Bästa regntunnan 2023 – Ta vara på regnvatten med en vattensamlare

William

6 december, 2022

0  comments

En regntunna är bra att ha eftersom den samlar upp regnvatten på ett effektivt sätt. Den kan till exempel hjälpa till att minska risken för fuktskador då marken inte blir för blöt när vattnet från taket samlas i en behållare.

Dessutom kan det uppsamlade regnvattnet användas för bevattning under perioder när det är torka och du inte vill slösa på det vanliga bevattningssystemet vilket också sparar pengar. Det krävs ingen större ansträngning från dig och du kan antingen ta tillvara på vattnet eller tömma den när tunnan börjar bli full.

Vidare i artikeln kan du läsa mer om de regntunnor jag valt ut och anser vara de bästa på marknaden. De är alla jämförda efter egenskaper en bra regntunna bör ha såsom kapacitet och material.

Längre ner i texten får du mer information om produkterna jag valt ut och du får en mer djupgående genomgång om de egenskaper jag utgått från när jag valde ut de bästa produkterna. 

Regntunnans viktigaste egenskaper

Du köper en regntunna för att den ska samla upp regnvatten. Därför är det viktigt att den tunna du väljer är av bra storlek och att den är tillverkad av ett tåligt material. Förutom kapacitet och tålighet finns det andra egenskaper som utgör den bästa regntunnan.

Här nedan kan du läsa mer om de egenskaper jag kollat efter när jag valde ut de bästa regntunnorna. De olika egenskaperna har även stått till grund för jämförelsen mellan produkterna.

Kapacitet

Beroende på hur mycket regnvatten du vill samla i tunnan är dess kapacitet viktig. En bra regntunna ska rymma mellan 100 och 300 liter vatten för att den ska kunna samla och förvara regnvatten på ett effektivt och smidigt sätt.

Tåligt material

Eftersom regntunnan ska ha plats för flera hundra liter vatten är det av största vikt att den är tillverkad av ett rejält material. Regntunnan ska vara tillverkad av ett material som är tåligt för att tunnan ska hålla för en stor mängd med regnvatten. Förutom att den ska tåla en större volym vatten ska materialet också vara tåligt för väder och vind.

Storlek

Regntunnans storlek är viktig för att det ska rymmas en stor mängd regnvatten i den. Förutom att den ska vara tillräckligt stor för att rymma vatten kan storleken vara avgörande för om du kan köpa den eller inte. Den ska vara stor nog för att det ska kunna samlas några hundra liter vatten i den. Men den ska inte ta upp alltför stor plats eftersom den blir en del av din trädgård.

Lock och avtappning

Den viktigaste funktionen för en regntunna är att den ska samla upp vatten. Men det kan också vara ett plus om den är utrustad med fler praktiska funktioner. Till exempel ett lock så du kan skydda vattnet mot skräp och djur. En annan bra funktion är en ventil så att du på ett smidigt sätt ska kunna tömma regntunnan vid behov.


Regntunna GreenLine

Regntunnan kommer i färgen grå och har stor kapacitet för regnvatten. Måtten för regntunnan är följande:

  • Höjd: 96 cm
  • Bredd: 68 cm
  • Djup 68 cm

Den har en totalvikt på 5,8 kilo vilket gör att tunnan står stabilt på marken. Regntunnan är relativt liten till storleken och tar därför inte upp för mycket plats i din trädgård. Dess volym kan bli upp till 200 liter vilket innebär att den kan samla upp en generös mängd med regnvatten.

Regntunnan är tillverkad av PEHD-plast vilket är ett tåligt material som inte påverkas av vare sig värme eller kyla och den kommer därmed att hålla i en lång tid framöver. Plasten är dessutom återvinningsbar.

Den levereras med ett barnsäkert lock vilket gör att du kan placera regntunnan på tomten utan att behöva oroa dig för att ett barn ska komma åt den. Locket stänger dessutom ute ohyra och gör att vattnet håller sig orört. Den kan anslutas till ett stuprör och det finns en kran du kan använda för avtappning. 

Monteringen av tunnan är enkel och du kan köpa till ett bottenstativ för ytterligare stabilitet. Men i övrigt står den stadigt som den är och är enkel att tömma vid behov.

Pris: 899 kr.


Vattentunna vänern

Vattentunnan kommer i en grå färg och den har en höjd på 120 cm och dess diameter är 82 cm. Den har en totalvikt på 12 kilo vilket gör att tunnan kommer att stå stabilt på marken.

I regntunnan får det plats upp till 300 liter vatten vilket gör att det är den mest generösa volymen för regntunnor. Trots dess generösa volym så tar den inte upp för mycket plats och du kan med enkelhet få plats med den i din trädgård.

Den är tillverkad av PP-plast vilket är ett tåligt material. Den är UV-beständig och det finns därför ingen större risk att behållaren skulle bli överhettad och den påverkas inte av värme.

I produkten ingår en fot du kan använda för att placera tunnan på ett stabilt sätt. Det ingår även en kran som gör det enkelt för dig att tömma tunnan vid behov. Tunnan är enkel att montera, står stadigt på plats och har en bra rymd för ansamlingar av regnvatten.

Pris: 2220 kr.


Regntunna grön

Regntunnan kommer i färgen grön vilket gör att den syns ordentligt i din trädgård. Den mäter 78 cm i diametern och är 72 cm på höjden. Den tar därmed inte upp särskilt mycket plats samtidigt som du får en rejäl regntunna då den rymmer upp till 210 liter vilket är något mer i jämförelse med liknande regntunnor från andra varumärken.

Regntunnan är tillverkad av plast vilket är ett material som är mycket tåligt mot värme och kyla. Den står stabilt på marken och du kan köpa till ett stativ om du vill att den ska komma upp en bit från marken och skapa ännu mer stabilitet.

I produkten ingår ett lock som är smidigt att använda för att försäkra dig om att regnvattnet hålls ren och fri från smuts och djur. Det ingår även en avtappningskran som du själv kan bestämma vart på tunnan den ska sitta då du behöver göra hål för avtappningskranen innan du monterar fast den.

För att få ur så mycket vatten som möjligt ur tunnan rekommenderas det att du placerar avtappningskranen så långt ner på tunnan som möjligt.

Förutom att du själv behöver fixa ett hål för avtappningskranen är monteringen av tunnan enkel och den står stabilt på plats. Du kan köpa till ett stativ om du vill att tunnan ska komma upp lite mer på höjden vilket bidrar ytterligare till dess stabilitet.

Pris: 299 kr.


Regntunna med lock

Regntunnan är lång och relativt smal till storleken och den kommer i färgen grå. Den har en totalvikt på 5 kilo vilket gör tunnan till lätt och du behöver inte anstränga dig särskilt mycket för att få regntunnan på plats och monteringen går snabbt och enkelt.

Regntunnan har en kapacitet på 100 liter vilket är något mindre i jämförelse med liknande regntunnor på marknaden. Den passar därmed bra för dig som inte är i behov av att samla någon större mängd vatten men ändå vill ha en bra regntunna.

Behållaren är tillverkad av PEHD-plast vilket är ett tåligt material. Plasten är både väderresistent och återvinningsbar. I behållaren finns ett inbyggt överfyllnadsskydd vilket gör att när regntunnan är full flödas vattnet ner via stupröret. 

Med produkten kommer ett lock som gör att regnvattnet får vara ifred och hålls därmed ren och fri från smuts och ohyra. Den står på en fot och kan anslutas till ett stuprör. Nertill finns en kran du kan använda för att tömma regntunnan på vatten vid behov.

Pris: 1095 kr.


Vattentunna i trä med lock

Vattentunnan är 78 cm på höjden och har en diameter på 45 cm vilket gör att tunnan är något mindre i storleken i jämförelse med liknande regntunnor och den tar därmed inte upp mycket plats.

Den har en volym på ungefär 115 liter och den tar därmed upp något mindre mängd regnvatten i jämförelse med andra vattentunnor på marknaden. Men är du ute efter en vattentunna som inte tar upp för mycket plats samtidigt som den samlar upp vatten på ett effektivt sätt kan den här vattentunnan vara något för dig.

Regntunnan är tillverkad av furu vilket är ett rejält och tåligt material. Träet är obehandlat men är tåligt. Om du vill behandla träet kan du använda tjära eller järnvitriol. Den står stabilt på marken. Eftersom den är gjord av trä behöver den svälla ungefär ett dygn för att den ska vara tät. Då fyller du på tunnan med vatten och låter den stå i 12-24 timmar.

Du behöver själv borra ett hål i tunnan och sätta ner en slang om du vill minska risken för att den ska bli överfull. Du kan också montera en kran på tunnans nedre del om du på ett smidigt sätt vill kunna tömma tunnan på vatten.

I produkten ingår ett lock du kan använda för att minska risken för att smuts eller djur skulle ta sig in i tunnan.

Pris: 2795 kr.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}