Bästa brandfilten 2023 – Kväv elden i tidigt stadie med brandfilt av hög EU-strandard

William

7 december, 2022

0  comments

En brandfilt används för att kväva och därmed släcka mindre eldsvådor. De är till exempel bra att ha i köket som är en av de vanligaste platserna där bränder uppstår i hemmet. Med hjälp av en brandfilt har du bra förutsättningar för att släcka elden i tid och minska risken för skador i hemmet och inte minst den skada som kan ske på er som bor i hushållet.

Brandfilten kan också användas som skydd över kroppen om branden är så pass omfattande att ni behöver utrymma byggnaden. Därför är det viktigt att du har minst en brandfilt i ditt hem och gärna en i bilen.

I den här artikeln kan du läsa mer om några av de bästa brandfiltarna som finns på marknaden. De innehar alla de egenskaper som eftersöks för att det ska vara en effektiv och säker produkt.

Längre ner i texten kan du läsa mer om de kriterier jag utgått från när jag valde ut och jämförde de olika produkterna vilket även kan vara intressant för dig att läsa för att du enklare ska kunna avgöra vilken brandfilt som verkar bäst för dig inför ditt köp.

Brandfiltens viktigaste egenskaper

En brandfilt är ett bra komplement till din övriga brandutrustning som du bör ha i hemmet såsom en brandvarnare och en brandsläckare. Brandfilten används för att kväva elden och minskar därmed risken för att elden ska sprida sig ytterligare vid snabbt agerande.

I den här delen får du mer information kring de egenskaper som utgör den perfekta brandfilten, till exempel storlek och material. Det är även dessa egenskaper som stått till grund för jämförelsen mellan de olika produkterna som du kan läsa mer om i artikeln.

Material

Brandfiltens främsta och viktigaste funktion är att den används för att kväva elden. Därför är det av största vikt att den är tillverkad av ett material som kväver elden på ett effektivt sätt. Den ska tåla höga temperaturer och det ska inte finnas några risker att den fattar eld och att det sprids vidare genom filten.

Storlek

En bra brandfilt ska vara tillräckligt stor för att du ska kunna täcka det brinnande objektet eller ytan som fattat eld med den. Förutom att den används för att kväva en eld som uppstått i hushållet kan den också användas för att kväva en eld som uppstått på en människa.  Brandskyddsföreningen rekommenderar att brandfiltar ska vara 120 x 180 cm och därför ser jag gärna att brandfilten innehar ungefär de måtten.

Säkerhetscertifieringar

Det är viktigt att brandfilten innehar säkerhets och kvalitetscertifieringar. De är bra att kolla efter för att du ska försäkra dig om att du väljer en brandsäker filt som håller en hög kvalitet och är säker för dig att använda.

Smidig förvaring

Brandfilten ska vara av lagom storlek för att du ska kunna kväva elden. Men eftersom den förhoppningsvis bara ligger i ett skåp eller hänger någonstans  är det bra om den är förpackad kompakt så att den inte tar upp för mycket plats då den annars kan bli ett störande moment.


Brandfilt Total

Brandfilten har måtten 120 x 180 cm vilket är den storlek som brandskyddsföreningen rekommenderar vad gäller brandfiltar. Den består av en glasfiberväv som är 0,43 mm tjock och den är därmed mycket effektiv mot lågor och släcker snabbt och effektivt. Den kan användas för att släcka bränder som uppstått på andra material och utrustning såväl som på människor.

Brandfilten är godkänd enligt europeisk standard EN 1869: 1997 vilket styrker att den håller en hög kvalitet och är säker att använda för att kväva eld.

Förpackningen är klar röd för att du enkelt ska kunna hitta den vid behov. På förpackningen finns en bra och tydlig beskrivning på hur du ska gå tillväga för att ta ur filten ur förpackningen och därefter visar den steg för steg hur du gör för att kväva och släcka en eldsvåda. Filten dras ut ur förpackningen när du drar i banden som finns placerade nedtill.

Därefter kan du snabbt placera filten där det behövs. När filten är utvikt är den ganska stor. Men när den sitter i förpackningen är den kompakt och du kan därför få plats med den i ditt hem eller i bilen utan några större problem.

Pris: 282 kr.


Housegard brandfilt

Brandfilten har måtten 120 x 180 vilket är de mått som Brandskyddsföreningen rekommenderar för brandfiltar. 

Den är tillverkad av glasfiber vilket är ett värmetåligt material som kväver elden effektivt. Förutom att den består av glasfiber är den beklädd med en silikonyta som ger ytterligare skydd. Silikonen bidrar bland annat till att filten inte suger upp fett vilket annars kan orsaka att filten fattar eld. 

Brandfilten är tillverkad enligt nationell standard EN 1869 och den uppfyller även de krav som Brandskyddsföreningen och MSB har satt upp för brandsäkerhetsutrustning. 

Förpackningen kommer i färgen svart och har en symbol av en eld vilket gör att den här brandfilten sticker ut i mängden då den är mer neutral i sin formgivning. För att ta ur filten ur förpackningen drar du i remmarna som finns placerade nertill på förpackningen. 

Förpackningen är kompakt och den tar inte upp särskilt stor plats. Den har en ögla så du kan välja att hänga upp den eller lägga den i en låda eller dylikt för förvaring. 

Med produkten kommer tydliga instruktioner på hur du ska gå tillväga för att använda filten för att kväva en eld. Instruktionerna finns dock på produktbeskrivningen och inne i förpackningen vilket gör att du behöver läsa på innan hur den används. Men i regel är det mycket enkelt att ta ur filten, vika ut den och placera den på elden.

Pris: 329 kr.


Brandfilt housegard

Brandfiltens mått är 120 x 120 cm. Filten består av glasfiber vilket är ett tåligt material som kväver elden. Den är täckt med en silikonbeläggning som minskar risken ytterligare för att filten skulle fatta eld.

Den väger totalt 1 kilo och den är därför lätt att hantera oavsett ålder. Den är smart och smidigt förpackad i en röd förpackning. På framsidan finns det tydliga instruktioner som beskriver hur filten ska användas vid händelse av en brand. Tack vare dess röda förpackning kan du snabbt få syn på den.

Filten kommer snabbt och smidigt ut ur förpackningen när du drar i de band som sticker utanför. Därefter kan du snabbt och effektivt släcka en mindre eldsvåda eller använda den som skydd om elden är omfattande. Den innehar en ögla upptill så du kan hänga upp den om du föredrar det.

Brandfilten innehar certifieringen EN 1869:1997 och den uppfyller därmed säkerhetskrav. Filten är rejäl, håller en hög kvalitet och gör sitt jobb väl. 

Pris: 231 kr


Brandfilt

Brandfilten har måtten 120 x 90 cm vilket innebär att den är något kortare på bredden i jämförelse med liknande brandfiltar från andra varumärken. Men den är ändå av bra storlek för att du ska kunna använda den när situationen kräver det och du behöver kväva en eld snabbt och effektivt innan den sprider sig vidare.

Den är tillverkad av ett glasfibertyg som är mycket effektivt mot att kväva eld. Den tål höga temperaturer och det finns därmed inga större risker att filten skulle fatta eld och den är därmed säker att använda. Tyget är tunt och filten väger inte för mycket för att du ska orka hantera den.

Förpackningen har en röd färg för att du snabbt ska kunna hitta den i en nödsituation. Filten är kompakt förpackad och den tar inte upp särskilt mycket plats.

För att få ur filten ur dess förpackning behöver du bara dra i remmarna och därefter kan du veckla ut den innan du placerar den över elden. Upptill på förpackningen finns en ögla som du kan använda för att hänga upp den på en krok eller dylikt.

Det finns inga tydliga beskrivningar om produkten innehar säkerhetscertifieringar. Men eftersom den säljs som brandskyddsutrustning och är en populär produkt bör den vara säker att använda.

Pris: 249 kr


Solstickan brandfilt

Brandfilten kommer från varumärket Solstickan. Den kommer i 6 olika utföranden. Förutom att förpackningen kommer i silver kan du också välja mellan guld, vit/ silver, svart/guld, svart/silver, röd/silver och vit/guld.

Den har måtten 1,2 x 1,2 m. Brandfilten är tillverkad av glasfiber vilket är ett material som tål värme bra samtidigt som den kan användas för att kväva eld. Den klarar temperaturer upp till 500 grader.

Brandfilten från Solstickan sticker ut något i mängden eftersom den är förpackad i en låda av stål. För att få ur filten ur lådan behöver du dra i remmarna och därefter är den redo att användas. På förpackningens baksida finner du instruktioner som beskriver hur du ska gå tillväga för att kväva en brand med hjälp av filten. Du kan hänga upp den på väggen eller förvara den på en annan plats.

Måtten för stållådan är följande:

  • Bredd: 172 mm
  • Höjd: 268 mm
  • Djup: 48 mm

Den tar därmed inte upp mycket plats och du kan förvara den smidigt.

Vad jag kan se finns det inga tydliga certifieringar vad gäller säkerhets och kvalitetskrav. Men eftersom det är en populär produkt som finns ute på marknaden och är en säkerhetsprodukt bör den vara säker att använda.

Pris: 399 kr.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}