Hur ofta ska man byta tandborste?

William

25 mars, 2022

0  comments

Du bör byta ut din tandborste med jämna mellanrum. Rekommendationen från tandläkare och tandhygienister brukar vara att du ska byta ut din gamla tandborste mot en ny ungefär var tredje månad.

Att byta ut sin tandborste är tyvärr något som många glömmer bort att göra eftersom man sällan tänker på hur tandborsten ser ut. Men för att du ska bibehålla en god munhälsa är det viktigt att du ser till att byta ut din tandborste när den börjar att bli sliten.

Hur ofta du ska byta din tandborste varierar. Vidare i artikeln kan du läsa om hur ofta du bör byta din tandborste beroende på om du använder en eltandborste eller en vanlig tandborste samt vad som gäller för barn som borstar tänderna.

Dessutom får du tips på hur du kan förlänga livslängden på dina tandborstar.

Så ofta ska du byta ut din tandborste

Du ska byta ut din tandborste ungefär varannan eller var tredje månad. Eftersom tandborsten är något de flesta av oss använder flera gånger per dag så resulterar det i att tandborsten slits ut.

En tandborste är utsliten när dess strån börjar att bli glesa och böjda. Eftersom många glömmer bort att byta ut sin tandborste ska du göra det som en rutin att med jämna mellanrum kolla hur din tandborste ser ut.

Så ofta ska du byta ut din eltandborste

Numera finns det två varianter på tandborstar på marknaden. Den traditionella tandborsten där du borstar helt och hållet på egen hand och den elektriska tandborsten där tandborsthuvudet rör sig och gör rent dina tänder. Även denna tandborste behöver du byta ut med jämna mellanrum. Det gäller framför allt tandborsthuvudet.

Precis som med traditionella tandborstar bör du hålla ett extra öga på när tandborsthuvudets strån börjar att bli böjda och glesa. Det är lätt att tro att eltandborstens huvud håller bättre än traditionella. Men experter rekommenderar att du byter ut eltandborstens huvud ungefär var 3-4 månad. Sedan kan tandborsten i sig behövas bytas ut när den blir trasig eller sliten.

Därför behöver du byta ut din tandborste

Det finns många anledningar till varför du ska byta ut din tandborste. För det första så ska du byta ut tandborsten när den blivit sliten för att du ska få rent dina tänder ordentligt. En tandborste vars strån är böjda fungerar helt enkelt inte lika bra som en ny tandborste. Om du inte byter ut din tandborste finns risken för karies och bakterier som du i värsta fall kan behöva åtgärda. Dessutom får du bättre andedräkt om du borstar dina tänder ordentligt med en fungerande tandborste.

Förutom att tandborsten ska bytas ut för att den blivit sliten är det också bra om du byter ut den efter att du varit sjuk. Det är för att bakterierna ligger kvar på din tandborste och det bästa du kan göra för att bli av med dem är att slänga tandborsten du använt under din sjukdomstid och byta ut den mot en ny och fräsch.

Byt ut barnens tandborste

En annan sak som kan vara bra att ha i åtanke är att även barnens tandborstar behövs bytas ut. Skillnaden mellan vuxna och barn är att barnen tenderar till att tugga och bita på tandborsten vilket resulterar i att tandborsten blir stygg och slits ut något fortare. Därför ska du ha koll på hur barnens tandborste ser ut och se till att byta ut tandborsten när den är för sliten.

Ta hand om din tandborste för god munhälsa

Även fast tandborstarna behövs bytas ut betyder det nödvändigtvis inte att du inte ska ta hand om din tandborste under tiden du använder den. Det finns ett flertal saker du kan ha i åtanke för att din tandborste ska kännas fräsch och för att förlänga dess livstid något.

Skölj tandborsten ordentligt efter borstningen

När du använt tandborsten är det viktigt att du sköljer av den med vatten för att få rent den.

Förvara tandborsten rätt

Förvara din tandborste med avstånd från andra tandborstar. De ska stå upprätt i din tandborstmugg. Om den står med tandborsthuvudet nedåt slits den fortare. Allra helst ska din tandborste förvaras i avstånd från andras. Och om tandborstarna står tillsammans ska tandborsthuvudena stå riktade ifrån varandra. Du ska inte förvara tandborsten i ett etui såvida du inte är på resande fot. Det är för att bakterier samlas och gror mycket lättare i jämförelse med om den står fritt i rummet.

Dela inte tandborsten med andra

Slutligen ska du undvika att dela din tandborste med andra. Det är för att när du delar din tandborste med någon annan så delar ni bakterier. Om någon har använt din tandborste ska du slänga den och byta ut den.

Kan man koka tandborste för att rengöra den?

Att koka tandborsten för att rengöra den från bakterier är effektivt och fungerar men det är inte rekommenderat att koka tandborsten istället för att byta ute den.

Kokar du tandborsten kommer den att rengöras från bakterier men den tandborstens huvud och de strån som borstar tänderna kommer fortfarande vara slitna och inte rengöra tänderna lika effektivt som tandborsten ska göra

Att välja tandborste

När du ska köpa en ny tandborste är det viktigt att du väljer den som är bäst för dig. Många tandläkare rekommenderar en mjuk tandborste eftersom de är skonsamma mot tandköttet och vårdar dina tänder.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}