Bästa vattenspridaren 2023 – Vattensprinklersystem för gräsmatta

William

6 december, 2022

0  comments

En vattenspridare är viktig för att din trädgård ska få den mängd med vatten den behöver för att växa och frodas. Den är särskilt behjälplig för dig som har en stor gräsmatta. Förutom att den kan hjälpa till att bevattna trädgården är den för många barn ett sommarnöje.

Därför kan det vara bra att det finns en eller flera vattenspridare i trädgården under sommarens varmaste dagar för att bevattna och sprida glädje på samma gång.

I den här artikeln kan du läsa om de som jag anser vara de bästa vattenspridarna. De har alla fått en plats på topplistan för att de uppfyller de kriterier en bra vattenspridare bör ha såsom hur bra vattenspridaren fördelar vattnet och hur effektivt den gör det.

Längre ner i texten kan du läsa mer om de egenskaper jag utgått från när jag valde ut de bästa produkterna vilket också kan vara intressant för dig eftersom det kan göra valet av rätt vattenspridare lite enklare.

Vattenspridarens viktigaste egenskaper

Du köper en vattenspridare för att den ska hjälpa till att bevattna gräsmattan och delar av din trädgård. Därför är det viktigt att den sprider vatten över en bra yta. Förutom att vattnet ska fördelas på ett bra sätt är det minst lika viktigt att vattentrycket är effektfullt.

Utöver fördelning och vattentryck finns det andra egenskaper som utgör den perfekta vattenspridaren. I den här delen får du mer information om de egenskaper som utgör en riktigt bra vattenspridare. Det är även dessa egenskaper jag utgått från och jämfört mellan produkterna när jagi valde ut de bästa vattenspridarna.

Räckvidd

För att du ska hitta rätt vattenspridare behöver du välja utefter hur stor yta vattenspridaren har kapacitet att bevattna. Därför ska det tydligt finnas beskrivet i produktbeskrivningen hur stor yta den täcker. Ska du vattna rabatterna räcker det med en mindre räckvidd men om du ska vattna en större gräsmatta behöver vattenspridaren täcka en större yta.

Vattentryck

Det är viktigt att vattenspridaren har ett högt vattentryck för att du ska bli nöjd med produkten. En vattenspridare som har lågt vattentryck är inte lika effektiv och de räcker inte lika långt.Trycket ska vara kraftfullt för att den ska kunna sprida vatten över en större yta.

Tåligt material

Vattenspridaren ska vara tillverkad av ett tåligt och rejält material. Det ska inte finnas några risker att den rostar, smälter eller går sönder på grund av frost. Därför ska vattenspridaren vara gjord av ett hållbart material för att det förlänger vattenspridarens liv.

Timer och reglering av vattentryck

För att du ska kunna anpassa vattenspridaren efter behov är det bra om det finns olika inställningar och funktioner. Till exempel en timer där du kan ställa in hur länge den ska vattna och vilken tid eller reglera vattentrycket.


Vattenspridare Gardena Aquazoom

Vattenspridaren Aquazoom är tillverkad för att täcka ytor mellan 28 och 650 kvadratmeter vilken gör att vattenspridaren har en räckvidd för en stor yta. Den avger en jämn bevattning och tack vare den jämna bevattningen minskas risken för pölbildning.

Med hjälp av reglagen kan du ställa in räckvidden vilket ligger mellan 7 och 21 meter.  Bredden går att ställa in mellan 4 och 17 meter. Du kan även anpassa vattenflödet för att din gräsmatta så få rätt mängd med vatten över den yta du önskar. Vill du att den bara ska vattna åt ena hållet kan du ställa in det.

Den är utrustad med breda stödfötter vilket gör att den står stabilt på marken då den väger 0,8 kilo. Den är tillverkad av plast som både tål frost och UV-strålningar bra. I produkten finns ett rostfritt metallfilter som förhindrar att smutspartiklar tar sig in i vattenspridaren. Filtret är enkelt att komma åt och du kan tömma det vid behov. Den är lätt att få ren och du kan få bort eventuella kalkavlagringar genom att torka av munstyckena.

Vattenspridaren är svart och har oranga detaljer vilket gör att den smälter bra in i trädgården och du kan lätt hitta den vid behov.

Pris: 502 kr.


Vattenspridare Gardena Aqua

Vattenspridaren Aqua från Gardena är lämplig för mindre ytor då den kan täcka ytor mellan 9 och 150 kvadratmeter och har en maxbredd på 13 m. Med Gardena Aqua får du en jämn vattenfördelning som minskar risken för pölbildning.

Du kan reglera räckvidden genom att ställa in räckvidden mellan 7 och 17 meter. Monteringen är enkel och du kan börja använda den så fort den är kopplad till vatten. 

Vattenspridaren är tillverkad av metall vilket är ett hållbart material som tål både frost och UV-strålning och du kommer därmed ha användning av vattenspridaren för en lång tid framöver. Metallen gör också att den står stadigt på marken. I vattenkopplingen finns ett metallfilter som är enkel att ta bort när du behöver rengöra den.

I produkten ingår en bevattningstimer som du kan använda för att ställa in hur lång tid vattenspridaren ska vara påslagen. På så sätt sparar du vatten samtidigt som du ser till att din trädgård blir vattnad ordentligt.

Vad gäller designen är den svart och har delar av metall samt mindre detaljer i orange vilket gör att den passar bra in i trädgården utan att sticka ut alltför mycket. 

Pris: 499 kr.


Flopro Monsoon vattenspridare

Vattenspridaren Monsoon är till färgen blå vilket gör att du tydligt kan se den i trädgården. Den är tillverkad av materialet plast av premiumkvalitet som är UV-tålig vilket innebär att den inte påverkas av solens varma strålar. Den är också utvecklad med ett anti-läckage system och den har delar av metall för att förstärka dess livslängd.

Den täcker en total yta på 196 kvadratmeter och kan vattna en yta på 13,5 x 14,5 meter och den täcker därmed en ganska stor yta. Det finns även möjlighet att anpassa spridningen då det ingår sex stycken olika munstycken som kan avge vattning från 20 eller 14 munstycken.

Dess vattenåtgång för 2 bar ligger på 12 liter i timmen vilket innebär att vattentrycket är relativt starkt för den här typen av vattenspridare. Fästet har diametern 12 mm och den passar därmed till alla sorters standardfästen.

Pris: 509 kr.


Flopro cascade vattenspridare

Vattenspridaren är justerbar och kommer med 18 munstycken av gummi vilket möjliggör dess jämna och breda spridning. Den har högt vattentryck och kan täcka en yta på upp till 143 kvadratmeter.

Det går att justera vattenspridarens riktning och spridning för att den ska komma åt där det behövs. Vattenflödesregleringen är steglös. Dess vattenåtgång på 2 bar ligger på 12 liter i timmen vilket är ett bra vattentryck för den yta den täcker.

Vattenspridaren är tillverkad av plast av hög kvalitet som är UV-tålig och innehar ett anti-läckage system. De delar som inte är gjorda av plast är av metall vilket är ett tåligt material som gör att vattenspridaren kommer att hålla länge. Till färgen är den blå vilket gör att den syns tydligt i trädgården.

Den passar bra tillsammans med alla sorters standardfästen.

Pris: 405 kr.


Roterande vattenspridare

Vattenspridaren består av tre armar med fyra precisions munstycken vardera som säkerställer en jämn och utspridd bevattning. Den är justerbar och du kan själv välja rotationshastigheten efter behov.

Den kan vattna en diameter upp till 15 meter innebär att du kan vattna en stor yta i den trädgård. Dess totala täckning är 175 kvadratmeter. Fästet har en diameter på 12 mm vilket innebär att den passar bra med alla standardfästen.

 Vattenspridaren är tålig då den är tillverkad av högkvalitativ ABS plast som gör att den håller för både väder och stötar och innehar snabbkopplingar, anti-läckage system och ett UV-skydd som gör att din vattenspridare kommer kunna vattna din trädgård i många år framöver. Kopplingar, vattnare och vagnar är tillverkade av metall för att förstärka vattenspridarens livslängd.

Till färgen är den blå vilket gör att den syns väl bland all grönska i din trädgård.

Det här är en av de billigare alternativen vad gäller vattenspridare för trädgård. Den kostar 355 kr.


Oscillerande vattenspridare

Vattenspridaren kommer från varumärket Fiskars. Den täcker en större yta mellan 300 och 500 kvadratmeter och den är därmed ett bra alternativ för dig som har en större trädgård. Den har en enkel och stilren design och går i färgerna svart och orange.

Dess bas är tillverkad av metall vilket gör att den står stadigt på marken. Den har en standardkoppling och passar bra med andra tillverkare. Den väger 0,6 kilo och de övriga måtten för vattenspridaren är följande:

  • Bredd: 19,2 cm
  • Längd: 52,5 cm
  • Höjd: 8,5 cm

Vattenspridaren är något mer robust i jämförelse med liknande vattenspridare vilket gör att den står mycket stadigt på marken.

Den har en inbyggd på och avstängning vilket gör att du inte behöver använda kranen för att stänga av vattnet. Vattenspridaren är  framtagen med en vattenbesparande teknologi och sänker dess vattenprofil i mittläget för att minska vattenförbrukningen upp till 20% och minskar risken för pölbildning.

Pris: 519 kr.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}