Är hemförsäkring obligatorisk?

William

28 mars, 2022

0  comments

Det är inte obligatoriskt med hemförsäkring men det är något som gynnar dig och är rekommenderat. Ibland kan vissa banker eller olika hyresvärdar ha ett krav på dig som bor i en bostad att du har tecknat en hemförsäkring. En hemförsäkring bör tecknas om du bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt.

En hemförsäkring behövs för att exempelvis få ersättning vid eventuella händelser som sker i hemmet. Det kan bland annat handla om vatten eller fuktskada, brand eller inbrott. I hemförsäkringen ingår även annan typ av rättskydd och reseskydd. 


Om du råkar utgöra skada själv i hemmet är det väldigt viktigt att ha en hemförsäkring, har du inte det kan du riskera att bli ersättningsskyldig. Om du orsakat problem på grund av vårdslöshet kan ett så kallat ansvarskydd hjälpa dig om du har en giltig hemförsäkring.

Om olyckan är framme kan du få olika typer av ersättning om du har en hemförsäkring, det gäller exempelvis renoveringskostnader vid eventuell brand eller ersättning för saker om du blivit utsatt för inbrott eller stöld. Det gäller både inuti ditt hem och dina tillhörande förråd. Är du utomlands och behöver vård kan hemförsäkringen vara till hjälp för eventuella kostnader. Alla människor har olika livssituationer och kan behöva olika anpassade hemförsäkringar under olika tillfällen i livet. Det kan skilja sig på en människas behov av försäkring, det kan innebära stora skillnader på till exempel en pensionär eller en nybliven 18 åring.

Behövs en eller flera hemförsäkringar?

För dig som bor i en hyresrätt behövs det bara en hemförsäkring. Hyresvärden har det hela ansvaret över bostaden och dess fasta egendom, vilket innebär väggar, golv, dörrar, fönster, kök och badrum. Alla skador som sker på i bostaden ska hyresvärden normalt täcka, om du har bekostat någon fast inredning på egen hand så kan hemförsäkringen ge dig ersättning för detta.

En hemförsäkring är oftast tecknad för ett år i taget. Hemförsäkringen bör även täcka alla som bor i hemmet och är skrivna under samma adress. Vissa gånger kan försäkringsbolag vara petiga med att alla som ska ingå i hemförsäkringen även ska vara angivna på försäkringsbrevet, ibland räcker det inte med att alla bara är folkbokförda. Om du vill säga upp din hemförsäkring så kan du normalt göra det när perioden löper ut, vilket brukar vara efter ett år.

I vissa fall kan du säga upp försäkringen tidigare än ett år, det gäller om du exempelvis ska flytta till en hyresrätt från en villa. Du behöver fortfarande ha hemförsäkringen men du kan säga upp villaförsäkringen som du har när du har bott i villa. Du kan även säga upp hemförsäkringen om du ska flytta till någon annan och bli tecknad under samma försäkring som denna personen. Andra fall då du inte heller behöver hemförsäkring är om du flyttar utomlands.

Vilken hemförsärking är rätt för dig?

Som sagt räcker det med en hemförsäkring om du bor i hyresrätt för dig själv.


Om du däremot bor i villa bör du ha både hemförsäkring och villaförsäkring. I villaförsäkringen är det du som bär ansvaret för hela bostaden och om något händer med de yttre faktorerna på bostaden kan en villaförsäkring hjälpa dig med ersättning. När du tecknar både hem och villaförsäkring minskar självrisken. 


En villaförsäkring är generellt bredare och täcker större områden av din bostad än en hemförsäkring. Villaförsäkringen täcker till exempel din tomt och gård.

Om du bor i en bostadsrätt behöver du ha en hemförsäkring men även en bostadsrättsförsäkring. Denna försäkring hjälper dig med ersättning för eventuella skador och olyckshändelser som sker i din bostadsrätt, den ger dig även skydd för andra risker som kan hända runt om i själva bostadsrättsföreningen. Som bostadsrättsägare har du och dina grannar ett ansvar att ta hand om föreningen, det gör ni bäst genom att ha en bostadsrättsförsäkring.

Att tänka på gällande hemförsäkringar

I Sverige är det många som har hemförsäkring. Det är bara en liten procent som inte har det, enligt undersökningar är det mest personer i 20 års åldern boende i hyresrätt som inte har en tecknad hemförsäkring. Det kan bero på olika faktorer varför en person inte har en hemförsäkring, men för de flesta handlar det om ekonomi. Många känner att de inte har råd eller vill lägga pengar på försäkringen.

Vissa har även dålig koll på vad hemförsäkringen egentligen innebär och kanske känner att det aldrig kommer hända dem något. För att vara på den säkra sidan är det alltid bäst att ha en hemförsäkring. Om det skulle ske en brand exempelvis kan du riskera att bli hemlös under en period och renoverings- och saneringskostnader kan bli skyhöga. Hade du då haft en hemförsäkring hade det inte blivit lika kostsamt.

Om du inte har hemförsäkring ännu kan du jämföra olika försäkringar och höra av dig till olika försäkringbolag. När försäkringsbolagen förstår din livssituation och ekonomiska situation kan de hjälpa dig att hitta en hemförsäkring till ett rimligt pris. Att betala en liten summa varje månad kan vara värt det, istället för att riskera stora skulder livet ut om det sker en olycka.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}