Japansk riskokare – Bäst i test 2023 – Koka det perfekta riset varje gång

William

1 juni, 2022

0  comments

En japansk riskokare är en viktig köksapparat för dig som älskar ris och vill få till riset lika bra som på restaurang. 

Den japanska riskokaren hjälper dig att koka ett riktigt bra ris, precis som i Japan där de kan det här med att tillaga riktigt bra ris. Riskokaren går att använda för att koka perfekt, fluffigt sushiris, basmatiris, jasminris, råris, långkorningris, avorioris, snabbris och vildris.

Dessutom kan riskokaren användas för att exempelvis ångkoka grönsaker. 

Förutom att du med en riskokare kan få till det bästa riset så sparar det dig både tid och energi. En japansk riskokare kommer ändra hela ditt synsätt på ris från ett tråkigt tillbehör till maträttens viktigaste och godaste komponent.

I den här artikeln kommer du att få läsa om fyra olika  riskokare som vi anser vara de allra bästa på den svenska marknaden just nu. De är jämförda efter dess viktigaste funktioner vilket är kapacitet, funktion, tillbehör och användning.

I nästa stycke går vi mer in på djupet kring de viktiga egenskaperna för att du bättre ska förstå vad vi kollat efter när vi tagit ut de olika riskokarna. Därefter får du information om de riskokare vi valt ut. I den sista delen får du en kort genomgång på hur en riskokare fungerar. 

Japansk riskokare - viktiga funktioner

De flesta köper en japansk riskokare för att de vill att deras ris ska bli gott, fluffigt och kladdigt. Därför är det viktigt att den riskokare du väljer ut har funktioner som möjliggör det resultatet. 

Den ska vara praktisk och enkel att använda och den ska kunna användas för storkok och därför är kapaciteten viktig. 

Här nedan får du veta mer om riskokare viktigaste funktioner. Det är dessa funktioner vi utgått från när vi utsett de bästa riskokarna. 

Kapacitet

Många använder en riskokare för att de vill få ut så mycket som möjligt av den mat de tillagar i den. Därför är det viktigt att riskokaren är rejäl och klarar av att förbereda mat i stora volymer.

Användning

Den riskokare du väljer ut ska vara enkel att förstå sig på och den ska vara enkel att använda. Det ska inte krävas någon större ansträngning från din sida eftersom att en riskokare ska göra det stora jobbet åt dig. Därför är det viktigt att den är smidig och enkel att använda. Det är också ett stort plus om den är framtagen så att riset inte kladdar fast i kokaren och är lätt att få ren.

Inställningar

Ju fler inställningar riskokaren har, desto större möjlighet har du att anpassa det du tillagar efter dina behov. Inställningarna ska gå att anpassa efter vad du tillagar, till exempel olika spannmål, grönsaker eller andra livsmedel. En del vill att det ska gå fort och att riset ska vara färdigt på ett par minuter medan andra använder kokaren för att tillaga maten enligt slow cooking metoden. 

Bästa riskokaren 2023 - Japanska riskokare

En riskokare ger dig perfekt ris varje gång. Instruktionerna är lätta att följa och även den som saknar erfarenhet i köket lyckas med riset med hjälp av denna köksmaskin.

Vidare i artikeln berättar jag mer om de bästa riskokarna som finns att köpa för att du ska kunna göra ett val och få hjälp av den bästa riskokaren för att få det perfekta riset

Riskokare RK3 3,5 L

Bästa i test riskokare japansk

Riskokaren RK3 kommer från varumärket Steba. Den är är svart och stålfärgad. På längden är riskokaren 33 cm lång, bredden är 28 cm och höjden är 23 cm.


Riskokaren rymmer en volym på 4,5 liter och har därför bra kapacitet och du kan välja att koka större portioner ris.


Locket är transparent så du kan se vad som händer nere i grytan. Resterande delar av kokaren är tillverkat av ett rostfritt stål vilket är hållbart och enkelt att få rent. 

Den är utrustad med ett praktisk handtag som gör det enkelt för dig att förflytta grytan utan att du riskerar att du bränner dig på det varma stålet. 

Du kan använda riskokaren för att koka ris. Men den går också bra att använda för att ånga grönsaker eller fisk. Alltså är riskokaren mångsidig och du kan använda den till stora delar av din matlagning.

Förutom att du får med en bra riskokare ingår även dessa tillbehör i produkten:

 • En rissked
 • En slevsked
 • En måttkopp
 • En manual

Riskokaren RK3 är lätt att använda. Den är utrustad med flera knappar där du kan fixa med inställningarna. Den har ett indikationsljus som tänds när riset kokat klart. Den är också utrustad med en värmehållningsfunktion vilket gör att du inte behöver ha bråttom med att servera maten.

Kort och gott en prisvärd riskokare som dessutom håller genomgående hög kvalité och låter dig koka det perfekta riset.

Bästa pris i butik: 758:-

Digital Simplicity Riskokare/Ångkokare

Riskokare japansk

Digital simplicity är en riskokare som kommer från varumärket Hamilton Beach. Förutom att den kan koka ris som i japan så är det också en bra ångkokare. Den är mångsidig och du kan använda den till att koka ris och ånga grönsaker. Men den går också bra att använda för att tillaga dumplings, pasta, soppor mm. 

Riskokaren digital simplicity är 27 cm lång, har en bredd på 29,5 cm och höjden är 30 cm. Dess volym är 4,75 l och har därmed en bra kapacitet och du har möjlighet att tillaga maträtter i större volymer.

Den är tillverkad av rostfritt stål och aluminum vilket är bra och hållbara material som är lätt att få rent.

Riskokaren är effektiv att använda och du kan välja att anpassa tillagningstiden och du kan välja mellan olika matlagningsprogram. Du kan till exempel använda den för att förbereda mat i kokaren i upp till 15 timmar. När matlagningsprogrammet tagit slut går kokaren automatiskt över till värmehållning. Den har flera knappar och har en display som visar kokningstiden. 

Förutom att den kan koka och förbereda mat kan du också använda den för att värma upp mat. Dessutom har den en sjudningsfunktion för de maträtter som kräver det. 

I produkten ingår en risspadel och ett rismått. Samt en korg för ångkokning som du till exempel kan använda för att koka grönsaker eller dumplings. 

Pris: 595 kr

Nedan ser du en kort video för en tydligare bild om hur riskokaren fungerar

Tryckkokare Multi-funktion

tryckkokare för ris

Tryckkokaren Multi-funktion kommer från varumärket Hamilton Beach. Den är tillverkad av plast och rostfritt stål vilket är bra och hållbara material som är lätta att få ren. Innergrytan går att diska i diskmaskinen.

Tryckkokarens höjd är 43,7 cm och den har en diameter på 33 cm. Dess totala volymkapacitet är 5,7 och därför kan denna tryckkokare vara det bästa alternativet för dig som tillagar mat för många personer eller gör storkok med måltider du sedan ska frysa in. 

Tryckkokaren har flera olika matlagningsprogram att välja bland vilket gör att den är mångsidig. Här är några exempel på det:

 • Kött
 • Grytor
 • Fågel
 • Ris
 • Ägg
 • Soppa

Den innehåller totalt 11 förinställda program. Du har möjlighet att själv programmera och ställa in kokaren efter dina behov och du kan planera när maten ska vara tillagad. Den innehåller tre olika värmeinställningar vilket är låg, medium och hög.Tryckkokaren Multi-Funktion har en automatisk värmehållning som gör att maten hålls varm efter att matlagningsprogrammet tagit slut. Den har en display som visar koktiden. 

Förutom att du får med en tryckkokare ingår även ett stekställ/grillgaller, mätkopp, en extra lockpackning och en sked i produkten. 

I och med att tryckkokaren Multi Funktion har större kapacitet och något fler inställningar än de vi tidigare nämnt så är den dyrare. Den kostar 1849 kr.

Riskokare japansk - Gohan

Japansk riskokare

Riskokaren Gohan RC-10 kommer från varumärket Wilfa. Den är tillverkad av glas och rostfritt stål vilket är bra och rejäla material som är enkla att få ren.Till storleken har den en längd på 28,2 cm, bredden är 28,2 cm och höjden är 22,9 cm. Den här riskokaren tar något mindre i volym och tar upp till 1,8 liter. Det här är ett bra alternativ för dig som inte lagar så mycket mat men vill ändå få hjälp på traven och tillaga gott ris.

Förutom att du kan använda Gohan RC-10 till att koka ris kan du också använda den för att koka gröt eller ånga grönsaker. Den har flera förinställda program så du enkelt kan anpassa koktiden efter vad du tillagar och hur länge. Den har en varmhållningsfunktion vilket gör att värmen hålls även efter att koktiden är slut. 

Riskokaren är utrustad med ett handtag på vardera sida vilket gör att du enkelt kan lyfta på riskokaren utan att du behöver oroa dig för att bränna dig på den varma plåten. I produkten ingår ett glaslock, en slev och en mätkopp. Sladden går att ta lös vilket gör att du enkelt kan förvara riskokaren när den inte används. 

Pris: 790 kr

Så fungerar en riskokare

En japansk riskokare är mycket enkelt att använda. Det enda du behöver göra är att fylla på med vatten och den råvara du vill tillaga.Till exempel ris. Lägg på locket. Sedan kan du välja mellan att klicka på ett förinställt matlagningsprogram eller välja själv hur länge kokaren ska vara igång.

Det är olika hur lång tid kokaren är igång, det beror helt och hållet på hur mycket du lagt i kokaren och hur fort du vill att det ska gå. Eftersom att koktiden är förinställd behöver du inte ha koll på tiden och så snart som koktiden tagit slut går riskokaren över till en funktion som gör att maten hålls varm.

Om du ska använda kokaren för att ånga grönsaker eller tillaga dumplings behöver du använda  den korg som ingår i produkten för att få bästa resultat. Oavsett vilken riskokare du valt ut så ska den komma med en manual som beskriver mer specifikt hur du går tillväga för att använda den.

Olika sorters ris som går att koka i en japansk riskokare

Det finns flera olika sorters ris som alla har olika koktider och behöver olika mängder vatten. Nedan ser du de typer av ris som går att koka i en japansk riskokare

 • Basmatiris
 • Jasminris
 • Långkornigt ris
 • Vildris
 • Råris
 • Snabbris
 • Avorioris
 • Sushiris

Testa dig fram med olika funktioner i din japanska riskokare för att se vilken typ av ris som blir bäst. 

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}