Hur ofta ska man byta sängkläder?

William

28 mars, 2022

0  comments

Den generella riktlinjen är att du ska tvätta och byta dina sängkläder en gång varannan vecka. Hur ofta du behöver byta sängkläder beror på yttre faktorer som husdjur och olika material på sängkläderna.

Det är välkänt att sömn är en viktig del av att hålla sig frisk. Vi svenskar sover i genomsnitt mellan 7-9 timmar varje natt i våra sängar. Det betyder också att det finns gott om tid för att bygga upp smuts, svett, olja och annat skräp på våra lakan och sängkläder.

I den här guiden går vi in i detalj på hur ofta du bör byta dina sängkläder, vad är det bästa sättet att tvätta dem - och hur du håller sängkläderna rena längre.

Vilka typer av sängkläder finns det?

Det finns olika typer av sängkläder i en säng. Men när vi refererar till sängkläder handlar det främst om lakan, påslakan, örngott och överkast. Dessa sängkläder brukar vara tillverkade av följande material:

Linne - Materialet har en unik egenskap som håller en lagom temperatur året runt. Till exempel hjälper det oss att hålla oss svala på sommaren och varma på vintern. Således är det mer resistent mot smuts och har en längre livslängd än övriga material.

Bomull - Detta är det absolut vanligaste materialvalet för sängkläder. Sängkläder tillverkade av bomull utav en högre kvalitet som exempelvis av egyptisk bomull är kända för att vara slitstarka och mjuka. Medan sängkläder utav en lägre bomullskvalitét håller betydligt kortare tid och känns mindre bekväma på din hud.

Satin - Satin har en slätare och blankare yta än andra material. Precis som föregående tyg, så finns det skillnader i kvaliteten inom detta tyg. Dyrare satinsängkläderna har en lång hållbarhet. Medan de billigare varianterna brukar förlora sin glans och bli något noppriga genom tiden.

Varför blir sängkläder smutsiga?

Sängkläder blir smutsiga eftersom vi sover i dem under längre tidsperioder. Sängkläderna samlar genom tiden på sig en hel del svett, kroppsoljor, saliv, vätskor från sexuella aktiviteter - och till och med urin och fekalier. Dessutom samlar våra sängkläder också på sig smuts från utsidan som bland annat damm, hår och annat skräp.



Därtill finns det andra saker som du kan göra för att förlänga renligheten. Till exempel kan du:
  • Duscha innan du går och lägger dig eftersom detta håller lakanen renare längre.
  • Vädra sängkläderna några dagar i veckan.
  • Ställ ut sängkläderna på balkongen eller verandan så att de får sol på sig.

Vilken temperatur ska jag tvätta sängkläderna?

Det finns en förutfattad mening om att du alltid ska tvätta dina sängkläder i 60 grader för att döda bakterier. Men enligt forskaren Mats Johansson på Textilhögskolan i Borås så är det alltid bäst att följa tvättråden på plaggen. Om du tvättar dina sängkläder i alltför höga temperaturer och under en längre tvätt-tid så riskerar du att förstöra både texturen och färgen.

Vad händer om du inte tvättar sängkläder?

Den främsta risken med att inte tvätta dina sängkläder regelbundet är att de börjar lukta illa. Dessutom kan sängkläderna förlora sin vita färg och se gula ut - och detta brukar vara en indikation på att de har absorberat mycket svett.

Om du inte följer våra riktlinjer med att tvätta sängkläderna, så riskerar du att få några otrevliga konsekvenser som till exempel:

Kvalster - Dessa små spindeldjur är mindre än en millimeter i storlek och går inte att se med blotta ögat. De älskar att äta döda hudceller och bo i fuktiga och varma miljöer, vilket är något som alltid finns i sängen.

Svamp - Din favoritkudde kanske kryllar av svamp! Därför är det viktigt att hålla dem rena genom att tvätta kuddarna regelbundet.

Dålig hygien - Sängkläder som inte tvättas regelbundet drar till sig mycket smuts och bakterier. Smutsiga sängkläder ökar risken att täppa till porerna på ditt ansikte och göra dig mer mottaglig för akne.

Övriga bakterier - Bakterier älskar varma, fuktiga miljöer och sängen är den perfekta platsen för dem att frodas på. Med tanke på att det finns gott om döda hudceller, saliv, svett och så vidare i en säng är det en idealisk grogrund för dessa små varelser.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}