Höga elpriser har gjort att många är i behov av att minska elförbrukningen. När det pratas om hur privatpersoner kan minska sin elförbrukning riktas tipsen oftast till villaägare. Men även de som bor i lägenhet kan vara i behov av att spara på elförbrukningen.
I den här artikeln kan du läsa mer om hur du som bor i lägenhet kan gå tillväga för att minska på förbrukandet av elektricitet och därmed få en lägre elräkning.
Minska elförbrukningen
Vill du minska elförbrukningen i din lägenhet finns det flera saker du kan göra. Börja med att undersöka vad som drar el. Därefter blir det enklare för dig att ta till med de åtgärder som krävs för att minska elförbrukningen.
Några exempel på saker du kan göra för att minska lägenhetens elförbrukning är:
- Byta ut belysningen till lågenergilampor
- Dra ur kablar
- Dra ur laddare
- Stänga av apparater
- Köp energisnåla vitvaror
- Temperaturkoll
- Kortare duschar
- Häng upp kläder på tork istället för att använda torktumlaren
- Kör diskmaskinen när den är full
Eftersom alla har olika mycket behov av el och har olika sorters apparater kan det variera hur pass mycket du behöver dra in på. Elförbrukningen kan också påverkas av hur stor eller liten lägenhet du bor i samt hur många ni är som bor i den. I följande text får du några tips på hur du kan minska elförbrukningen i din lägenhet.
Så minskar du elförbrukningen i lägenhet
Det senaste året har elen blivit dyrare. Även innan dess har många behövt spara på sina slantar och dra ner på elförbrukningen. Därför kan dessa tips vara bra att ta till sig av om du är i behov av att hitta sätt du kan spara in på elen.
Undersök elförbrukningen
Det kan vara svårt att ha koll på vad som drar el. Därför kan du börja med att gå runt i din lägenhet och undersöka vad som förbrukar el. Hushållsel som används på daglig basis är till exempel kyl,frys, belysning,TV och dator. När du vet vad som drar el blir det enklare för dig att avgöra vad du kan dra in på. Det kan också vara värt att se över ditt elavtal och hitta ett elbolag som matchar med den elförbrukning du använder.
Skaffa lågenergilampor
Under det mörkare halvåret blir det desto viktigare att lysa upp hemmet med belysning. Men det finns energisnåla alternativ du kan köpa. Det finns ett brett utbud på lågenergilampor du kan köpa och byta ut mot de lampor du har. Förutom att det finns olika varianter av lågenergilampor kan du välja LED-lampor som också är ett bättre alternativ vad gäller energisnål belysning. Lågenergilampor och LED-lampor förbrukar 80% mindre el i jämförelse med vad en vanlig glödlampa gör. Dessutom är de ett mer hållbart alternativ då de räcker längre.
Dra ur kablar och stäng av apparater
För att minska på elförbrukningen i ditt hem ska du dra ur kablarna ur vitvaror och andra elektriska prylar som drar el även när de står i stand-by läge. Förutom att du kan dra ur kablar på apparater och prylar som inte används för tillfället är det också viktigt att du drar ur laddaren när du har laddat upp den pryl eller enhet du ska använda. Det är vanligt att man låter mobilens laddare sitta i efter att du dragit ur den ur telefonen när den är fulladdad. Vill du minska elförbrukningen ska du dra ur laddaren så snart som enheten är uppladdad.
TV:n, datorn och radion är vanliga apparater som folk låter stå på i bakgrunden. För att minska elförbrukningen ska du stänga av apparaterna när du inte använder dem.
Byt ut gamla vitvaror
Vitvaror såsom tvättmaskin, torktumlare, kylskåp, frys, spis, mikro och diskmaskin som är av äldre modell kan vara riktiga energitjuvar. Om du vet att någon av dina vitvaror har ett par år på nacken kan en bra åtgärd vara att återvinna dina gamla vitvaror och köpa nya energisnåla alternativ. För att ta reda på vilka vitvaror som drar för mindre el kan du kolla efter energimärkningar. En energisnål vitvara ska helst vara A-klassad. Ska du köpa en spis ska du välja en spis med induktionshäll eftersom de drar upp till 40% mindre el än i jämförelse med gjutjärnsplattor.
Kontrollera temperaturen
För att minska elförbrukningen kan du kontrollera temperaturen på kylen och frysen. Det mest optimala är att kylen står på omkring 5 plusgrader och frysen på 18 minusgrader. Du kan även optimera temperaturen runt om i hemmet. I sovrum kan det vara mellan 15 och 18 grader och vardagsrum omkring 20 grader. En annan sak som kan göra skillnad är att du väljer att exempelvis tvätta i 40 grader istället för 60.