Grilla på balkongen – Är det tillåtet? Regler för elgrill, gasolgrill och kolgrill

William

28 mars, 2022

0  comments

Att grilla på balkongen finns det ingen lagstiftning mot. Men många bostadsrättsföreningar och hyresbolag har regler som säger att det inte är tillåtet att grilla på balkongen oavsett vilken typ av grill du använder medan i vissa fall är elgrillar tillåtna.

Så fort solen börjar värma är det många som blir sugna på att ta fram grillen och spendera kvällen på balkongen eller uteplatsen. Men innan du börjar använda din grill är det bra om du har koll på vilka regler det finns för grillning på balkongen.

Eftersom budskapen är splittrade kan det vara svårt att veta vad som faktiskt gäller. Därför får du i denna artikel några riktlinjer vad gäller grillning på balkong och andra saker som kan vara bra att veta.

Detta gäller för grillning på balkongen

Det finns ingen lagstiftning som säger att det är förbjudet att grilla på balkongen. Men det betyder nödvändigtvis inte att det är fritt fram för dig att grilla på balkongen. Faktum är att det många gånger inte är tillåtet att grilla på balkongen.

De som bestämmer huruvida du får grilla på balkongen eller inte är din hyresvärd eller din bostadsrättsförening. Det första steget är alltså att du själv kollar upp om du får grilla eller inte. Det brukar finnas med i policyn i samband med flytten och där ska det finnas bestämmelser vad gäller grillning på balkongen. Om du inte kan hitta något tydligt svar kan du höra av dig till hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

En del hyresvärdar och bostadsrätter tillåter vissa typer av grillar medan andra är förbjudna. Elgrill är en typ av grill som kan vara tillåtet i vissa fall. Det är för att en elgrill ger ifrån sig mindre rök än andra grillar och därför kan elgrillar vara tillåtna. En del tillåter alla sorters grillar medan andra ingen typ av grill alls. Det ser med andra ord väldigt olika ut och därför är det bra om du kollar upp vilka regler din bostadsrättsförening eller hyresvärd har satt upp kring grillning och olika typer av grillar.

Därför tillåts inte grillar på balkong

Men varför är det inte tillåtet att grilla på balkongen är det många som undrar. Den främsta anledningen till att det i många fall inte är tillåtet att använda en grill på balkongen är för brandrisken och rökbildningen. Det gäller särskilt om du har en inglasad balkong.

Om det är tillåtet att grilla på balkongen ska du helst välja en elgrill eftersom kolgrillar och gasolgrillar lättare släpper ifrån sig gnistor och kan välta. Förutom grillning innebär en brandfara kan röken i sig vara besvärlig då den är svår att ventilera bort. I värsta fall kan ni drabbas av kolmonoxidförgiftning.

En annan anledning till varför du ska tänka till en extra gång innan du grillar på balkongen är att det är ett störningsmoment. Det är inte alla som uppskattar att de får in din rök på sin balkong. Dessutom är grillning ofta kopplat till festligheter vilket även det kan störa dina grannar. Därför kan det vara en bra idé om du förvarnar dina närmsta grannar innan du slår igång grillen och kollar om det är okej för dem.

Om du själv upplever att du blir störd av grannens grillande ska du i första taget säga till grannen. Det är mycket möjligt att personen, eller personerna i fråga inte är medvetna om exempelvis rökspridningen.

Grilla på en annan plats än balkongen

Det bästa du kan göra är att undvika att grilla på balkongen.

Dels för att det kan vara ett störningsmoment för grannar men också för att det kommer med ett flertal risker.

I Sverige älskar vi att grilla både på vintern och sommaren och det är sällan särskilt långt till närmsta grillplats. De flesta bostadsrätterna och hyresvärdarna vet detta och därför är de flesta bostadsområdena utrustade med en eller flera grillar i området.

Är du osäker på om det finns någon grill i området kan du alltid höra av dig till hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Om svaret är att det inte finns någon grill kan du alltid lämna det som ett förslag. Att ha en grill på bostadsområdet är ett bra sätt för er som bor där att samlas och trivas och det är något som de flesta hyresvärdarna och föreningarna är måna om.

Sist men inte minst är kommunen bra på att placera ut grillar som alla medborgare får använda sig utav. Kolla med din kommun vart närmsta grillplats finns. Du kan också köpa en engångsgrill och grilla utomhus. Men tänk på brandrisken.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}