Varmkompost – Bäst i test 2023 – Bästa komposten för trädgårdsavfall och kompostering av matrester

William

1 juni, 2022

0  comments

Med en varmkompost kan du tillverka din egna odlingsjord som är rik på näringsämnen som gynnar både växter och blommor. Dessutom minskar du mängden med avfall och bidrar därför också till en bättre miljö. En varmkompost placeras någonstans på din tomt och är ett bra sätt att få fram näringsrik jord på ett klimatsmart sätt. 

I den här artikeln kan du läsa om fyra olika varmkomposter som finns på marknaden. De är jämförda och rangordnade utefter varmkompostens viktigaste funktioner och egenskaper som du kan läsa mer om i nästa del. I artikelns avslutande del får du svar på några av de vanligaste frågorna om varmkomposter.

Varmkompostens viktigaste egenskaper

Det finns flera saker vi har kollat efter när vi valt ut de varmkomposter vi senare i artikeln kommer att berätta mer om.

En bra varmkompost ska vara rejäl både till storleken och materialet för att den ska kunna förvara och kompostera det du lägger i behållaren ordentligt. Komposten kan vara rund eller fyrkantig. Men det vanligaste är att de är runda till formen.

Förutom storlek och material finns det andra egenskaper en varmkompost bör ha och är bra att kolla efter när du ska köpa en varmkompost. I den här delen kan du läsa om de viktigaste egenskaperna en varmkompost bör ha. Det är dessa egenskaper vi utgått från och jämfört mellan de olika produkterna när vi tagit fram vårt bäst i test av varmkompost.

Storleken

För att varmkomposten ska omvandla dina avfall till jord krävs det att den används och fylls på över flera månader och ibland år innan du kan använda jorden. Därför behöver kärlet vara rejält och stort. Det ska ge bra plats åt avfallen samtidigt som den ska få plats i din trädgård.

Material

Det material komposten är gjord av ska vara hållbart och stabilt. Den ska inte vara tillverkad av ett material som kan påverka innehållet i komposten. Därför är det viktigt vilken typ av material varmkomposten är tillverkad av.

Skydd mot skadedjur

Eftersom du vill använda komposteringen själv är det bra om behållaren skyddar mot ovälkomna gäster. Det ska inte finnas någon risk att skadedjur och insekter tar sig in i komposten och förstör innehållet. Därför är det bra om tillverkaren har tänkt på det när de tagit fram produkten.

Skydd mot frost

En bra varmkompost ska skydda mot frost. Innehåller ska helst inte påverkas av kyla. Det material komposten är gjord av ska tåla kalla temperaturer och hålla i flera minusgrader. En varmkompost ska behålla värmen för att dina avfall ska kunna omvandlas till jord. 

Bästa varmkomposten 2022 

Varmkompost för matrester och trädgårdsavfall

Vidare i artikeln kan du läsa mer om olika typer av varmkomposter som passar till ditt hem och din trädgård. Läs genom och fundera vilken modell som passar dig.

Tänk extra noga på kompostens storlek så den inte blir för stor eller för liten för mängden avfall du har.

Kompost GreenLine Master 375

varmkompost

Komposten kommer från varumärket GreenLine och modellen heter Master 375. Siffran 375 kommer från att den har en max volym på 375 liter vilket ger dig ordentligt med plats för kompostering. Måtten på komposten från GreenLine är:

  • Bredd: 89 cm
  • Höjd: 98 cm
  • Djup: 89 cm

Komposten tar alltså inte upp särskilt mycket plats vilket innebär att du har stora möjligheter att få plats med den i din trädgård eller någonstans på din tomt. Den är enkel att montera och det krävs inga verktyg för att montera upp den. Den kommer med en bruksanvisning men här nedan kan du se en video på hur du går tillväga för att montera komposten:

Greenline master är tillverkad av en UV-stabiliserad återvunnen termoplast vilket betyder att plasten inte kommer att påverka innehållet i behållaren och ger bra skydd mot solens starka strålar samtidigt som den behåller en bra värme för att avfallen ska påbörja komposteringsprocessen.

Komposten är värmeisolerad och ger bra skydd mot skadedjur. Den är utrustad med ett lock som vrids fast och har ett snäpplås som ger bra täthet. När komposten är redo för tömning kan du enkelt öppna den ena sidan på komposten och ta tillvara på den näringsrika jorden. 

Greenline master är funktionell och kan ha igång en komposteringsprocess upp till -10 grader och funkar därmed också bra under de kyligare perioderna.

Pris: 1995 kr. 

Kompost GreenLine Master+

Varmkompost ute

Komposten av modellen master+ kommer från varumärken GreenLine. Dess volym kan ta upp till 375 liter. Måtten på komposten master+ är:

  • 89 cm djup
  • 89 cm bred
  • 98 cm höjd

Den totala vikten för uppmonterad artikel är 18,5 kilo. Komposten är rejäl och stabil samtidigt som den inte tar upp alltför stor plats. Komposten är gjord  av UV- stabiliserad återvunnen termoplast som är hållbar samtidigt som den skyddar innehåller i behållaren från solen. 

Skillnaden mellan master+och den föregående komposten från samma varumärke är att denna tål kyla ännu bättre. Master+ klarar av temperaturer upp till -25 grader och är ett bra alternativ för dig som bor högre upp i landet där vintrarna tenderar till att bli riktigt kyliga.

Komposten är skadedjurstät vilket innebär att det inte finns några större risker att skadedjur skulle ta sig in i komposten och förstöra. Komposten är isolerad och får vara ifred. För att tömma behöver du bara öppna en av sidorna och ta tillvara på jorden som skapats.

Komposten är tillverkad av plast vilket är ett tåligt material som bidrar till behållarens stabilitet. Dessutom isolerar den värmen i behållaren vilket är en bidragande faktor till att komposteringsprocessen ska lyckas. Komposten består av fyra sidor med botten, ett lock och monteringsclips som gör det enkelt för dig att få ihop komposten.

Denna variant är något dyrare än vad den förra är från samma varumärke. Komposten master+ kostar 2699 kr. 

Trädgårdskompost Jordglob

varmkompost test

Komposten kommer från Hasselfors garden. Den är formad som en jordglob vilket gör komposten mer unik sticker ut i mängden. Den kommer i färgen mörkgrön vilket smälter bra in i trädgården.

Måtten på trädgårdskomposten är  70 x 98 x 98 cm vilket innebär att den är något mindre i storleken i jämförelse med de vi tidigare har nämnt. Den har en kapacitet på 310 liter vilket ändå ger bra volym för att förvara ditt avfall. Komposten har en totalvikt på  12 kilo vilket gör att den står stabilt på marken. 

Komposten är lätt isolerad och ge därför bra skydd mot kyla och frost. Dessutom håller den inne värme bra för att påbörja den viktiga komposteringsprocessen. Komposten fylls på genom en lucka som finns placerad på behållarens topp. När det är dags att tömma komposten lyfts den övre delen bort.

Pris: 2495 kr.

Varmkompostbehållare Hasselfors

varmkompost bäst i test

Varmkomposten kommer från varumärket Hasselford. Den har måtten 86 x 80 x 74 cm vilket innebär att den är något mindre än de vi har nämnt högre upp i artikeln. Den har en totalvikt på 24 kilo vilket gör att den står stabilt mot marken. Eftersom att den är något mindre till storleken är också kapaciteten mindre. Varmkompostbehållaren från Hasselfors har en totalkapacitet på 25 liter.

I produkten ingår en kompostbehållare, lakvätskeslang med luftspalt, en termometer, en skiva som bär upp kompost massan och ett ventilationssystem. Denna variant är något mer avancerad än de vi tidigare har nämnt och därför kan det vara bra att läsa den bruksanvisning som kommer med produkten för att du ska få ut så mycket som möjligt av den.

Den är enkel att montera då det inte krävs några verktyg. Den är tillverkad av plast vilket är ett tåligt material. Komposten är smidig att fylla på och tömma. Dessutom är den skadedjurssäker vilket innebär att det inte finns några större risker för att din kompost skulle drabbas av ovälkomna gäster.

Det här är den dyraste varianten av en varmkompost och eftersom att den innehar flera komponenter är det kanske det bästa alternativet för dig som har ett stort intresse för att kompostera. Priset för varmkompostbehållaren från Hasselfors är  5295 kr. 

Varmkompost - frågor och svar

Om du inte har haft en varmkompost förut är det många frågor som kan dyka upp. Därför tänkte vi i den här delen besvara några av de vanligaste frågorna som dyker upp i samband med köpet av en varmkompost.

Hur används en varmkompost?

En varmkompost används främst för att kompostera matavfall och målet är att avfallet ska bli jord du kan använda i exempelvis din trädgård. Därför är behållaren isolerad från skadedjur och ska tåla kyla bra.

Vad kan jag slänga i en varmkompost?

Du kan slänga i princip allt som är biologiskt nedbrytbart i en varmkompost. De flesta använder matrester. En regel som är bra att ha med sig är att kan du äta det kan du kompostera det. Trädgårdsavfall går också bra men tänk på att inte slänga grenar eller stora, kraftiga kvistar i komposten.

Vart ska jag placera varmkomposten?

Placera komposten på en skuggig plats som gärna är vindstilla. Även fast materialet skyddar mot solen ska den helst inte stå i direkt solljus eftersom att innehållet kan torka vilket påverkar komposteringen.

Hur lång tid tar en varmkompost?

Komposteringsprocessen tar olika lång tid Grönsaksrester som äppelskal, gurka och skal från morot komposteras snabbt. Ben och kärnor tar betydligt längre tid än vanliga matrester. Det kan ta allt från 6 månader till ett år.

Hur börjar med med varmkompost?

När du har monterat upp din kompost kan du grunda med ett lätt lager med grovt trädgårdsavfall. Till exempel löv och pinnar som täcker bottenplattan av komposten. Därefter kan du lägga på jord eller gammal kompost. Sedan kan du börja slänga matrester och andra hushållsavfall.


William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}