Hur länge håller en diskmaskin?

William

28 mars, 2022

0  comments

En diskmaskin håller i ungefär 9-10 år. Tar du väl hand om din maskin så kommer den hålla bra i dessa 10 år. Det kan även skilja sig på vilket märke du köper samt hur användningen av diskmaskinen ser ut. De flesta produkter som klassas som vitvaror har en livslängd på cirka 10 år.

Vi har alla olika behov av vitvaror och för många kan en diskmaskin anses som värsta lyxprodukten medan diskmaskinen är en självklarhet för andra. Olika människor har olika behov av vitvaror och hushållsprodukter så en diskmaskin är inte självklart i alla hem.

En diskmaskin håller omkring 10 år men livslängden kan bli betydligt längre om du sköter diskmaskinen väl. Vidare i artikeln får du tips hur du förlänger livslängden på din diskmaskin innan den går sönder och behöver bytas ut.

En diskmaskin som du tar hand om håller längre

Det finns de som gärna lägger dyra pengar på produkter av hög kvalité medans andra nöjer sig med det första bästa. Det finns såklart maskiner i olika klasser för att passa olika hushåll, bara för att du kanske köper en billigare diskmaskin så betyder inte det att den kommer gå sönder snabbare än den som är lite dyrare. Livslängden är baserad på hur du tar hand om den och att du använder den på ett bra sätt.

Produkter överlag idag blir dyrare och dyrare och inte minst diskmaskiner, de som vill ha det nyaste och bästa på marknaden har förmodligen inget emot att uppdatera deras saker bara för att "byta upp sig" till den nyaste tekniken. Det är alltså vanligt att människor köper nya saker bara för att de känner för det, det är kanske inte så ekonomiskt med det är inget fel med det. Vanligast är dock att en ny investering görs när en produkt har gått sönder. Företagen har givetvis en affärsmodell bakom deras produkter, för att generera pengar över tid så är det inte effektivt om en produkt aldrig går sönder, det vill säga att produkter tillverkas med en begränsad livslängd för att sälja så mycket som det går.

Vilken diskmaskin ska du välja?

Det finns en hel del diskmaskiner på marknaden, vilken som passar just dig är såklart beroende på vad du har för behov, budget och andra önskemål. Det viktigaste för många är att den fungerar och har ett rimligt pris. Vissa människor tänker även några steg längre och lägger mycket fokus på kvalité, andra avancerade egenskaper och utseende. För en del bostadsägare kan en matchande diskmaskin till kökets design vara en viktigt detalj exempelvis.

Vill du verkligen hitta den bästa diskmaskinen för dig kan det vara smart att jämföra olika sidor på nätet och i fysisk butik som säljer desssa produkter. Har du svårt att bestämma dig och vill ha mer information kan du alltid kontakta företaget som du kikat på om mer information och rådgivning. De kan hjälpa dig att hitta maskinen som kommer vara lämpligast för dig och ditt hem.

En diskmaskin med garanti håller längre

Vissa tillverkare erbjuder garanti. En garanti säkerställer att diskmaskinen håller under hela garantiperioden. Skulle diskmaskinen gå sönder innan garantiperioden har passerat ska de ersätta diskmaskinen men en ny eller laga den befintliga diskmaskinen.

En garanti gör inte att diskmaskinen håller längre men det fungerar som en säkerhet för dig som köper en ny vitvara.

Vanligt är en garanti på omkring 10 år men längden på diskmaskinens garanti varierar.

Hur du tar hand om din diskmaskin

  • Fyll maskinen så fullt som möjligt innan du kör igång den, är den halvfull så ökar risken för att saker går sönder samt att det utgör mycket slöseri på vatten då du förmodligen behöver köra maskinen igen inom kort tid. Samtidigt är det inte heller jättebra att fylla den alldeles för mycket, se till att sakerna får plats på ett naturligt sätt.
  • Fyll maskinen med produker som är ämnade för att diskas i diskmaskinen. För vissa saker är det rekommenderat att rengöra för hand med handdiskmedel. Produkter som bland annat innehåller aluminium, trä, koppar och stål kan förstöra diskmaskinen, även produkterna kan få slitage. Dock kan du passa på att slänga in andra produkter i diskmaskinen som du kanske inte ens har tänkt på, du kan bland annat diska disktrasan eller andra plastbyttor och metallprodukter.
  • Tvätta inte av disken för mycket innan du lägger den i maskinen. Självkart kan du slänga matrester men diskmedlet som används i maskinen fungerar faktiskt bättre om det finns lite fett där, medlet får då något att "ta i" och blir mer effektivt. Hela diskmaskinen får en smörjning om det finns fett där inne vilket ökar hållbarheten.

Att tänka på för att diskmaskinen ska hålla längre

Även fast du gör allt på rätt sätt och låter maskinen sköta sitt så är det viktigt att inte glömma att rengöra den emellanåt. Silen som finns i maskinen behöver rensas och rengöras regelbundet, gör du inte det kommer disken inte bli lika ren och maskinen utsätts även för onödig slitage. Det finns smidiga tips på nätet hur du kan rengöra filter och sil på ett smidigt sätt. Bland annat kan ättika och bikarbonat vara en bra metod.

Du bör aldrig använda vanligt handdiskmedel i diskmaskinen, handdiskmedel blir väldigt löddrigt och kan riskera mycket överflöd i maskinen vilket leder till översvämning, det blir väldigt jobbigt att ta reda på. Har du inget anpassat diskmedel hemma är det bättre att gå till affären och köpa eller göra disken för hand.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}