Bästa brandsläckaren 2023 – Pulversläckare för hemmet

William

7 december, 2022

0  comments

En brandsläckare är viktig att ha nära till hands både i hemmet, på företaget, i bilen eller på båten. Med en brandsläckare har du bättre förutsättningar för att kunna påbörja ett släckningsarbete i tid. Myndigheter som MSB och brandskyddsföreningen rekommenderar att du har en brandsläckare, en brandfilt och en brandvarnare för att du ska vara väl förberedd ifall en eld skulle uppstå i hemmet.

Det finns flera varianter av brandsläckare. Pulverbrandsläckare är det som rekommenderas för hushåll då det är effektivt mot olika typer av bränder. I den här artikeln kan du läsa mer om de bästa pulverbrandsläckare som finns på marknaden.

Längre ner i texten kan du läsa om egenskaperna en effektiv pulverbrandsläckare ska ha. Till exempel att den är effektiv mot olika typer av bränder och att den är lätt att få syn på. Avslutningsvis får du viktig information om brandsläckarens hållbarhet.

Pulverbrandsläckare - viktigt att tänka på

Med en brandsläckare kan du brandsäkra ditt hem på ett effektivt sätt. Därför är det viktigt att du väljer rätt sorts brandsläckare för att du ska kunna använda den när det behövs.

Det finns flera saker du behöver ha i åtanke när du ska välja ut en pulverbrandsläckare. Brandsläckaren ska ha ett effektivt släckmedel som kan släcka olika typer av bränder. Den ska vara fylld med en bra mängd släckmedel och ha en design eller färg som gör att du kan få syn på den snabbt.

Förutom släckmedel och design finns det andra faktorer som avgör hur bra brandsläckaren är. I den här delen får du en kort genomgång om de egenskaper en säker och välfungerande pulverbrandsläckare ska ha. Det är även dessa faktorer jag utgått från när jag valde ut och jämförde produkterna. 

Släckeffekt

Du köper en brandsläckare för att du ska kunna släcka en eldsvåda på ett snabbt och effektivt sätt för att minska risken att branden ska bli värre eller påbörja ett släckningsarbete. Därför är det viktigt att brandsläckaren har ett pulver som är effektivt mot olika typer av bränder.

Brandsläckare är uppmärkta med olika bokstäver och sifferkombinationer som beskriver hur hög effektivitetsklass den har. Till exempel ABC som täcker alla grundläggande typer av bränder. En av de högsta effektivitetsklassningarna för pulverbrandsläckare för hushåll är till exempel 43A 233B C.

Vikt

Brandsläckaren ska vara uppmärkt med hur många kilo släckmedel den har. Ju mer släckmedel, desto bättre förutsättningar har du för att kunna släcka branden. Man brukar rekommendera 2 kg för bilar och minst 6 kg för hemmet och mer för offentliga miljöer.

Det är viktigt att den inte är för tung för att familjens vuxna medlemmar eller äldre barn ska kunna hantera brandsläckaren i en nödsituation. Därför ska den ha omkring 6 kg pulversläckmedel och väga omkring 9 kg totalt.

Färg och design

Brandsläckaren ska ha en färg som gör att du snabbt kan hitta den även när det är mörkt eller bostaden är rökfylld. Klassiskt är en brandsläckare i en klarröd färg. Har brandsläckaren en neutral färg är det viktigt att du inte förvarar den dolt  bakom andra saker och har en design som gör att du tydligt kan se att det är en brandsläckare. 

Housegard brandsläckare

släckmedlet

Brandsläckaren har 6 kg släckningspulver och den väger tillräckligt mycket för att en vuxen människa eller ett äldre barn ska orka hantera den.

Brandklassen för housegard brandsläckare är ABC vilket innebär att den är effektiv mot de flesta typer av bränder. Effektivitetsklassingen är 55A 233B C och är en av de högre klasserna vad gäller denna typ av brandsläckare för hushåll. Den släcker upp till 60% större bränder i jämförelse med andra brandsläckare i samma viktklass från andra varumärken.

Den har en röd färg som gör att det är lätt att hitta den. Pulverbrandsläckaren har flertalet certifieringar som styrker att den är av hög kvalitet och är säker att använda. Certifieringarna är följande:

  • SS-EN3.
  • Wheelmark.
  • DNV.

Brandsläckaren står stabilt och på behållaren finns instruktioner som beskriver hur den används.

Pris: 499 kr.

Nexa brandsläckare röd

eldsläckare

Pulverbrandsläckaren är fylld med 6 kg släckningsmedel och väger totalt 9,8 kilo vilket gör den till ganska tung. Men det är en vikt de flesta vuxna människor klarar av och den är lätt att hantera.

Klassningen för brandsläckaren är ABC och effektivitetsklassningen är 55A 233B C vilket gör den till mycket effektiv mot olika typer av bränder som kan uppstå i både hemmet och i offentliga miljöer.

Den uppfyller alla krav inom EN-3 vilket styrker att den är säker att använda och är ett effektivt brandskydd. Den innehar även en DNV certifiering.

Till färgen är brandsläckaren röd och på brandsläckaren finns instruktioner på hur du går tillväga för att använda brandsläckaren. Den kommer med en fotring och ett fäste som möjliggör att du kan fästa den i väggen. Brandsläckaren står stabilt och säkert.

Pris: 549 kr.

Brandsläckare Nexa 43A

eld

Brandsläckaren är en pulverbrandsläckare och innehåller 6 kg släckmedel. Totalt väger den 9,8 kg och kan därmed hanteras av de flesta friska vuxna människor. Även större barn kan klara av att hantera brandsläckaren.

Brandsläckaren har klassningen ABC vilket styrker att den är effektiv mot flera typer av bränder. Effektivitetsklassningen är 43A 233 BC vilket styrker ytterligare att den är effektiv mot olika sorters bränder.

Den är frostbeständig och levereras med en fotring och ett väggfäste. Väggfästet använder du för att fästa brandsläckaren i väggen för att den ska stå stabilt och skydda brandsläckaren mot att få skador.

Nexas pulverbrandsläckare uppfyller samtliga krav inom EN-3 och är certifierad av DNV. Den är effektiv, säker och ger dig bra brandskydd och på behållaren finns enkla instruktioner som beskriver hur du går tillväga för att använda brandsläckaren. 

Pris: 549 kr.

Solstickan brandsläckare

brandskydd

Brandsläckaren kommer från det kända tändsticksvarumärket Solstickan. Den har 6 kg släckmedel men varumärket säljer även mindre varianter som passar för exempelvis bilar.

Brandklassen är ABC och effektivitetsklassen är 55A-233B-C. Den är därmed effektiv mot de flesta typer av bränder och har en av de högre effektivitetsklasserna vilket ökar förutsättningarna för att du ska kunna släcka branden. Den släcker upp till 60% större bränder i jämförelse med andra brandsläckare på 6 kg. Produkten är CE-märkt vilket styrker att den är säker att använda.

Till färgen är den vit och har en enkel design. Samma brandsläckare kommer i flera utföranden och du kan välja efter personlig smak.

I produkten ingår ett väggfäste du kan använda för att sätta brandsläckaren på plats. Med produkten kommer även en instruktionsbok som ger dig bra information om hur brandsläckaren används.

Solstickan har en trygghetsgaranti vilket innebär att om du behöver använda brandsläckaren inom fem år från inköpet  får du en ny skickad till dig utan kostnad.

Pris: 1499 kr.

Brandsläckare housegard svart

pulversläckare

Brandsläckaren har 6 kg släckpulver och den väger totalt 9.12 kg vilket är något mindre i jämförelse med liknande brandsläckare med 6 kg pulver från andra varumärken. Därmed är det en brandsläckare de flesta klarar av att hantera. Övriga mått för brandsläckaren är följande:

  • Höjd: 52 cm.
  • Längd: 19.1 cm.
  • Bredd: 15 cm.

Den tar därmed inte upp för mycket plats och i produkten ingår ett väggfäste du kan använda för att fästa brandsläckaren på ett stabilt sätt.

Brandklassen för pulverbrandsläckaren är ABC och effektivitetsklassningen är 55A 233 BC  vilket är den högsta effektivitetsklassningen och är effektiv mot de flesta typer av bränder. Produkten innehar CE-certifiering och är säker att använda.

Brandsläckaren klarar av ett brett temperaturspann och fungerar i -30 grader celsius upp till + 60 grader celsius. Den är därmed tålig för frost.

Pris: 677 kr.

Brandsläckare Nexa Palmblad

skumsläckare

Brandsläckaren innehar släckpulver på 6 kg och den väger totalt 9,8 kg. Den kan därmed hanteras av vuxna människor och större barn. 

Brandsläckaren är en ABC-brandsläckare och kan användas för att släcka de flesta typer av bränder. Effektivitetsklassen är 43A 233BC vilket styrker ytterligare att den är effektiv mot olika typer av bränder som kan uppstå i hemmet. Drivgasen är nitrogen.

Den är funktionsduglig mellan - 30 grader celsius och + 60 grader celsius och är frosttålig och kan användas och förvaras i både varma och kalla temperaturer.

Släckaren är godkänd enligt SS-EN3-7 och är säker och effektiv att använda. 

Med produkten kommer ett väggfäste du kan använda för att fästa brandsläckaren i väggen på ett stabilt sätt. Till färgen är den vit och har en dekorativ design med palmblad.

Pris: 629 kr.

Brandsläckarens hållbarhet

Brandsläckare är en färskvara och har en begränsad hållbarhet. När du köper din brandsläckare ska du kunna se på förpackningen, behållaren eller i instruktionsboken hur många års garanti den har. Många tillverkare erbjuder en trygghetsgaranti vilket innebär att du får en ny brandsläckare om du behöver använda den inom loppet av ett visst antal år.

Alla brandsläckare är utrustade med manometer vilket är en sorts mätare. Om mätaren står på grönt är den bruklig. Men om den börjar gå mot rött behöver den kontrolleras eller bytas ut.

För att pulvret ska bibehålla en bra kvalitet ska du vända brandsläckaren upp och ned och skaka på den försiktigt ett par gånger om året. En obruten pulverbrandsläckare som kontrollerats regelbundet har en hållbarhetstid på upp till 15 år.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}