Laga repor i parkett

William

8 augusti, 2022

0  comments

Om det har uppstått repor på ditt parkettgolv av trä kan du åtgärda det på egen hand. Att laga fula repor på golvet är mycket enklare än vad du tror och du behöver inte behöver ha tidigare erfarenheter för att göra det.  

I den här artikeln kommer du få en kort genomgång på hur du går tillväga för att laga ett parkettgolv av trä som fått repor eller andra mindre skador. Du får också veta mer om vilka verktyg och tillbehör som du behöver införskaffa när du ska fixa repor på parkettgolvet.

Så lagar du repor i parketten

Att laga repor i parkettgolvet är enkelt. Du behöver bara se till att området är rengjort innan du använder dig av en slip eller lösningsmedel för att få bort lacket. Därefter använder du reparationsvax eller träpasta för att fylla ut repan. När det har torkat kan du använda slipen igen för att göra ytan jämn. Avslutningsvis kan du välja att lacka golvet eller använda en olja beroende på hur ditt befintliga golv ser ut.

Istället för att du ska byta ut ett fullt fungerande golv mot ett nytt kan du åtgärda de skador som uppstått och därmed göra golvet fräschare. Men för att du ska kunna laga de repor som finns i parketten behöver du införskaffa en del saker.

För att laga report i parkettgolv behöver du:

  • Rengöring
  • Olja för trägolv
  • Lack
  • Träpasta eller träspackel
  • Reparationsvax
  • Slip
  • Trasa

Hos en del butiker som säljer byggvaror kan du köpa färdiga kit för att laga eller reparera ett slitet parkettgolv där flera av de tillbehör vi nämnde ovan ingår. Det finns flertalet olika kit att välja bland och du ska välja det som går i samma färg som ditt golv. Om du vill använda ett reparationsvax är det viktigt att du väljer ett vax som går i liknande nyans som ditt trägolv för att du ska få ett så bra resultat som möjligt.

Laga repor i parketten - steg för steg

Är du händig och vill reparera ett slitet golv av trä själv kan du göra det, oavsett om du har tidigare erfarenhet eller inte. Att laga repor i parketten är något som de flesta klarar av att göra på egen hand. I den här delen kan du läsa hur du går tillväga för att laga repor som uppstått i parketten steg för steg för att det ska bli så enkelt för dig som möjligt. Men innan du börjar laga reporna behöver du se till att du har de tillbehör och produkter vi nämnde högre upp för att du ska kunna börja laga reporna. 

Få golvet rent

Det första steget är att få golvet rent från smuts och damm innan du kan börja snygga till det. Det kan du göra med hjälp av valfri rengöring. Ibland kan det räcka med att du använder vatten och en trasa för att få bort den värsta smutsen. Det finns särskilda rengöringsmedel för golv. Men det kan också funka med såpa. Om du inte får bort smuts från golvet innan du fixar reporna blir resultatet inte lika bra. Därför ska du börja med att rengöra golvet.

Ta bort lacken

Om ditt golv är behandlat med lack eller polyuretan behöver du få bort det innan du kan börja behandla repan. Använd ett lösningsmedel  som löser upp lacken vid området där repan eller hacket sitter. Men du kan också ta bort lacken genom att försiktigt slipa bort det med hjälp av ett sandpapper eller dylikt. Därefter tar du en fuktig trasa för att få bort det damm som uppstått när du slipat ytan fri från lack.

Fyll ut repan

För att fylla igen en djupare repa behöver du använda träspackel som också kan kallas för wood filler.

Du kan använda ditt pekfinger eller ett mindre redskap för att sprida spacklet över repan. Om det blir för mycket spackel kan du åtgärda det senare. Ett annat alternativ för att fylla ut reporna är vax. Du kan använda bivax eller reparationsvax. En del reparationsvax går att applicera på en gång, medan andra behöver du smälta. Har du köpt ett reparationsvax som ska hettas upp bör det ingå ett smältverktyg i produkten som du enkelt använder för att smälta vaxet. Du använder även verktyget när du ska fylla ut repan.

 Är du osäker på hur produkten ska appliceras ska det finnas tydliga instruktioner som är enkla att följa på produktens förpackning. Det gäller oavsett om du köper wood filler eller reparationsvax.

Låt torka

Det är viktigt att du låter utfyllnads produkten torka ordentligt. Torkningstiden är olika beroende på vilken sorts produkt du använd. Wood fillers behöver ungefär ett dygn på sig att torka. På produktbeskrivningen kan du läsa mer specifikt hur lång torktiden bör vara. 

Behandla ytan

När spacklet har torkat är det dags att behandla ytan. Du kan till exempel använda sandpapper eller en slip för att göra ytan jämn. Var försiktig när du slipar så du inte går djupare än vad det behövs. Se bara till så att ytan är jämn. Därefter kan du använda en ytbehandling, till exempel lack om resten av trägolvet är lackat för att få det att se snyggt ut. Dessutom ger det golvet bra skydd mot slitage.

Laga lättare repor

Om ditt golv inte har särskilt djupa repor som kräver utfyllnad men består av många små ytliga repor kan du åtgärda det. Du kan börja med att slipa ytan på golvet. När ytan är jämn behöver du få det rent och torrt innan du kan gå vidare till nästa steg vilket är att använda utspätt lack.

Har du fått ytliga repor på ett trägolv som är oljat gör du ungefär samma sak, fast du byter ut lacken mot en olja i den nyans som passar golvet.

Större reparationer av trasigt parkettgolv

Har ditt parkettgolv mindre skador i form av repor och små hack kan du åtgärda det på egen hand. Men om golvet har större skador som du själv inte kan åtgärda med hjälp av lack och spackel kan lagningen vara lite mer komplicerad. Till exempel om du behöver byta ut delar av golvet eller lägga nytt golv  kan det vara bäst att lämna över jobbet till en professionell golvläggare.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}