Hur mycket kostar det att flytta? – Alla utgifter i samband med flytt

William

8 augusti, 2022

0  comments

Att flytta är ett stort steg oavsett om du flyttar ut från föräldrahemmet eller ska flytta till något större. Flytten i sig kan kosta olika och det finns flera faktorer som avgör den slutgiltiga prislappen för en genomsnittlig flytt. Till exempel om du behöver hyra släp eller anlita professionell hjälp och hur långt du behöver transportera ditt bohag. 

I den här artikeln hoppas vi kunna ge dig klarhet i hur mycket en genomsnittlig flytt kan kosta samt ge dig några exempel utgifter du kan behöva räkna med och vad de olika tjänsterna kan kosta så att du enklare ska få en inblick på hur den eventuella flytten du har framför dig kommer att kosta.

Så mycket kostar det att flytta

En genomsnittlig flytt kostar omkring 10 000 kronor. Men det kan variera beroende på vilken flyttfirma du väljer och hur långt ditt bohag ska transporteras. Sedan finns det en rad andra faktorer som avgör hur mycket flytten kommer att kosta. Här är några exempel på vanliga utgifter som tillkommer i samband med att du ska flytta:

 • Hyra av släp eller lastbil
 • Flyttfirma
 • Inköp av flyttkartonger
 • Magasinering
 • Flyttstäd
 • Eftersändning
 • Överlåtelseavgift

Längre ner i den här artikeln kan du läsa mer om vad de olika faktorerna kan kosta. Kom ihåg att det bara är en överslagsräkning på genomsnittet och du kan komma billigare undan, men det kan också bli något dyrare.

Den slutgiltiga summan kan vara olika beroende på hur du själv prioriterar, planerar och vad du behöver ha hjälp med. Genomsnittet för att flytta från en normalmöblerad trerumslägenhet där bohaget flyttar inom en 5 mils radie kostar landar på omkring 10 000 kronor.

Utgifter när du flyttar

Om du inte har flyttat förut kan det vara svårt att veta vad en flytt kostar. Det finns flera saker som är avgörande för hur mycket en flytt kommer att kosta.  Sedan är det olika från person till person hur mycket du behöver ha hjälp med eller om du behöver ordna med något annat som innebär en utgift.

De faktorer vi kommer att gå igenom är alltså inte obligatoriska för en flytt och du kan själv avgöra vad som är relevant för dig eller inte. En del har möjlighet att anlita hjälp medan andra föredrar att göra allt på egen hand. Oavsett vad så kommer inte flytten att bli helt gratis. Du avgör själv vad som är nödvändigt för dig, eller er att lägga pengar på för att flytten ska gå så smidigt som möjligt.

Flyttfirma

Det kan vara värt att anlita en flyttfirma som hjälper dig med att packa ditt bohag och transportera dem från din gamla bostad till din nya.

En flyttfirma kostar olika beroende på vilken du väljer att anlita samt hur pass omfattande jobbet är, hur många flyttfirman behöver skicka och hur lång tid det tar för att få jobbet gjort. Därför kan det vara en bra idé om du kollar upp vilka flyttfirmor som finns på din ort och jämföra dem emellan för att du ska få ut ett så bra pris som möjligt.

Något som kan vara bra att veta är att RUT-avdraget gäller när du anlitar en flyttfirma. Det kan också vara värt att kolla upp om din hyresgästförening har ett samarbete med en flyttfirma då du kan få det till ett rabatterat pris.I snitt brukar en flyttfirma kosta omkring 500 kronor i timmen. Om du har valt fler tjänster kostar det mer och det kan bli upp till 1000 kronor i timmen.

Hyra släp eller lastbil

När du anlitar en flyttfirma står de för transporten av bohaget. Men du kan också transportera dina ägodelar på egen hand. De flesta har dock inte en tillräckligt stor bil och därför behöver de hyra ett släp eller en lastbil. Även här kan priserna skilja sig beroende på vilket företag du vänder dig till samt storleken på lastutrymmet.

Ett släp kostar vanligtvis mindre än om du hyr en lastbil. Att hyra en lastbil kan kosta mellan 500 och 3000 kronor per dygn beroende på hur stort lastutrymmet är. Att hyra ett släp kostar omkring 300 kronor per dygn. Om du väljer att hyra ett släp eller en lastbil från ett företag så kan hyran bli högre under helgen i jämförelse med om du hyr släpet  på en vardag.

Inköp av flyttkartonger

En utgift du behöver räkna med när du ska flytta är inköpet av flyttkartonger eller annan typ av förvaring som används för att förpacka ditt bohag så att du sedan kan transportera det säkert. Flyttlådor kommer i flera olika prisklasser beroende på vart du köper dem. De billigaste flyttlådorna kan kosta mellan 10 och 20 kronor. Du behöver ungefär en flyttlåda för varje kvadratmeter du bor på. Bor du på 50 kvadrat behöver du i genomsnitt 50 flyttkartonger vilket betyder att du behöver räkna med att  köpa flyttkartonger för ungefär 1000 kronor.

Magasinering av möbler

Förhoppningsvis kan du flytta över ditt bohag på en gång. Men du kan också behöva förvara dem under tiden i ett förråd eller liknande. Att hyra ett förråd kostar olika beroende på hur pass stort förråd du behöver och hur länge du är i behov av det. I snitt kostar ett förråd 200 kronor per kvadratmeter och månad.

Flyttstäd

Att städa inför flytten är viktigt för att säkerställa att nästkommande ska trivas och för att det oftast ingår i inflyttnings policyn. En flyttstädning är mer djupgående i jämförelse med en vanligt städning. Du kan göra det på egen hand. Men många väljer att ta hjälp för att vara säkra på att besiktningen går igenom och för att det sparar tid.

Att anlita en städfirma kostar olika beroende på omfattning och vilket företag du anlitar. Därför ska du jämföra de olika firmorna som finns . Att städa en mindre bostad på under 50 kvadratmeter kostar omkring 1500 kronor och 2000 kronor. En större bostad på omkring 100 kvadratmeter kostar ungefär 3500 kronor. Även när det kommer till flyttstädning så kan du få RUT-avdrag.

Övriga avgifter

När du flyttar tillkommer en del administrativa avgifter. Om du till exempel behöver eftersända din post kostar det omkring 500 kronor per år om du är över 26 år och 250 kronor per år om du är yngre eller studerar. Har du en bostadsrätt tillkommer en del avgifter. Till exempel överlåtelseavgiften som ligger på omkring 1000 kronor. 

Spara pengar på flytten

Vill du spara pengar när du ska flytta och är beredd att göra delar av arbetet med att flytta själv finns det goda möjligheter till det.

Du kan göra allt från att städa din bostad själv till att ta hjälp av vänner istället för en flyttfirma. 

Några tips på hur du spara pengar på flytten;

 • Städa bostaden själv
 • Låna släp av en bekant
 • Kolla runt i grupper på internet efter gamla flyttkartonger
 • Ta hjälp av vänner istället för en flyttfirma
 • Planera flytten väl
 • Köp begagnade möbler till din nya bostad
 • Säg upp el, bredband och försäkring tills du flyttar ut

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}