Kastrullset induktion – Bäst i test 2023 – Viktigt att tänka på när du ska köpa kastruller för induktionshäll

William

1 juni, 2022

0  comments

Ett bra kastrullset för induktionshäll ska bestå av flera olika kokkärl som är användbara för matlagning.  Därför är det viktigt att de olika delarna är framtagna för att göra matlagningen smidigare. De ska vara hållbara och funktionella.

När du väljer kastrullset för induktionshäll är det viktigt att du väljer grytor, stekpannor och kokkärl som är av rätt material. Exempelvis fungerar inte kastruller av glas, aluminium, rostfritt eller keramik på en induktionshäll eftersom de inte är magnetiska.

Kastruller som fungerar på en induktionshäll är:

 • Gjutjärn
 • Rostfritt stål med magnetiskt botten
 • Titan
 • Kokkärl med induktionssymbolen

I den här artikeln kan du läsa om sju olika  sorters kastrullset. De har alla hamnat på den här listan eftersom att de innehar de egenskaper ett bra kastrullset för en induktionshäll bör ha. 

Några exempel på viktiga egenskaper är material, mångsidighet, hållbarhet och design. I nästa del av artikeln får du läsa mer om viktiga egenskaper. Därefter får du en kort genomgång om de olika seten vi valt ut.

Viktiga egenskaper för ett bra kastrullset till induktionshäll

Ett bra kastrullset ska vara smidig att använda. Dessutom ska de fungera för alla typer av spisar. Det ska alltså inte spela någon roll om du har en modern spis med induktionshäll eller om du har en äldre spis med plattor av exempelvis keramik.

Förutom att setet ska vara användbart så finns det ett flertal andra egenskaper som avgör huruvida setet är bra eller inte. I följande text får du veta mer om de viktigaste egenskaperna för ett kastrullset. Det är dessa egenskaper vi utgått från när vi valde ut de olika produkterna.

Mångsidighet

I ett bra kastrullset ska det ingå flera storlekar på kastruller och andra kokkärl som används i köket. När du har flera kokkärl i olika storlekar kan du enkelt välja den som passar bäst för det du ska tillaga. Därför ska kastrullsetet bestå av flera delar i olika storlekar. 

Material

Det material som kastrullerna och grytorna är tillverkade av ska vara hållbara och de ska helst vara rostfria. Materialet kan också vara avgörande för hur lätta de är att bära och hur lätta de är att få rena. En del material måste diskas för hand vilket kan också vara avgörande för ett köp.

Handtag och lock

Det kan vara bra med ett lock av glas för att se ned i grytan och handtag av gummi som gör att du kan lyfta upp kastrullen från induktionshällen utan att den är för varm. Andra föredrag kastruller helt i metall eftersom det blir en rejälare känsla.

Fundera över vad som är viktigaste för dig när du köper ett kastrullset för induktion.

Själv rekommenderar jag verkligen lock av glas

Kastrullens tjocklek

Generellt set är kastruller av hög kvalité gjorda med en tjock botten. Det ger jämn värmefördelning och påverkas inte lika mycket när du lägger i någon kall ingrediens i kastrullen.

Kastrullens utseende

Ett snyggt kastrullset i samma design blir en snygg inredningsdetalj i hemmet. Välj kastrullset efter ditt tycke och smak.

Bästa kastrullerna för induktionshäll 2022

Att välja rätt kastrullset är viktigt för att lyckas med matlagningen i hemmet. För att kastrullerna ska fungera för en induktionshäll är det viktigt att du väljer rätt typ av kastruller.

Exempelvis fungerar inte kastruller och stekpannor av aluminium, keramik, glas och rostfritt utan magnetiskt botten.

Vidare i artikeln kan du läsa mer om flera olika kastrullset som alla fungerar för induktionshällar.

True Flow Grytset - Induktion

bäst i test kastruller induktion

Grytsetet True Flow kommer från varumärket Zwilling. Den här varianten kommer med fem olika delar. Det finns även motsvarande variant som består av 3 kastruller istället för 5


Kastrullerna är gjorda av ett rostfritt stål. Locken som hör till setet är gjorda av glas vilket innebär att materialen kärlen är gjorda av är hållbara och slitstarka och de kommer därför att hålla i många år framöver. Grytsetet true flow funkar på moderna spisas med induktionsplattor såväl som äldre modeller av spisar. Kärlen kan användas i ugnen upp till 200 grader.

I kastrullsetet ingår fem olika kastruller:

 • Kastrull utan lock (1,5L)
 • Gryta med lock (2L)
 • Gryta med lock (3L)
 • Hög gryta med lock (3,5 L)
 • Gryta med lock (6L)

De kokkärl som är utrustade med ett lock är tillverkade med en sil som gör att du kan hälla av vätska på ett smidigt sätt utan att det skvätter. 

Setet är stilrent och modernt och de går att diska i diskmaskinen. 

Pris: 1999 kr.

Stenfors Kastrullset

kastruller med glaslock

Stenfors kastrullset kommer från varumärket Anders Petter. I setet ingår det tre stycken kastruller i varierande storlek. I setet ingår en kastrull med volymen 1 L, en kastrull med volymen 2 L och en kastrull med volymen 3L. Lock ingår till alla kastruller.

Kokkärlen i setet är är tillverkade av ett rostfritt stål vilket är ett slitstarkt och hållbart material som kommer att hålla i många år framöver.

Kastrullens botten består av en aluminiumkärna för att värmen ska fördelas jämnt längs med botten. De fungerar på alla typer av spisar, inklusive induktionsspisar. 

Stenfors kastrullset är enkla  och moderna i designen och de fyller sin funktion bra.  Handtagen är bekväma att hålla i. Kastrullerna tål att diskas i diskmaskin. 

Pris: 1699 kr

1965 Vintage Kastrullset 7 delar Vintage Steel

kastruller för induktionshäll

Kastrullsetet 1965 vintage kommer från varumärket Sambonet. I setet ingår 7 olika delar vilket innebär att du kan använda kärlen till många olika typer av matlagning.

Här är delarna som ingår i setet:

 • En hög kastrull (20 cm)
 • En kastrull (16 cm)
 • En gryta (20 cm)
 • En sås gryta (24 cm)
 • Ett lock (16 cm)
 • Ett lock (20cm)
 • Ett lock (24 cm)

Kärlen är utrustade med rejäla handtag som gör det enkelt för dig att lyfta på kärlet. De är tillverkade av rostfritt stål och mässing. Materialen är slitstarka och hållbara. Dessutom funkar kokkärlen på alla typer av spisar.

Som setets namn indikerar så är designen inspirerad av 60-talet och har därför en vintage design som även passar bra in i det moderna köket. 

Både locken och kokkärlen är enkla att få rena och de kan diskas i diskmaskinen.

Pris: 3999 kr.

Concept Grytset för induktionshäll

billiga kastruller för induktionshäll

Concept grytset kommer från varumärket Woll. I setet ingår tre olika kokkärl som alla är utrustade med handtag som är praktiska att använda när du ska lyfta på kärlet. Kokkärlens bottnar består av en kapslad stålbotten på en aluminiumskiva vilket gör att värmen fördelas jämnt över kärlets botten.

I setet ingår tre olika kokkärl i olika storlekar.

 • Ett kokkärl som rymmer 2,5 L (20 x 13,5 x 18 cm)
 • Ett kokkärl som rymmer 3,4 L (22 x 14 x 20 cm)
 • Ett kokkärl som rymmer 5,8 L (26 x 16,5 x 24 cm)

Kärlen i concept grytset är något rymligare och större om man jämför med de tidigare seten.

Grytornas lock är lätta att förlsutna och de är tillverkade för att underlätta förvaringen av kärlen och för att du enkelt ska kunna hälla. Kärlen går att använda på alla typer av spisar inklusive induktionshäll. 

Det som skiljer detta set från andra är att kärlen inte ska diskas i diskmaskinen. Tillverkaren rekommenderar att du diskar dem för hand för att minska risken för slitage. 

Designen är stilren, modern och funktionell. 

Pris: 3149 kr.

Grytset 3 Delar för induktion

svarta kastruller

Grytsetet kommer från varumärket vargen & Thor. Den består av tre olika kokkärl.

De olika kokkärlen som ingår i setet är:  grytan med namnet Mio som rymmer 4 L, kastrullen med namnet Viggo som rymmer 1,6 L samt traktörpanna  med namnet modell X. Kokkärlen går att använda till många olika typer av matlagning vilket gör setet mångsidigt.

De är tillverkade av rostfritt stål och har en aluminiumkärna i botten vilket gör att värmen fördelas jämnt. Kastrullens yta är mattsvart och hamrad vilket gör att maten inte bränner fast lika lätt. Kastrullens handtag är tillverkade i mässing och de leder inte värme vilket gör att du kan flytta på kokkärlen utan att riskera att du bränner dig. Lock ingår till alla tre delar.

Kokkärlen funkar bra på alla sorters spisar inklusive induktionshäll och de tål även att användas i ugnen upp till 300 grader. De kan diskas i diskmaskin. 

Eftersom att grytsetet kommer i färgen svart och har detaljer av mässing sticker de ut i mängden från andra kastrullset. Designen är modern och och funktionell på samma gång. 

Hela setet med kastruller för induktionshäll kostar 2999:-

Mjölner Grytset

kastrullet mässing

Grytsetet Mjölner kommer från varumärket Vargen & Thor. I setet ingår tre olika kokkärl vilket är grytan med namnet Miranda som rymmer 4 L, kastrullen med namnet Vera som rymmer 1,6 L och traktörpannan med namnet Modell Y.

Deras innanmäte är tillverkat av ett borstat rostfritt stål vilket gör att maten inte bränns fast och fastnar lika lätt vilket gör att de är lätta att göra ren. Utsidan av kärlet består av äkta koppar. Bottendelen på kärlen är tillverkade av aluminium vilket ger en jämn värmefördelning över botten. Förutom att du får tre olika kärl ingår det tre passande lock i glas.

Grytsetet Mjölner funkar bra på alla typer av spisar. De kan också användas i ugnen upp till 300 grader.

Eftersom att kärlen är delvis gjorda i koppar ska du vara försiktig med att använda diskmedel då det kan påverka färgen och skapa fläckar. Vill du bevara kopparens ursprungliga nyans ska du använda kopparputs.

Även detta grytset sticker ut lite i mängden eftersom att de är tillverkade av koppar. Designen är stilren och funktionell.

Pris: 3195 kr.

Brassa Grytset för induktionshäll

guldiga stekpannor och gryor

Grytsetet Brassa kommer från varumärket Vargen & Thor. I setet ingår tre olika kokkärl som är: kastrullen med namnet Mandus som rymmer 1,6 L, grytan med namnet Meya som rymmer 4 liter och traktörpannan med namnet Modell L. Lock ingår till alla kärlen.

Kärlen är tillverkade i rostfritt stål och de har en hamrad lackad yta i färgen Cava som går åt det guldiga hållet. Även dessa kärl har en kärna av aluminium vilket gör att värmen fördelas jämnt över kärlets botten. Handtagen är gjorda av rostfritt stål som inte leder värme och är därmed ofarliga att ta i. Insidan  av kärlen är tillverkad av borstat stål vilket gör att mat inte fastnar och bränns fast lika lätt i kärlet. 

De funkar att använda på alla typer av spisar och de går också att använda i ugnen upp till 300 grader. Kokkärlen tåls att diskas i diskmaskin. Däremot så tål de inte att  förvaras i frysen. 

Eftersom att kärlen har en guldig färg sticker setet ut i mängden. Designen är modern och stilren.

Pris: 3195 kr.

Vanliga frågor och svar om induktionshäll

En induktionshäll är komplicerad men mycket användbar. För att använda den så väl som möjligt är det viktigt att man förstår hur den fungerar och vilka kastruller som fungerar på induktionshällen.

Nedan ser du vanliga frågor som många ställer sig när de ska börja använda en induktionshäll med tillhörande grytor och kastruller.

Vad händer om man använder fel kastrull på induktionshäll?

Använder du en kastrull av glas, keramik, aluminium eller rostfritt stål utan magnetisk botten kommer den inte att fungera på induktionshällen. Det som händer är att kastrullen inte påverkas eller värms upp. Du behöver inte oroa dig för att hällen, kastrullen eller stekpannor ska gå sönder.

Hur fungerar en induktionshäll?

En induktionshäll fungerar genom att ett högfrekvent magnetfält som skapar elektrisk ström i botten av kokkärlet. Den elektriskt strömmen leder till ett magnetiskt motstånd som bildar värme. Värmen sprider sig i kastrullen, stekpannan eller grytan som har en magnetisk botten. Därefter fortplantar sig värmen till maten som tillagas.

Kan man använda aluminiumkastrull på induktionshäll?

Det går inte att använda en aluminiumkastrull på en induktionshäll eftersom aluminium inte är magnetiskt. För att en aluminiumkastrull ska fungera på en induktionshäll behöver den ha en magnetiskt botten eller stå på en induktionsplatta som finns att köpa på ikea eller andra butiker.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}