Hur högt får man bygga staket?

William

28 mars, 2022

0  comments

Du får bygga staket, grindar och murar med en maxhöjd mellan 1,1- 1,8 meter utan bygglov. Gränsen kan variera från kommun till kommun. Med bygglov får du bygga högre plank, staket och murar, vilken exakt höjd som du vill ha får du komma överens med kommunen om. Det är byggnadsnämnden inom kommunen som tar det beslutet baserat på anmälan du skickar in.

Förutom höjden finns det andra regler att förhålla sig till, speciellt om du vill bygga något slags staket eller plank och du har grannar som bor nära. Vill du exempelvis bygga en uteplats kan du bygga det utan bygglov om det byggs inom 3,6 meter från din bostad. Om du däremot har planerat att bygga inom 4,5 meter från grannens tomt måste du be om tillåtelse av din granne. Det bör även vara en skriftlig överenskommelse om det skulle bli några konflikter när bygget är klart.

Om du inte har några grannar som bor nära behöver du oftast inte något bygglov. Är du osäker på vad som gäller för dig och din tomt kan du alltid rådfråga byggnadsnämnen. Det är bättre att fråga för säkerhetsskull innan du påbörjar ett projekt. Har du inte klargjort med byggnadsnämnden innan du börjar bygga finns risken att du kan behöva betala sanktionsavgift.

Bygga staket med eller utan bygglov

Dubbelkolla med din kommun om exakt vad som gäller för dig. Reglerna skilja sig en mellan olika kommuner. Efter du har kontaktat byggnadsnämnden kommer de göra en analys utefter bygglagstiftningen och därefter kommer de besluta om du behöver bygglov eller inte.

Inhägnader kan byggas i olika material, oftast handlar det om murar och plank. En inhägnad är större och högre än ett normalt staket och det behövs oftast alltid ett bygglov för att bygga en inhägnad. I din anmälan bör du ge all information du kan, det kan bland annat vara hur läget/platsen ser ut, hur stor inhägnaden kommer vara, hur du ska utföra projektet, varför du behöver inhägnaden men också vad det kan skapa för intryck på omgivningen.

Det finns en policy som är tillgänglig i alla kommuner för vad som gäller för byggnationer för staket, och inhägnader, du kan enkelt få tillgång till den och få all den information du behöver. Har du svårt att tyda vissa saker kan du alltid anlita en handläggare som hjälper dig att få fram rätt information enligt din situation.

Staket, plank, häck eller mur - Vad som är bäst för dig och vilka skillnaderna är

Varför du vill skaffa ett staket eller plank brukar oftast handla om att du vill markera tomtgränsen eller skapa ett insynskydd som sträcker sig runt hela tomten eller gården. Det kan även vara andra orsaker, som exempelvis att skydda barnen eller husdjur från att springa ut på vägen. 


Att veta vad som är lagom höjd är såklart upp till dig. Tänk på vilket material du vill använda, när du använder plank eller mur kan du behöva ett bygglov. Om du däremot vill använda en häck eller buske behöver du inte ha ett bygglov. Viktigt att komma ihåg är dock att häcken eller busken inte får hindra människor på gatan. 


Du får inte heller riskera att förstöra andra grannars buskar eller häckar. Du har rätt att ta bort växtlighet från din grannes tomt om det börjar växa på din tomt, men du får inte förstöra själva växtligheten för det kan innebära att du blir skyldig till skadestånd.

Bygga staket med eller utan bygglov - Hur du går till väga

Ska du bygga en häck eller buske kan du läsa igenom jordabalken och se vad som gäller, det är inte något som byggnadsnämnden har hand om. För att få mer kött på benen vad gäller bygglov i samband med staket och inhägnader kan du kontakta din kommun eller boverket. 


De har alla svaren på dina frågor. Tycker du att det verkar för svårt och komplext kan du alltid anlita någon som undersöker allting åt dig. Ska du anlita ett byggföretag för att bygga ditt staket bör de ha koll på vad som gäller när det kommet till bygglov. De kanske inte kan göra ansökan åt dig med de kan berätta för dig hur du ska göra.

Det finns mer regler att förhålla sig till om du bor i ett tätbebyggt område. Bor du på landet finns det oftast inte lika hårda krav på bygglov. Speciellt om du inte har grannar på kilometers avstånd.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}