Bästa brandvarnaren 2023 – Lär dig om optiska brandvarnare med termisk detektering och app

William

27 december, 2022

0  comments

En bra brandvarnare är inte bara livsviktigt utan även ett krav från försäkringsbolag för att hemförsäkringen ska gälla. Det finns flera olika typer av brandvarnare. Allt från enkla modeller som helt enkelt börjar pipa när de kommer i kontakt med rök till avancerade, seriekopplade brandvarnare som är stark rekommenderat i hus eller stora lägenheter.

Dessutom finns det både joniska brandvarnare och optiska brandvarnare som skiljer sig åt en hel del. Vi reder ut dessa begrepp längre ned i artikeln.

Vilken brandvarnare som passar bäst för dig beror alltså på en hel del faktorer. I den här artikeln får du lära dig mer vad du bör tänka på när du väljer brandvarnare följt av topplistan med brandvarnare som är utsedda till bäst i test.

Att tänka på vid köp av brandvarnare

Seriekoppling

I hus eller en lägenhet med fler än ett rum är det rekommenderat att seriekoppla sina brandvarnare. Det innebär att du har flera brandvarnare som du kopplar ihop. Så fort en brandvarnare detekterar rökbildning eller temperaturskillnader (om den har termisk detektering) börjar den tjata, följt av resterande brandvarnare i hemmet.

Det säkerställer att alla i bostaden vaknar och hinner ta sig ut, eller släcka branden innan den har utvecklats och blivit okontrollerbar. I hus med flera våningar är det oansvarigt att inte seriekopplade brandvarnare.

En brand på bottenplan kan göra att de i källaren inte kan ta sig ut eller att trappan från övervåningen blockeras av branden om de inte hör brandvarnaren.

Jonisk eller optisk brandvarnare

Det finns både joniska brandvarnare och optiska brandvarnare. En jonisk brandvarnare innehåller en radioaktiv kärna som reagerar på molekyler i luften. Joniska brandvarnare är dock mycket ovanliga nuförtiden och finns knappt att köpa eftersom de kan vara överkänsliga och börjar ibland pipa även om det varken finns rök eller brand.

Dessutom är det svårt att återvinna den radioaktiva kärnan i en jonisk brandvarnare utan att påverka miljön negativt.

¨

En optisk brandvarnare består av en fotocell som känner av rök genom störningar i ljusstrålen. Om rök bildar sig i rummet börjar snabbt en optisk brandvarnare tjuta. Brandvarnaren känner alltså inte av röken i sig utan reagerar på att ljusstrålarna i rummet störs.

Optiska brandvarnare är det bästa alternativet och både rekommenderas och används av brandskyddet.  

Termisk detektering

En optisk brandvarnare reagerar på att ljusstrålarna i rummet bryts av rökbildning, det gäller både varm och kall rök, däremot reagerar inte en optisk brandvarnare på värme eller temperaturskillnader i sig.

Vill du ha en extra säker brandvarnare rekommenderar jag därför att du väljer en brandvarnare med termisk detektering. Det gör att brandvarnaren inte bara detekterar rök utan även reagerar på temperaturförändringar och värme.

Mobilapp

Fler och fler brandvarnare går att koppla till en app i telefonen. Det gör att du enkelt kan testa brandvarnaren för att se deras batterinivå, se hur de är kopplade och framför allt, se exakt var branden har utlöst sig och vilken brandvarnare det är som har detekterar rökbildning.

En brandvarnare som går att koppla till mobilen är inget nödvändigt och kostar mer än en helt vanlig brandvarnare utan app - Men vill du ha full kontroll över brandsäkerheten i ditt hem så kan det vara en värd investering.

Brandvarnare bäst i test

Origo Housegard Brandvarnare

Brandvarnare origo for housegard är en komplett och enkel brandvarnare som passar i alla hem. Brandvarnare har termisk detektering (värmevarnare), är trådlös, energisnål och seriekopplingsbar med upp till 30 brandvarnare.

Brandvarnaren använder sig av två helt vanliga AA-batterier som ger upp till 18 månaders funktion. När det är dags att byta batterier säger brandvarnaren såklart till.

En fantastisk bra brandvarnare som lämpar sig för både en mindre lägenheten eller ett helt hus. Brandvarnaren kostar omkring 299:- inklusive batterier.

  • Sammankopplingsbar
  • Trådlös
  • Lång batteritid
  • Batterier ingår
  • 5 års garanti
  • Rök- och värmevarnare
  • Enkel att installera

Origo housegard brandvarnare är en trygg varnare för god brandsäkerhet i hemmet. Den enda anledningen till att inte välja brandvarnaren är om du hellre vill ha en brandvarnare som går att koppla till mobilen genom app.

Finns även att köpa i tvåpack till lägre pris.


Billig brandvarnare Pebble

En mindre, billigare brandvarnare som lämpar sig för små lägenheter eller enstaka rum. Brandvarnaren Pebble kostar under 100 kronor inklusive ett 9V batteri.

Brandvarnaren går inte att koppla till mobilen eller till andra brandvarnare genom seriekoppling vilket gör att den inte lämpar sig för hus eller större lägenheter.

Den optiska brandvarnaren reagerar snabbt på rökbildning och glödbränder och är väldigt enkel att testa med hjälp av knapptryck och en LED-diod.


Brandvarnare Note Startkit

Vill du ha det allra bästa brandskyddet i din bostad som dessutom går att koppla till mobilen genom applikation är Note från housegard ditt bästa alternativ.

Brandvarnaren har alla funktioner och fördelar man kan önska sig. Den detekterar snabbt rökutveckling och temperaturskillnader, den är trådlös, går att seriekoppla med 60 brandvarnare för att sedan ha full kontroll över alla varnare från din mobil via den kostnadsfria appen.

Paketet innehåller en Hub och två stycken brandvarnare. Du kan koppla flera hubbar till din mobil och ha en hub med några brandvarnare i sommarstugan och en hub i hemmet. I varje hub kan du dessutom se de specifika brandvarnarna.

Du kan köpa till fler brandvarnare ifall du bor i en större lägenhet eller i huset och koppla upp till 60 stycken. Här kan du köpa enstaka brandvarnare.


Brandvarnare för båt, husbil, stuga eller kontor

Brandvarnaren pebble 10 passar extra bra på platser där du inte befinner dig så ofta tack vare batteritiden på imponerande 10 år.

Brandvarnaren är “basic” och billig men den reagerar snabbt på rökutveckling och kommer tydligt varna om en brand skulle utlösas.

Fördelen är som sagt batteritiden men i en vanlig bostad rekommenderar jag den inte eftersom den inte går att seriekoppla eller ansluta till mobilen.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}