Små mängder och bitar frigolit sorteras som plast vid närmaste återvinningsstation. Stora bitar frigolit från exempelvis byggnation eller emballage lämnar du in hos din återvinningscentral där de sorteras som mjukplast.
Frigolit är ett material som många är osäkra på och gör fel med i samband med källsorteringen. För att räta ut frågetecken kring sortering av frigolit kan det vara bra att först känna till mer ingående fakta om frigolit som material. För vad är egentligen frigolit?Vad är frigolit?
Frigolit är en slags cellplast som också kallas för styrenplast. Det framställs av polystyren som i sin tur består av olika kemiska föreningar. Små pärlor av styren jäses och smälts därefter ihop under mycket hög temperatur. Därefter sammanfogas dessa till block av olika storlek.Vad används frigolit till?
Eftersom frigolit består till 98% av luft så väger det inte speciellt mycket. Tack vare den stora andelen luft fungerar frigolit därför bra för isolering av både värme och kyla. På grund av detta är materialet ofta använt inom byggnadsindustrin och vid förvaring av livsmedel. Materialet används även ofta som flytelement till båtbryggor, flytvästar med mera.Vilka fördelar finns det med att använda frigolit?
Frigolit används inom flera olika branscher, mycket på grund av dess låga pris och isolerande förmågor. Andra fördelar är den stöttålighet som materialet har vid emballering av ömtåliga saker. Materialet är hårt och styvt, men kan även vara elastiskt och forma sig efter tryck. Det går bra att skära i frigolit vilket gör det möjligt att skapa olika former av den. Förutom isoleringsfördelarna är det just detta som är fördelen då frigolit används till olika typer av byggen. I övrigt absorberar inte frigolit vatten vilket hindrar den från att bli blött.Vilka nackdelar finns det med att använda frigolit?
Frigolit kan vara bra på många sätt, men materialet medför också en del negativa aspekter. Materialet har ett dåligt brandskydd och är lättantändlig, och skapar också en tjock rök då det brinner. Vid användning till exempelvis båtbryggor är det vanligt att blocken skavs mot stenar och annat vasst. Konsekvensen av detta blir att våra hav och sjöar fylls av små partiklar cellplast som är svår att sanera. När fåglar och fiskar får i sig frigoliten orsakar det både sjukdom och död vilket minskar djurbeståndet.Frigolit kan vara känslig för exponering av bland annat aceton och andra så kallade petrokemiska lösningsmedel. Man bör även skydda den från solljus då det ultravioletta ljuset bryter ner materialet efter en tid.