Bästa ozongeneratorn 2023 – Ren, frisk och luktfri luft med en luftrenare

William

22 december, 2022

0  comments

En ozongenerator (även kallat ozonaggregat eller luftrenare) hjälper dig att få renare och fräschare luft i hemmet, husbilen, stugan, köket eller vart annars som helst!

Ozongeneratorn rensar luften från molekyler och kan ta bort oönskade lukter eller känslan av instängdhet i ett rum. En ozongenerator kan också användas för att ozonbehandla fordon, sommarstugor och lägenheter för att bli av med lukt från cigaretter och cigarettrök

Andra lukter som går att få bort genom ozonbehandling är;

 • Brandlukt
 • Urinlukt
 • Djurlukt
 • Mögellukt
 • Unken lukt (vind, källare, stugor)
 • Röklukt från cigaretter och tobak

Vidare i artikeln kan du läsa köpguiden med tips på vad du bör tänka på när du väljer en ozongenerator. Därefter följer topplistan med ozongeneratorer, ozonaggregat och luftrenare som är bäst i test.

Att välja rätt ozongenerator

Vilken typ av ozongenerator som passar dina behov varierar och det är viktigt att du noga tänker över hur du kommer att använda luftrenaren.

Allt från ozongeneratorn storlek till hur kraftigt den är kan vara viktiga punkter. I det här stycket listar jag de viktigaste faktorerna för att göra rätt köp när det kommer till ozongeneratorer.

Få bort lukt eller rena luft

Först och främst måste du avgöra om du vill få bort lukt från ett utrymme eller om du önskar friskare luft. En ozongenerator kan få bort allt från mögelpartiklar till luft från katturin eller cigaretter medan en luftrenare passar bra i ett hem eller på ett kontor där man önskar att luften vore friskare. Lämpligt om det exempelvis är dålig ventilation i en lägenhet.

Är syftet att endast hålla luften ren och frisk i hemmet är det inte rekommenderat med en ozongenerator eftersom det kan vara skadligt vid långvarig exponering. Då är det bättre att använda en luftrenare som inte producerar ozon utan enbart renar luften.

Utrymmets storlek

Hur stort det illaluktande utrymmet där ozonbehandling behövs är avgörande för vilken modell av ozonaggregat du bör välja. I en bil som någon rökt , en båt eller ett rum där husdjuret har kissat räcker det med ett mindre ozonaggregat. 

Är det sommarstugan som behöver fräschas upp lämpar sig en mellanstor ozongenerator bättre. Ett hus som har mögel eller som någon rökt i under flera års tid kan det kräva att du väljer en stor, kraftig ozongenerator.

Hyra eller köpa

I vissa fall kan det vara onödigt att köpa en ozongenerator. Det kan bli billigare att hyra av ett uthyrningsbolag men även det har sina nackdelar. Först och främst blir det inte alltid så mycket billigare. 

Att hyra en ozongenerator kräver att du både hämtar och lämnar den, betalar en avgift för lånetiden och kan tvinga dig att anpassa din tid utifrån villkoren hos uthyrarna. Med en egen ozongenerator får du full kontroll och kan använda generatorn så mycket du behöver den.

Dessutom har du kvar den till nästan gång du behöver får bort dålig lukt eller fräscha upp ett rum.

Ozongenerator bäst i test

Vidare i artikeln finner du en topplista över de bästa ozongeneratorerna och luftrenarna som är utvalda för att få bort dålig lukt på ett så enkelt, billigt, snabbt och smidigt sätt som möjligt. De är de ovanstående punkterna som ligger till grund för testerna.

I listan finner du fyra ozonaggregat och luftrenaren, dessa är:

 • Ozonaggregat woods airmaster 100
 • Luftrenare Coway Airmega
 • Ozonaggregat woods airmaster 3000
 • Ozongenerator för stora utrymmen 200-250 kubikmeter


Ozonaggregat woods airmaster

Ett prisvärd aggregat som passar de allra flesta. Ozonaggregatet Woods airmaster genererar upp till 100mg/tim. Ozongeneratorn tar snabbt, miljövänligt och enkelt bort dålig lukt i mindre och medelstora utrymmen upp till 40 m³ per timme.

Perfekt för dig som vill får bort lukt från bilen, båten, vinden, mindre lägenheter eller specifika rum i sommarstugan och huset.

Du kopplar enkelt in ozonaggregatet i ett vanligt eluttag och slår på det. Därefter låter du den jobba ostört och sedan är lukten borta efter ett par timmar.

Nackdelarna är få men ozonaggregatet är väldigt basic och saknar extra funktioner såsom timer och avledningsslang. Den bör heller inte användas som luftrenare för att hålla frisk luft i hemmet eller på kontoret då människor inte bör vistas i samma rum som generatorn när den är aktiv under längre perioder.

Kortare exponering är inget att oroa sig över. Om ozongeneratorn är aktiv i exempelvis soprum eller återvinningsrum.

Är du i behov av ett ozonaggregat för större utrymmen såsom ett helt hus finner du en ozongenerator i samma serie längre ned i artikeln.

Cirkapris 3499:-


Luftrenare Coway Airmega

Airmega luftrenare är ingen ozongenerator i sig men kan ändå, tack vare sina dubbla filter, eliminera lukt från cigarettrök, mögelsporer, mikropartiklar och annan obehaglig lukt.

Luftrenaren är tystgående och låter så lite som en viskning på låg effekt eller som ett lugnt samtal på full effekt. Coway airmega har ett flertal funktioner som gör att den både drar mindre energi men även renar luften på ett mer effektivt sätt.

Vissa av funktionerna är:

 • Luftkvalitetsindikator
 • Dubbla luftintag
 • Smartmode (styr hastighet automatisk fläkthastighet för att vara energieffektiv
 • Eco-mode och sleep mode
 • Tystgående och energieffektiv
 • Partikelgivare
 • 3-stegs filtrering av luften
 • Styr och kontrollera via APP (kostnadsfri)

I butiken kan du läsa mer om varje funktion och dess fördelar.

Kortfattat är luftrenaren det bästa valet för dig som vill ha fräscht luft i hela huset eller kontoret med minimal ansträngning

Luftrenaren kostar omkring 6500:-


Ozonaggregat woods airmaster för stora utrymmen

Behöver du rena luften med en ozongenerator i ett riktigt stort utrymme är en kraftig ozongenerator från Woods Airmaster ett bra alternativ 

Ozonaggregatet renar luft och producerar upp till 3000 mg ozon per timme och har en fläktkapacitet på 116 m³, nästan tre gånger så mycket som den billigare varianten av samma modell.

Ozongeneratorn har timer, är enkel att starta och installera (kräver endast att du kopplar in den i eluttag) går att montera på väggen och väger endast 2,2 kilo.

Ozonaggregatet lämpar sig för privatpersoner som vill rena luften i huset, garaget eller källaren för att bli av med dåliga lukter.

Cirkapris: 9200:-


Ozongenerator för stora utrymmen

För renovationer och ombyggnationer på större områden kan det krävas en rejält ozongenerator för att få bort skadligt damm, smuts, mögelpartiklar eller för att rensa ut dålig lukt från exempelvis hotell eller restauranger.

Ozongeneratorn kostar omkring 50.000 och är i första hand till för de riktigt stora jobben som utförs av företag. Som privatperson räcker det oftast med en mindre ozongenerator.

Ozongeneratorn har centralt utblås baktill där avledningsslang kan monteras. Generatorn väger 69 kilo men är ändå relativt lätt att flytta mellan olika arbetsplatser tack vare lyftöglor och låsbara hjul.

Godkänd av arbetsmiljöverket och uppfyller de rekommendationer som finns om arbete i kvarts- och stendamm.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}