Hur brant får en trappa va?

William

28 mars, 2022

0  comments

Det finns ingen specifik regel eller lag som säger hur brant en trappa får vara eller inte vara. Trappan ska däremot vara utformad på ett säkert sätt för människor att ta sig upp och ner på. En bekväm lutning på en trappa brukar vara mellan 30 och 40 grader och är både rekommenderat och att föredra.

Trappor finns i olika storlekar, former och lutar i olika grader. Syftet med trappor är att ta sig upp till olika rum eller våningar inomhus och olika byggnader utomhus. De olika modellerna på trappor heter rak trappa, L-trappa, spiraltrappa eller U-trappa. 


Trappor i olika graders lutningar och material

Trappor tillverkas även i olika material och lutningar, det går att använda lika material för inomhus som utomhus trappa men ibland kan det vara bra att veta vilket typ av material som lämpar sig bäst för exempelvis ett hem eller en industri. Trappor som ska vara inomhus brukar vara tillverkade av furu eller ek, det är även vanligt med betong. Trätrappor är mest vanliga i hus och lägenheter. Stål och metalltrappor är vanliga på arbetsplatser, kontor och i industrier. Dels för att de inte blir slitna och smutsiga så snabbt.

Utomhus är det mest vanligt med trappor av betong eller sten, det materialet genererar mest hållbarhet i samband med mycket påfrestningar från olika väderförhållanden. Om du ska bygga en trappa kan du självklart välja själv vilket typ av material du vill använda. Du bör dock ha i åtanke olika faktorer som kan påverka trappans livslängd och säkerhet.

Vilken typ av trappa är bäst?

Det är vanligt med raka trappor där det finns mycket utrymme, en rak trappa är även bra om det förekommer mycket trafik på den. Spiraltrappor är bra vid mindre utrymmen där framkomligheten är dålig, till exempel i ett litet hus eller på mindre vindsförråd. L- och U-trappor har två eller tre riktningar.


En trappa får inte vara för brant oavsett vilket typ av trapp du väljer. 30 till 40 graders lutning är att föredra i lutning för de allra flesta trapporna.


Hur bör en trappa vara tillverkad för att vara säker?

För att en trappa ska klassas säker så bör den ha ett specifikt mått på själva höjden och bredden på varje steg. Det går att göra en trappa i olika dimensioner men för att göra trappan så bekväm som möjligt är det bra om alla steg har samma mått. Det finns bra formler på nätet där du enkelt kan räkna ut måtten som du behöver för din planerade trappa.

I regel bör djupet på ett steg vara mellan 25 och 30 cm. Höjden bör vara mellan 15 och 20 cm, bredden bör vara runt 80-90 cm och lutningen på trappan omkring 30-40 grader. Är trappan längre än ca 20 steg så är det en fördel om det finns extra utrymme, ett "plan" där det finns möjlighet att vila. För att göra det mer bekvämt är det också positivt om det finns räcken att hålla i. I trappor på offentliga platser, som exempelvis i köpcentrum eller på andra ställen där det förekommer mycket folk, bör det även finnas markeringar så att personer med dålig syn enkelt kan ta sig fram. I flerbostadshus så måste trapporna också vara så breda så att sjukvårdspersonal kan komma in med material och bår om det behövs.

På Boverkets hemsida kan du få mer information angående trappor och hur de bör vara konstruerade. Där kan du läsa om olika miljöer, hur en trappa ska se ut i dem, exempelvis i sjukhus, skolor, arbetsplatser och i hemmet.

Vem kan hjälpa dig att bygga en trappa?

Det kan kännas lite komplicerat med alla regler och vad som är viktigt att tänka på när det kommer till att bygga en trappa. Har du erfarenhet av det då kanske det inte är big deal men har du ingen koll på hur det går till så är det inte så konstigt att det känns svårt. Du kan ta hjälp av olika byggföretag för att få hjälp med att bygga en trappa, det finns företag som är specialiserade inom ämnet och de kan hjälpa dig i minsta detalj.

Du kan smidigt jämföra olika firmor i ditt område om du är nyfiken på prisofferter och erbjudanden, och vill du ha mer utförlig hjälp då kan du alltid kontakta en byggfirma och be om rådgivning. I många fall kan byggpersonalen komma hem till dig och göra en bedömning vilken typ av trappa som skulle passa bäst i ditt hem eller för ditt hus. Bor du i ett stort hus eller bostad med mycket utrymme så kan du oftast få en trappa utifrån dina krav och önskemål om du har några. Bor du lite mindre så bör du lyssna på vad byggfirman säger angående vilken typ av trappa som lämpar sig bäst.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}