Sekatör för vänsterhänta – Bäst i test 2023

William

1 juni, 2022

0  comments

En sekatör är smidig att använda för att kapa av grenar, växter och blad i trädgården. Förr i världen var de flesta verktygen endast tillverkade för högerhänta. Men numera finns det sekatörer och andra trädgårdsredskap även för dig som är vänsterhänt.

Sekatören används för att vårda dina växter och för att beskära dem när de blivit för stora eller drabbats av någon typ av sjukdom eller ohyra. 

I den här  artikeln  kommer du att få läsa om tre olika sekatörer som är tillverkade för de som är vänsterhänta. De är jämförda utefter huruvida de innehar sekatörens viktigaste egenskaper vilket är ergonomi, hur effektivt och vasst verktyget är samt hur enkel den är att använda för dig som vänsterhänt

I nästa stycke går vi närmare igenom sekatörens viktigaste egenskaper. Det är dessa egenskaper som vi utgått från när vi tog ut de olika sekatörerna och använts i jämförelsen produkterna emellan för att det ska bli enklare för dig att välja vilken sekatör du ska köpa hem.

Avslutningsvis får du några tips på hur du bäst underhåller din sekatör.

Sekatörens viktigaste egenskaper

Sekatören är en av trädgårdens viktigaste verktyg och är smidig att ha nära till hands när du behöver klippa eller skära någon av dina växter. Därför är det viktigt att den fungerar som den ska och lever upp till dina förväntningar.

Den viktigaste egenskapen en sekatör har är att den ska ha tillräckligt vassa blad för att kunna skära eller klippa i den önskade växten, busken eller trädet. Men den ska också vara enkel att använda och bekväm för dig att hålla i. 

Här nedan går vi in mer på djupet kring sekatörens viktigaste funktioner och egenskaper.

Kraftig sekatör med vassa blad

En bra sekatör ska vara utrustad med ett klipphuvud som har vassa blad. Därför är det viktigt att sekatören är vass och gör sitt jobb på en gång. Du ska inte behöva stå och klippa eller skära i växten flera gånger innan den beskärs som du önskar. Den bästa sekatören klipper eller beskär vid första försöket utan att du ska behöva anstränga dig. 

Ergonomi

En annan viktig egenskap för en sekatör är att den ska vara bekväm att hålla i. Därför ska den vara framtagen med ett ergonomiskt tänk så att även en person som  exempelvis har svårt att greppa eller har problem med lederna kan använda sekatören på ett bekvämt sätt.  Sekatören ska vara skonsam mot både hand och handled. 

Användarvänlig

Sist men inte minst ska sekatören vara enkel att använda. Det ska inte vara krävande och du ska enkelt kunna förstå hur den fungerar. Låset ska vara enkel att få upp och du ska kunna hantera den utan ansträngning.

En sekatör ska göra trädgårdsarbetet på gården smidigare

Sekatör för vänsterhänta - Bäst i test 2022

En sekatör för vänsterhänta är ett viktigt verktyg att ha i hemmet som underlättar trädgårdsarbetet rejält.

Sekatören gör det enkelt att rensa bort grenar i häcken eller att klippa bort kvistar och blad från andra växter såväl i trädgården som inne i huset.

Nedan följer mer djupgående information om varje sekatör så du kan göra ett välgrundat beslut för att hitta den som passar din handfattning som vänsterhänt bäst.

Sekatör Felco 9 Vänster

Sekatören i modellen felco 9 är tillverkad för de som är vänsterhänta. Den består av ett snedställd klipphuvud med vassa blad som klarar av att skära och klippa av de flesta växterna och buskarna du har i din trädgård. Den klarar av grenar som är upp till 25 mm på bredden. 

Handtaget är tillverkad i aluminium och dess klipphuvud är tillverkad i ett härdat stål vilket innebär att sekatören kommer att hålla bra. En fördel med sekatören felco 9 för vänsterhänta är att dess delar kan bytas ut ifall något skulle gå sönder eller slitas ut.Handtaget är rött vilket är bra då det är en färg som är lätt att se när den kommer bort i trädgården eller på en annan plats.

Sekatör felco 9 är tillverkad med ett ergonomiskt tänk och är skonsam mot dina leder och muskler då den är utrustad med en stötdämpare. Dessutom är den gjord av ett material som minskar risken för blåsor i händerna. Förutom att den är tillverkad för vänsterhänta är den skapad för att även personer med större händer ska kunna använda den vilket är positivt. Den är enkel att använda och är effektiv. Den är utrustad med en stötdämpare, savränna och en trådsax.

Sekatören är lätt att hålla i och väger endast 245 gram och dess längd är 21 cm.  

Pris: 699 kr

Sekatör ARS VS-8XR

Sekatören kommer från varumärken  ARS  och modellen heter VS-8XR. Sekatören är tillverkad för vänsterhänta. Den består av ett klipphuvud med vassa blad som klarar av att skära och klippa de flesta kvistar på buskar och kan klara av att klippa av en smalare gren.  Den är enkel att använda och är effektiv. 

Handtaget är framtaget för att minska risken för blåsor och har ett bra och ergonomiskt grepp som är skonsam mot handleden eftersom att den följer handens rörelser vilket avlastar både handled och fingrar. Den har ett roterande griphandtag vilket gör att den inte sliter på handen vilket och du blir inte lika trött när du använder den. Den är lätt att hålla i och väger 265 gram och är 20 cm på längden. 

Sekatören är utrustad med ett lås vilket är positivt då du minskar risken att ett barn eller ett djur skulle komma åt de vassa bladen.

Sekatörens handtag är röda eller svarta och röda vilket är en bra färg eftersom den sticker ut i mängden bland allt det gröna om du skulle tappa bort sekatören i trädgården.

Den kostar dock lite mer än vad den förra sekatören vi nämnde och priset för sekatören från varumärket ARS i modellen VS-8XR är 745 kr. 

Sekatör Fiskars PowerStep Mothåll P83

Sekatören kommer från varumärket Fiskars och modellen heter PowerStep Mothåll P83. Den är framtagen för vänsterhänta. Sekatören är enkel att använda och är effektiv. 

Sekatören har mycket skarpa eggar som klarar av att beskära både buskar och växter i olika tjocklekar. Den är utrustad med den så kallade PowerStep tekniken vilket innebär att beskärningen kan ske i 1, 2 eller tre steg vilket anpassas efter grenens tjocklek. På sekatörens klippande skär finns en PTFE beläggning som minskar friktionen och gör eggen mindre kladdig. Beskärningstekniken för den här sekatören är mothåll. 

Den är ergonomisk och har ett handtag som följer handens rörelser vilket gör arbetet enklare och minskar risken för att handen ansträngs och tröttas ut. Dessutom är den utrustad med en låsmekanik vilket minskar risken för att ett barn skulle komma åt sekatören och skära sig på den när du inte ser. 

Sekatören från Fiskars med  väger något mer än vad de tidigare nämnda sekatörerna gör och väger 708 gram. Den har en längd på 19 cm, höjd 2,6 cm och bredden är 9,3 cm. Delar av handtaget är gult vilket är en färg som sticker ut i mängden ifall du exempelvis skulle tappa bort den bland allt det gröna i trädgården. 

En annan sak som skiljer sig från tidigare produkter är att denna är billigare. Sekatören för vänsterhänta från Fiskars kostar 249 kr och är därmed det billigaste alternativet. 

Ta hand om sekatören - Skötsel och rengöring

För att sekatören ska hålla behöver du ta hand om den. I denna avslutande del får du några tips.

Slipa bladen

Till att börja med kan bladen ibland behövas slipas för att du ska kunna fortsätta skära ordentligt med den. Det finns flera tillvägagångssätt för att slipa din sekatör. Du kan till exempel använda en fil eller en slipsten. Var alltid försiktig när du hanterar vassa blad och ha inte för bråttom när du slipar. Det är bättre att du provar dig fram tills du fått den så vass som du önskar.

Rengöring av sekatören

Sedan behöver du rengöra din sekatör. Det kan du göra med ett valfritt rengöringsmedel och vatten för att få bort smuts. Det finns särskilda rengöringsprodukter som är framtagna för verktyg som inte har kemikalier som kan slita på  bladen. 

Förvara sekatören

Sekatören ska förvaras på ett bra sätt. Du kan till exempel köpa till en hylsa för att minska risken att bladen slits när den ligger emot andra vassa verktyg. Men det viktigaste är att du ser till att låsa sekatören när den inte används. Se även till att ta in den från trädgården. Annars finns risken att det bildas fukt vilket kan leda till rost eller annan slitage på bladen. 

Underhåll av sekatören

Om sekatören börjar att bli tung att använda kan du behöva använda olja och smörja in exempelvis sekatörens fjäder  för att den ska bli smidigare för dig att använda. Oftast går det snabbt och smidigt till och sekatören kommer genast att bli smidigare.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}