I ett villaområde finns det inga regler som säger under vilka tidpunkter det ska vara tyst. Men däremot finns det ett flertal bestämmelser som säger att den som äger sin egna egendom, exempelvis villa är skyldig att ta hänsyn till sin omgivning. Därför ska du alltid ha dina grannar i åtanke och låta bli att väsnas och föra oljud under sena kvällar och nätter.
Det är vanligt att det uppstår irritation och konflikter mellan grannar på grund av oljud. För att det ska vara en bra stämning i bostadsområdet är det viktigt att alla tar hänsyn till varandra och undviker att föra oljud och störa när resten av invånarna i bostadsområdet har lagt sig för natten. Men det kan vara svårt att veta vad som räknas som oväsen och när man får föra oljud och inte.
Då ska det vara tyst i villaområdet (Tider)
Det finns oskrivna regler som säger att det ska vara tyst i området under sena kvällar och nätter. Men till skillnad från hyresgäster behöver inte villaägare följa någon policy eftersom de själva äger fastigheten. Men däremot så finns det bestämmelser som kan vara bra att ha i åtanke när det kommer till att föra oväsen i ett villaområde.
I jordabalken hittar vi en regel som säger att de som nyttjar sin egendom ska ta hänsyn till omgivningen. Alltså får de som exempelvis äger sin egna villa inte föra oväsen som stör grannarna. Med andra ord finns det inga konkreta tidsbestämmelser som säger när det ska vara tyst i ett villaområde. Det är upp till alla som bor i området att uppehålla en trevlig grannsämja genom att visa hänsyn till varandra.
I bostadsrätter och hyresrätter finns det regler som säger att det ska vara tyst mellan klockan 22.00 och 07.00 och det här är något som även villaägare kan tänka på även fast det inte finns några skrivna regler. Det är för att sena kvällar och nätter ska vara en tid för vila och det ska vara lugn och ro i området för att alla ska trivas bra.
Störande grannar i villaområde
Om du upplever att någon av dina grannar för mycket oväsen och stör er i området på ett sätt som påverkar er negativt ska du alltid be personen, eller personerna i fråga att dämpa sig. Många gånger resulterar det i att det blir lugnare på en gång. Men om det inte funkar finns det flera regler och lagar som kan vara bra att veta.
Förutom att det finns en regel i jordabalken som vi nämnde i tidigare stycke finns det ytterligare en regel i brottsbalken som säger att du kan anmäla någon som avsiktligt stör dig på ett sätt som är kränkande. Innan du anmäler någon för ofredande är det bättre om du försöker prata med personen. Om de fortsätter att störa er avsiktligt kan det vara läge att anmäla dem. Men något som kan vara bra att ha i åtanke är att det är svårt att bevisa att någon stör och för oväsen.
Om du stör, spelar hög musik eller har fest sent
Att vara en perfekt granne som inte för några oljud alls är lättare sagt än gjort. En del människor är mer känsliga för oljud än andra. Men oftast brukar man säga att oljud innebär höga ljud i form av buller, musik och skrik vilket kan vara bra att tänka på om du vill visa hänsyn till dina grannar.
Även fast det inte finns några direkta regler när det kommer till att föra oväsen i ett villaområde så är det alltid bra om du tänker till en extra gång innan du ska föra oväsen på ett sätt som kan påverka dina grannar negativt.
Om du till exempel planerar att ha en fest kan det vara en bra idé att informera dina grannar om det så att de är beredda när dagen är kommen. Ett tips är att lägga en lapp i dina närmaste grannars brevlåda och informera dem om de oljud du ska föra. Ett annat exempel på något som kan störa dina grannar är renovering vilket även det kan uppskattas om de blir förvarnade för.
Ha sunt förnuft och tänk på att försöka föra så lite oväsen som möjligt för att ni i villaområdet ska trivas bra med varandra. Oavsett om du bor i ett villaområde eller i en lägenhet så är det önskvärt att det är tyst mellan 22 och 07. Många gånger är det mer accepterat att det förs oväsen lite längre på helgerna.