När ska det vara tyst i en lägenhet?

William

28 mars, 2022

0  comments

Generellt sett ska det vara tyst i lägenheter och i hela lägenhetshuset mellan från klockan 22 på kvällen till 07 på morgonen. Det ser olika ut beroende på fastighetsbolag och förening men i regel ska det vara tyst och lugnt i området under hela natten.


I vissa lägenheter gäller andra tider. Det kan vara så att man får låta högt en timme längre under helger eller att man får börja låta redan klockan 06.

Det finns få saker som kan göra en så irriterad som när en granne för oljud när du försöker få dina barn att somna för natten eller när en fest pågår i huset och du ska upp och jobba tidigt dagen därefter. 


Det är vanligt att det uppstår konflikter mellan grannar på grund av detta. Därför är det viktigt att alla följer de regler som bostadsrättsföreningen satt upp för att ni ska trivas bra. Sedan är en del grannar känsligare än andra och det kan vara svårt att avgöra hur mycket man får låta och under vilken tid på dygnet. Därför ska du alltid ta hänsyn och visa respekt för dina grannar genom att tänka till en extra gång innan du väsnas alltför mycket på ett sätt som kan störa grannsämjan.

När det ska vara tyst i lägenheten (Tider)

Enligt lagen är det upp till bostadsrättshavaren att se till att de som bor i bostadsområdet inte blir utsatta för oljud och störningar på den nivån att det påverkar hälsan negativt eller gör att bostadsområdet känns mindre trivsamt. Det finns dock inget i lagen som säger vilken tidpunkt detta gäller. Däremot har många hyresgästföreningar och fastighetsbolag satt upp en egen policy och regler som kommer med i samband med flytten och det är viktigt att du läser igenom den. Som hyresgäst och bostadsrättsinnehavare är du skyldig att följa reglerna.

Reglerna kan se olika ut beroende på bolag. Men oftast brukar de vilja att det ska vara tyst från ungefär klockan 22-23 till 7 på morgonen nästa dag. Tiderna som är satta för lugn och ro i bostadsområdet kan också skilja sig en del beroende på om det är helg eller vardag. Oftast är det mer accepterat att det förs lite mer liv i någon extra timme på helgen men du ska alltid visa hänsyn till dina grannar och på nätterna ska det vara lugnt i området. Sedan kan oljud vara olika för olika personer, men skrik, hög musik, buller och liknande höga ljud är något du ska undvika på kvällar och nätter om du vill vara i god stämning med grannarna.

Om någon stör när det ska var tyst i lägenheten

Om du upplever att någon av dina grannar stör dig och er i bostadsområdet på ett sätt som påverkar er negativt kan det vara läge att höra av dig till störningsjouren eller bostadsrättsföreningen. 


Någon av dem ska då undersöka ärendet och meddela personen eller personerna det gäller att de stör sina grannar. När en bostadsrättsförening får ett klagomål på någon som för oljud är de skyldiga att anmäla det till socialnämnden. Ofta är många förstående och drar ner på sina störande oljud såsom hög musik eller bas. 


Ibland kan det behöva gå längre, men även där är det upp till bostadsrättsföreningen att göra något åt grannen som stör. Det är till exempel vanligt att man säger upp en hyresgäst som inte förbättrar sig efter ett flertal tillsägningar.

Ifall du just nu överväger huruvida du ska anmäla en granne för oljud under sena kvällar och nätter är det viktigt att du kan bevisa oljudet. Annars är det svårt för föreningen att gå vidare med ärendet.

Innan du anmäler ärendet till störningsjouren eller bostadsrättsföreningen kan det vara en bra idé att säga till grannen själv och be dem dämpa sig. Om de inte lyssnar och fortsätter att föra oväsen kan det vara läge för dig att göra en anmälan.

När du för oljud efter klockan 22 eller 23 när det ska var tyst

De flesta av oss för oljud ibland. Det kan till exempel vara så att du ska renovera och därmed kommer att störa den fridfulla stämningen. Men det kan också vara så att du ska anordna en fest där du kommer att spela musik och ha roligt med dina nära och kära. Det absolut bästa du kan göra då för att ditt oväsen inte ska komma som en chock är att förvarna dina grannar. Det är vanligt att sätta upp lappar i trapphuset där du informerar om den kommande festen.

Även om du har informerat dina grannar så betyder det inte att du kan föra oväsen under hela natten. Ha sunt förnuft och ta hänsyn till dina grannar och försök att avrunda festen i god tid för att kvällen ska sluta så bra som möjligt för er alla.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}