Minska elförbrukningen i hus – 10 tips som spara el i villa

William

24 oktober, 2022

0  comments

Den senaste tiden har många märkt av att elräkningen är högre. För att få ekonomin att gå runt kan du se över din elförbrukning och ta till med de åtgärder som krävs för att du ska minska elförbrukningen i ditt hem.

I den här artikeln får du tips på hur du som bor i en villa kan minska elförbrukningen. Att spara på el är bra för din plånbok, men även för miljön. Oavsett av vilken anledning du vill spara in på elen kan du i den här artikeln läsa mer om hur du minskar elförbrukningen i villa.

Så minskar du elförbrukningen

Som villaägare finns det ett flertal saker du kan göra för att dra ner på elförbrukningen. Du kan börja med att undersöka vad som förbrukar elen. Då får du en bra inblick på vad som drar el och avgöra inom vilka områden du kan minska på förbrukningen. Utöver att göra en elkontroll kan du också:

  • Stänga av apparater
  • Dra ur kablar
  • Kontrollera temperaturen
  • Köp energisnåla vitvaror
  • Byt ut belysningen
  • Kontrollera isoleringen
  • Ta kortare duschar
  • Häng upp tvätt istället för att använda torktumlare
  • Använd energikrävande produkter mer sällan (ex. TV och datorer)

Det kan vara bra att ha i åtanke att olika sorters apparater förbrukar olika mycket el. Andra saker som kan påverka är hur stort du bor och hur många personer ni är som bor i villan. Här nedan får du mer djupgående genomgång på åtgärder du kan ta till med för att minska elförbrukningen.

Bästa tipsen för att minska elförbrukningen i villan

Elräkningen baseras på hur mycket el du förbrukar varje månad och de elpriser som gäller i det område du bor. Eftersom elförbrukningen kan resultera i en alltför stor summa pengar över din budget kan du behöva spara in på elen och därmed också pengarna. Det finns flera saker du kan göra för att minska på elförbrukningen om du bor i villa.

Undersök elförbrukningen

Är du det minsta osäker på vad det är som drar el kan du ta ett varv runt i huset och se över alla elektriska apparater, prylar, laddare och kablar. Då får du bättre koll på vilka elektriska prylar du har och exempelvis dra ur de apparater du inte använder. Du kan också skaffa en elmätare du sätter i ett vägguttag för att ta reda på hur mycket el en apparat förbrukar. När du vet hur mycket el ditt hem drar kan du se över ditt elavtal för att därefter hitta något som passar dig bättre.

Stäng av apparater och dra ur kablar/sladdar

Många låter sina apparater stå på i bakgrunden. Det är till exempel vanligt att TV:n ständigt är påslagen. Vill du spara på elen ska du stänga av alla elektriska apparater när de inte används. Även de som står på stand-by läge. Du kan också dra ur kablar för att apparaten eller prylen ska dra mindre el.

Att sätta mobilen eller surfplattan på laddning är nödvändigt för att den ska fungera. Men så snart som den är fulladdad ska du dra ur den ur vägguttaget. Det är vanligt att man låter sladden sitta kvar efter att den kopplats ur enheten, men om du vill spara på elen ska du dra ur sladden ur uttaget.

Kontrollera temperaturen

Optimera temperaturen i hemmet för att få en lägre elräkning. I vardagsrum kan det vara 20 grader och i sovrummet kan det vara mellan 15 och 18 grader. Du ska inte ha det varmare än nödvändigt.

Sedan kan du optimera temperaturen på kylskåpet och frysen. I kylen ska det vara omkring 5+ och frysen ska vara ungefär 18 minusgrader. Även tvättmaskinen kan du optimera för att minska elförbrukningen genom att välja att tvätta i 40 grader istället för 60.

Kontrollera isolering

Om det fortfarande är kallt och dragit i huset efter att du kontrollerat temperaturen kan det vara bra att se om dörrar och fönster behöver tätas. När ditt hem är väl isolerat behöver du inte öka temperaturen inne i huset mer än nödvändigt.

Köp energisnåla vitvaror

Vitvaror är nödvändiga för den dagliga driften av hemmet. Men om de är äldre finns risken att de är grunden till den höga elräkningen. Vitvaror är vanligtvis uppmärkta med den energiklass de tillhör.

De mest energisnåla vitvarorna har energiklassen A. Om dina vitvaror har en lägre energiklass kan det vara en bra idé att byta ut dem mot nya energisnåla vitvaror. Det är också viktigt att du väljer rätt sorts spis när du ska köpa en ny. Spisar med induktionshällar drar upp till 40% mindre el i jämförelse med en spisar med gjutjärnspannor.

Byt ut belysningen

Att ha på belysning är viktigt för att kunna se och de skapar en trivsam stämning. Men något som kan vara bra att vara medveten om är att det finns energisnåla alternativ även när det kommer till lampor.

 Lågenergilampor och LED lampor är två exempel på energisnål belysning. De förbrukar omkring 80% mindre el än vad vanliga glödlampor gör. Dessutom håller de längre.

Att använda lågenergilampor är också bra för de som vill minska elförbrukningen i lägenhet.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}