Hur sorteras frigolit och vart slänger man det?

William

28 mars, 2022

0  comments

Små mängder och bitar frigolit sorteras som plast vid närmaste återvinningsstation. Stora bitar frigolit från exempelvis byggnation eller emballage lämnar du in hos din återvinningscentral där de sorteras som mjukplast.

Frigolit är ett material som många är osäkra på och gör fel med i samband med källsorteringen. För att räta ut frågetecken kring sortering av frigolit kan det vara bra att först känna till mer ingående fakta om frigolit som material. För vad är egentligen frigolit?


Vad används det till och vad är dess för- och nackdelar? Med denna bakgrund kanske det bli lättare för dig att göra rätt val nästa gång du vill göra miljön en tjänst genom att återvinna rätt.

Vad är frigolit?

Frigolit är en slags cellplast som också kallas för styrenplast. Det framställs av polystyren som i sin tur består av olika kemiska föreningar. Små pärlor av styren jäses och smälts därefter ihop under mycket hög temperatur. Därefter sammanfogas dessa till block av olika storlek.


Egentligen var namnet frigolit från början enbart ett varumärke som togs fram av Nordiska Frigolit Aktiebolaget i Halmstad. Med tiden blev namnet starkt inrotat hos allmänheten vilket ledde till en försäljning av varumärket år 2009. I våra nordiska grannländer namnges frigolit som "styrox", "isopor" och "flamingo" och rekommendationerna kring återvinning är desamma som i Sverige.


Vad används frigolit till?

Eftersom frigolit består till 98% av luft så väger det inte speciellt mycket. Tack vare den stora andelen luft fungerar frigolit därför bra för isolering av både värme och kyla. På grund av detta är materialet ofta använt inom byggnadsindustrin och vid förvaring av livsmedel. Materialet används även ofta som flytelement till båtbryggor, flytvästar med mera.


Vilka fördelar finns det med att använda frigolit?

Frigolit används inom flera olika branscher, mycket på grund av dess låga pris och isolerande förmågor. Andra fördelar är den stöttålighet som materialet har vid emballering av ömtåliga saker. Materialet är hårt och styvt, men kan även vara elastiskt och forma sig efter tryck. Det går bra att skära i frigolit vilket gör det möjligt att skapa olika former av den. Förutom isoleringsfördelarna är det just detta som är fördelen då frigolit används till olika typer av byggen. I övrigt absorberar inte frigolit vatten vilket hindrar den från att bli blött.


Vilka nackdelar finns det med att använda frigolit?

Frigolit kan vara bra på många sätt, men materialet medför också en del negativa aspekter. Materialet har ett dåligt brandskydd och är lättantändlig, och skapar också en tjock rök då det brinner. Vid användning till exempelvis båtbryggor är det vanligt att blocken skavs mot stenar och annat vasst. Konsekvensen av detta blir att våra hav och sjöar fylls av små partiklar cellplast som är svår att sanera. När fåglar och fiskar får i sig frigoliten orsakar det både sjukdom och död vilket minskar djurbeståndet.
Frigolit kan vara känslig för exponering av bland annat aceton och andra så kallade petrokemiska lösningsmedel. Man bör även skydda den från solljus då det ultravioletta ljuset bryter ner materialet efter en tid.

Hur sorterar man frigolit?

Här besvaras frågan om hur du sorterar frigoliten i rätt kärl. Om du kommer till återvinningsstationen med små bitar frigolit, eller har med dig stora mängder av dem så ska materialet sorteras som plast. 


Har du istället har större bitar ska dessa tas omhand hos din återvinningscentral där det sorteras som mjukplast. Det är viktigt att känna till skillnaden mellan en återvinningsstation och en återvinningscentral då dessa har olika funktion. 


Återvinningscentralerna bekostas av den avfallstaxa du betalar, och drivs av NSR. Här har man resurserna att kunna ta hand om återvinningsmaterial och avfall på det bästa sättet som tar hänsyn till ekonomi, teknik, arbetsmiljö och inte minst miljön. 


Återvinningsstationerna å andra sidan är obemannade och dessa sköts och drivs av förpackningsproducenterna. Enkelt sett ska du endast lämna ifrån dig tidningar och förpackningar på dessa stationer.


Hur återvinns frigoliten?

Många tror att frigolit inte alls går att återvinnas, men detta stämmer inte. Materialet är faktiskt helt återvinningsbart och det finns idag en ganska stor efterfrågan på insamlat och återvunnet råmaterial. 


Det som dock gör återvinningen lite mer komplicerad är den stora andelen luft som finns i frigoliten. Det är också viktigt att ta hand om avfallet på rätt sätt så att man undviker att små partiklar frisläpps ut i luften. 


I videon nedan kan man se hur frigolit tas omhand på en av landets alla återvinningscentraler. EPS Sverige representerar tillverkarna av frigolit gentemot svenska organisationer och myndigheter. 

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}