Fuktmätare jord – Bäst i test 2023 – Mät jordens fuktighet och temperatur vid plantering av blommor och växter

William

1 juni, 2022

0  comments

En fuktighetsmätare används för att försäkra dig om att dina växter, odlingar och blommor får rätt mängd vatten. Oftast är jorden torr på ytan men längre ner kan fukten finnas kvar och därför kan en fuktighetsmätare vara bra att använda för att minska risken att du dränker växten eller för att försäkra dig om att plantan inte är för torr och vissnar.

En fuktmätare är nödvändig för att din växt ska trivas bra och för att du ska ha möjlighet att ge växten eller plantan den mängd med vatten som den behöver. 

I den här artikeln får du läsa om fyra stycken olika jordfuktmätare som finns på marknaden. Det är dessa jordfuktmätare vi anser vara de allra bästa på grund av att de uppfyller alla krav som en bra fuktighetsmätare för jord ska ha, till exempel hur djupt nålen går och hur effektivt den mäter jordens fukthalt. I nästa stycke går vi mer in på fuktighetsmätarens viktigaste egenskaper. Avslutningsvis får du svar på några vanliga frågor om fuktighetsmätare för jord. 

Fuktmätarens viktigaste egenskaper

En del tycker att det är svårt att veta hur mycket växten ska vattnas och det är lätt att den torkar ut eller blir övervattnad. Därför kan en jordfuktighetsmätare vara bra att ha för att du enkelt ska kunna avgöra när det är dags för vattning.

Det absolut viktigaste är att fuktmätaren ska tydligt visa fukthalten i jorden. Den ska vara lätt att använda oavsett hur stor kruka växten sitter i. Förutom fuktighet finns det flera andra egenskaper som är bra att kolla efter för att du ska kunna välja den bästa jordfuktighetsmätaren.

Här nedan får du mer information om fuktighetsmätarens viktigaste egenskaper.

Mätning av fukt i jorden

Det är viktigt att du med enkelhet ska kunna se fukthalten i jorden med din fuktighetsmätare. Det ska inte ta lång tid och du ska inte behöva anstränga dig för att ta reda på det. Fuktighetshalten ska avge ett korrekt värde så att du kan ge växten rätt mängd vatten därefter. 

Djup

Sensorn som sticks ner i jorden ska gärna gå så pass djupt att den kommer från ytan och ner i jorden mot plantans rötter så du kan avgöra fuktighet i hela jorden.  Du ska enkelt kunna sticka ner sensorn i jorden utan att ta i särskilt mycket.

Storlek

Fuktmätaren ska inte ta upp mycket plats varken i krukan, lådan eller i din hand. Den ska vara smidig att använda och lätt att bära. Därför är det bra om den känns kompakt i handen och inte är för tung för att sitta i krukan under tiden den mäter.

Pris

Sist men inte minst kan priset för din fuktmätare vara avgörande. Fuktmätaren ska fylla sina funktioner och du ska få den till ett bra pris. 

Bästa i test - Fuktmätare jord

För att du ska kunna välja den fuktmätare som bäst mäter fuktigheten i jorden i din trädgård har jag samlat de bästa fuktmätarna och jämfört dem nedan.

Läs genom beskrivningarna om fuktmätarna och välj den som passar ditt hem och din trädgård bäst när du ska odla blommor, växter eller sätta grönsaker på sommaren.

Fuktighetsmätare Nelson Garden

Fuktighetsmätaren kommer från varumärket Nelson Garden. Den består av ett huvud som är i färgen grön och har en liten display som består av en fuktighets skala. Fuktighets skalan går från 1-10 under kategorierna  dry, moist och wet vilket är engelska och betyder torr, fuktig och blöt. 1 är torrt och 10 är mycket fuktigt.

Förutom displayen består mätaren av en nål som är lagom för en vanlig krukväxt och har en total längd på 26 cm. Nålen ska föras ner ungefär ¾ ner i krukan. Den går inte på batterier eftersom att det är ett instrument som mäter den kemiska reaktionen mellan jord och vatten.  I och med  att den inte behöver några batterier är den redo för användning så snart som du packat upp produkten.

Den är enkel att använda och ger en snabb och tydlig avläsning och känner av fukten i jorden på ett korrekt sätt. 

Fuktighetsmätaren från Nelson Garden är smidig att hålla i handen och tar inte upp särskilt stor plats i krukan då displayen är 3 cm på bredden.

Priset för fuktighetsmätaren från Nelson Garden är 105 kr.

Fuktighetsmätare smart sensor

Fuktighetsmätaren smart sensor kommer från varumärket Gardena. Den består av stor sensoryta som mäter jord fuktigheten. Datan skickas till en app du kan ladda ner till din smartphone som används  för en helautomatisk trädgårdsbevattning. Med hjälp av den aktuella datan kan appen avgöra när växten behöver vatten. Om du har ett automatiskt bevattningssystem sker detta per automatik och du behöver själv inte gå runt och vattna vilket sparar tid och energi.

Fuktighetsmätaren mäter jord fuktigheten på en skala från 0 - 100% där 0 är torrt och 100% är fuktigt. Utöver att den mäter fuktighetshalten i jorden mäter den också omgivningens temperatur och ljusstyrka. När det börjar bli för kallt och frosten är på gång kan mätaren varna för frost och låga temperaturer.

Den är flexibel och smidig att använda och den är helt trådlös och drivs på batteri. Mätaren går att använda i både blomkrukor, balkonglådor och rabatter. Du kan använda fuktmätaren både inomhus och utomhus. Fuktighetsmätaren klarar av en omgivningstemperatur på -1 grader till + 50 grader celsius. 

Om du använder den i din trädgård går den att sticka ner helt i marken för att låta din robotgräsklippare göra sitt jobb utan att mätaren är i vägen eller går sönder. 

Fuktighetsmätaren smart sensor från Gardena är lätt att bära och smidig att få med sig. Den har en bredd på 44 mm, höjden är 195 mm och djupet är 78 mm. Den kommer i färgen svart/blå och har en enkel och stilren design. 

Det här är den dyraste varianten av en fuktmätare och den kostar 758 kr. 

Fuktmätare SUStee L

Fuktmätaren kommer från varumärket SUStee  är en smidig fuktmätare som främst är tillverkad för att mäta jordfuktigheten i krukväxter. Den är lätt att använda och passar alla typer av jord. Det spelar ingen roll om växten i fråga är en orkidee, succulent, ros eller en ört.

Fuktmätaren från SUStee kommer i färgen vit och den finns i tre olika storlekar: small, medium och large vilket är Bredd 10 x Djup 8 x Höjd 255 mm. Den passar krukor som har ett djup på 18- 36 cm medan varianten i storleken small passar krukor som har ett djup på 10 cm.

Mätaren placeras i jorden, hela vägen ner till krukans botten. Därefter skiftar mätaren färg utefter vilken fuktighet jorden har. Färgen blå indikerar att  växten har tillräckligt mycket med fukt medan färgen vit indikerar att jorden är torr och behöver vattnas.

Den är smidig och väger 8,0 gram och tar därför inte särskilt stor plats vare sig i krukan eller i din hand. Fuktmätaren är enkel och ser lite ut som en penna till formen. Den är enkel att förstå och läsa av och drivs inte på batterier eller dylikt eftersom att den kemiskt läser av jordens fuktighet. 

Pris: 95 kr. 

Fuktmätare för krukväxter, Small

Fuktmätaren kommer från varumärken SUStee och är en smidig fuktmätare. Den är tillverkad för att mäta jordfuktigheten i mindre krukor och kommer i färgen grön.

Den här typen av fuktmätaren ska helst sitta kvar i jorden för att du enkelt ska kunna se när fuktigheten i jorden ändras så att du  ska kunna se när det är dags att vattna. Fuktmätaren mäter fuktigheten i jorden och visar med färg hur pass fuktig jorden är. Visar mätaren blått betyder det att jorden är tillräckligt fuktig. Visar mätaren färgen vit betyder det att det är dags att vattna igen. Mätaren är enkel att använda och förstå sig på och den kräver inga batterier eller dylikt. 

Fuktmätaren för krukväxter funkar för alla typer av växter och kan mäta fuktigheten i olika typer av jord. Den går att använda både inomhus och ut och funkar även utomhus och kan klara av temperaturer mellan 5 och 40 grader celsius. 

Fuktmätaren har en diameter på 1 cm  och längden på storleken small är 12 cm. Den finns även i större storlekar vilket är medium och large. 

Det här är den billigaste varianten av en fuktmätare och den kostar 69 kr. 

Vanliga frågor och svar om fuktmätare för jorden

Om du inte har använt en fuktmätare för jord förut kan det vara svårt att veta hur den används. Därför får du i den här delen svar på några vanliga frågor som dyker upp om fuktighetsmätare.

Hur mäts fuktigheten i jorden?

Fuktigheten mäts med hjälp av mätarens sensor. Den består vanligtvis av en nål eller en platta som sticks ner i jorden. Det är vanligt att fuktigheten mäts kemiskt. Om du använder samma fuktmätare för olika växter ska du se till att torka av nålen mellan mätningarna för att du ska få ett så korrekt värde som möjligt.

Hur djupt ska mätaren gå ner i jorden?

Den ska helst gå ner ända till växtens rötter eftersom det är där växten tar upp vatten. Stick ned nålen så långt ner som möjligt i jorden intill växten.

Kan jag använda fuktmätaren utomhus?

Fuktmätare kan vara känsliga för kallare väder. Men de flesta fungerar upp till en viss temperatur. Det ska stå tydligt på förpackningen vilka temperaturer den tål.

Hur tar jag bäst hand om min fuktmätare?

Se till att torka av nålen mellan användning och förvara den på ett torrt och rent ställe. Om du valt en fuktmätare som går på batteri behöver det bytas ut med jämna mellanrum.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}