Bästa elgrillen 2023 – Enkel grillning på balkong eller uteplats utan kol

William

21 december, 2022

0  comments

Med en elgrill kan du grilla även om du inte har tillgång till en trädgård eller en uteplats då elgrillar kan användas på balkongen om föreningen tillåter det. En elgrill är ett bra alternativ för dig som vill ta mer hänsyn till dina grannar eftersom en elgrill avger mindre rök och matos i jämförelse med en vanlig kolgrill.

Dessutom är de till storleken något mindre och är därmed smidigare att bära med sig och förvara.

Idag finns det många alternativ vad gäller elgrillar. Eftersom valmöjligheterna är många kan det vara svårt att välja rätt. I den här artikeln kan du läsa mer om de bästa elgrillarna som finns på marknaden.

Längre ner får du mer information kring de egenskaper en bra elgrill bör inneha såsom grillyta och effekt. Egenskaperna är även det jag utgått från när jag valde ut produkterna och jämförde dem sinsemellan.

Elgrill - viktigt att tänka på

Den bästa elgrillen ska ha en bra yta att grilla på. Värmen ska fördelas jämt och grillen ska bli varm snabbt. Utöver värmefördelning, effekt och grillyta finns det andra saker som kan vara bra att ha i åtanke när du väljer vilken elgrill du ska köpa.

Här nedan kan du läsa mer om de kriterier jag utgått från när jag utforskade utbudet och därefter valde ut de olika produkterna för topplistan. Egenskaperna kan du också utgå från när du ska hitta en passande elgrill.

Grillyta

Grillytan kan vara en avgörande faktor för att du ska vilja köpa grillen. En del behöver en större grillyta medan andra mindre. En elgrill är oftast något mindre i jämförelse med kolgrillar men den ska ändå ha plats för ett par hamburgare, majskolvar, köttbitar eller vad du nu vill grilla på den. En elgrill ska ha grillyta för åtminstone mat för två personer och gärna mer. 

Effektivitet och värmefördelning

Det ska inte ta lång tid för  maten att tillagas på grillen. Därför ska den ha hög effekt. Förutom att effekten ska vara hög är det minst lika viktigt att den fördelar värmen jämnt över grillen för att det underlättar matlagningen.

Grillens dimensioner

Grillens storlek och vikt kan vara avgörande för ett köp. Därför ska det stå tydligt beskrivet vilka mått den har. En bra elgrill ska du kunna använda för tillaga mat för minst två personer. Men den ska inte ta upp för mycket plats då du ska kunna förvara grillen mellan användningarna utan att det blir ett störande moment på exempelvis balkongen eller uteplatsen.

Lätt att rengöra

Eftersom grillen används för matlagning är det viktigt att du kan få rent den mellan tillfällena. Därför ska du till exempel kunna få loss grillgallret så du kan diska det. En grill som är svår att rengöra är mindre hygienisk och därför ska den vara lätt att rengöra.


Weber Pulse 200 elgrill

Elgrillen ger bra grillningsmöjligheter och har flera smarta funktioner som gör grillningen lite lättare. Måtten för elgrillen Pulse 200 är följande:

 • Höjd: 146 cm
 • Bredd: 112 cm
 • Djup: 76 cm

Elgrillen är rejäl och den väger omkring 34 kilo vilket gör att den står stadigt på marken och den har två stora hjul som gör det enklare för dig att förflytta grillen vid behov.

Den har en grillyta på 49 x 39 cm vilket ger en bra yta att grilla på. Gjutjärnsgallret går att ta loss och det är porslinsemaljerat vilket minskar risken för att mat ska fastna på gallret och bidrar till en jämn och hög värme.

Elgrillens maximala effekt är 2200 W vilket gör att grillen blir uppvärmd på några minuter. Den innehar ett dual zone system som gör att du kan grilla med två olika temperaturer samtidigt. Det finns en display där du kan se grillens temperatur. Via iGrill appen kan du se innertemperaturen på maten tack vare dess integrerade iGrill termometer.

Grillen har en lampa som blinkar rött under tiden den värms upp och så snart som den uppnått rätt temperatur slutar den blinka och sänder ut en ljud som indikerar att grillen är redo för användning.

Grillgallret, droppbrickan och skålinredningen kan du göra rent i diskmaskinen. Skålinredningen är framtagen med ett fetthanteringssystem som minskar risken för uppflammande lågor. Under grillen finns ett förvaringsutrymme.

Elgrillen är tillverkad av rostfritt stål och har ett lock av aluminium. Den innehar flera säkerhetsfunktioner såsom en statuslampa, strömbrytare med jordfelsbrytare, klämmor för säker kabeldragning och nylonhandtag med glasfiberförstärkning.

Pris: 11999


Sevo GT elgrill

Elgrillen är effektiv och kompakt. Måtten för elgrillen är följande:

 • Längd: 57 cm
 • Höjd: 32 cm
 • Bredd: 50 cm

Grillytan är 41,5 cm x 25 cm vilket ger dig gott om plats för grillning. Den är kompakt och tar inte upp för mycket plats och du kan med enkelhet få plats med den på bordet eller dylikt.

Elgrillen har en mycket hög maxeffekt som går upp till 3000 W vilket gör att den har något högre maxeffekt i jämförelse med liknande elgrillar. Den värms upp snabbt och kan gå från 0- 500 grader C på 10 minuter.

Den är utrustad med en OLED display med en timer upp till 24 h som du själv kan ställa in. Displayen visar även temperaturen och du kan därmed ha  bra koll på grillen vilket ökar säkerheten.

Den har ett praktiskt lock som du kan ta av och på beroende på vad du vill tillaga. Du kan till exempel använda grillen för att tillaga pulled pork såväl som klassiska grillrätter. Grillbaljan är vattenfylld vilket minskar risken för stekos. 

Elgrillen har avtagbara delar som gör att du enkelt kan få rent den. Sladdlängden är 2 meter vilket gör att du kan ställa ut grillen en bit från byggnaden vilket ökar säkerheten.

Pris: 4437 kr.


Muurikka elgrill

Elgrillen är praktisk och kan användas för att tillaga allt från grönsaker till hamburgare eller en entrecôte. Måtten för elgrillen är 100 x 52 x 83 cm och gallret har en diameter på 40 cm vilket gör att du får en generös mängd med grillyta.

Med grillen kommer en vagn som är lätt att flytta på då den är utrustad med två hjul som gör att du kan transportera grillen smidigt trots att den väger 13,2 kg. Den har även sidobord på vardera sida som kan användas för avlastning av verktyg eller dylikt. Under grillen finns ett förvaringsutrymme vilket gör grillen till praktisk.

Elgrillens maximala effekt är 2200W vilket innebär att grillen värms upp snabbt. Den har en steglös effektreglering som gör att du kan ställa in temperaturen som önskas. Under grillgallret finns ett droppskydd som effektivt samlar upp fett och är lätt att byta ut och göra ren. Även grillgallret går att ta loss för rengöring.

Vagnen är tillverkad av svartmålad stål och sidohyllorna är tillverkade av trä. Grillen är kompakt, effektiv och kan användas med olika tillval. Till exempel stekhäll, rökkärl och grillpanna.

Pris: 3899 kr.


Q1400 elgrill

Elgrillen Q1400 är en liten och portabel elgrill som går på gasol. Måtten för elgrillen är följande:

 • Höjd: 60 cm
 • Bredd: 69 cm
 • Djup: 52 cm

Den väger ungefär 1,1 kilo vilket gör att den är kompakt och lätt att flytta på. Den har ergonomiska handtag som gör att du kan bära grillen på ett smidigt och bekvämt sätt.  Grillytan är 43 x 32 cm vilket ger dig en bra yta för att exempelvis grilla flera mindre köttstycken eller grillspett.

Elförbrukningen är låg och den har en 2200W snabb uppvärmning vilket gör att den är effektiv. Värmen fördelas jämnt över grillen och den har stegvis värmereglering så du kan ha kontroll över grillen och anpassa värmen efter behov för ultimat matlagning.

Gjutjärnsgallret är i två delar och går att ta loss för rengöring. Gallret är porslinsemaljerat vilket bidrar till att den kommer snabbt upp i temperatur och är rostbeständig. Du kan också lägga i en gjutjärnsplatta om du till exempel vill tillaga scrambled eggs på grillen.

Elgrillen är tillverkad av stål och dess balja och lock är gjord av aluminium vilket gör att den svalnar av snabbt efter att du stängt av grillen vilket ökar säkerheten. 

Elgrillen står på en kortare ställning. Vill du att grillen ska komma upp ytterligare i höjd kan du köpa till stativ eller vagn.

Pris: 3799 kr


Nokkela elgrill

Nokkela är en elgrill och en elrök i en och samma produkt vilket gör grillen till mångsidig. Måtten för elgrillen är:

 • Längd: 59 cm
 • Höjd: 33 cm
 • Bredd: 31 cm

Den väger totalt 6 kg vilket gör att den är mycket lätt att bära med sig. Den tar inte upp mycket plats och du kan bära med den till valfri plats eller låta den stå. Grillytan är 43 x 25 cm vilket ger dig en bra yta att grilla på.

Elgrillens maximala effekt kan bli upp till 1200 W vilket är något mindre i jämförelse med andra elgrillar. Men den värms upp snabbt och fördelar jämn värme över grillgallret och det tar inte särskilt lång tid att tillaga exempelvis kycklingfiléer på grillen.

Den är tillverkad av aluminium och grillgallret går att ta loss och den är därmed enkel att få ren. Värmeaggregatet som sitter under grillens lock går att ta bort om du vill förvandla grillen till en rök.

Pris: 1895 kr.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}