steg för att lufta elementet.

Lufta elementet - steg för steg

När elementen är fyllda av luft blir det svårare för varmvattnet att sprida sig. Det är vanligt att elementen är i behov av avluftning efter att de varit avstängda en längre tid vilket kan göra att luftfickor har bildats inne i elementet. Är luftfickorna utspridda kan det göra att delar av elementet är kallt och andra delar är varma. För att åtgärda detta behöver du avlufta elementet. Det enda du behöver för att avlufta elementet  på egen hand är en elementnyckel och något att fånga upp fukten med, till exempel en handduk eller ett kärl.

Har du inte avluftat elementen förut kan det vara behjälpligt med en steg-för-steg guide vilket du får här nedan.

Stäng av cirkulationspumpen

Det första du behöver göra är att stänga av elementets cirkulationspump. Det gör du genom att slå av strömmen till värmepannan. Strömbrytaren finns vanligtvis placerad på väggen. Om du inte har någon strömbrytare för värmepannan kan du kolla om det finns en stickpropp du kan dra ur för att stänga av värmepannan. Det går att ha cirkulationspumpen igång under tiden du ska lufta elementet, men eftersom luftcirkulationen fortfarande är igång blir det något svårare. Men det går ifall du inte kan hitta en stickpropp eller en strömbrytare vilket är vanligt om du bor i lägenhet. Har du fjärrvärme ska du stänga av värmeväxlaren.

Skruva upp termostaten till maxvärme

För att skapa en fri genomfart i systemet ska du vrida upp termostaten till maxvärme. Elementets termostat är den som sitter på sidan som du kan vrida på för att reglera värmen. Vanligtvis går siffrorna från 0 till 5 vilket är maxvärmen. 

Öppna avluftningsventilen

Med hjälp av elementnyckeln ska du öppna avluftningsventilen som finns placerad på sidan av elementet, oftast på motsatt sida av termostaten. Har du ingen elementnyckel kan du använda fingrarna eller en skiftnyckel. Vrid om med nyckeln moturs för att öppna ventilen. Gör det försiktigt och öppna lite i taget för att inte allt ska pysa ut på en gång. Vid detta steg behöver du vara beredd med en handduk eller ett kärl att fånga upp fukten med eftersom det kan pysa ut vatten. Du vet att luft är på väg ut när du hör ett väsande ljud. Låt ventilen vara öppen tills vatten börjar komma ut.  

Om du öppnar luftningsventilen och det kommer vatten på en gång fanns det ingen luft i elementet och de problem du har med elementet är inte till följd av luftansamlingar.

Fyll på med vatten

Eftersom det kan rinna ut vatten ur elementet när du luftar det kan det i vissa fall vara nödvändigt att fylla på med vatten. Kolla på tryckmätaren som sitter intill expansionskärlet. Genomsnittet på trycket i en normalstor villa ligger på 1 bar. Är det mindre kan du fylla på med vatten. För att fylla på med vatten vrider du på påfyllningsventilen och stänger av när den har nått upp till ungefär 1 bar.

Stäng av avluftningsventilen

För att stänga av avluftningsventilen använder du elementnyckeln och vrider den medurs. Tänk på att inte dra för hårt för att göra det enkelt för dig nästa gång elementen är i behov av avluftning.

Slå på cirkulationspumpen

Sista steget är att slå på cirkulationspumpen eller värmeväxlaren igen. Vänta en stund för att elementet ska värmas upp. Om det fortfarande inte värms upp  som det ska behöver du antingen kontakta fastighetsskötaren eller den som har tillgång till det centrala värmesystemet. Du kan också ringa en VVS-specialist för att de ska hjälpa dig med problemet.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}