Ska man kratta bort löven på hösten eller inte?

William

8 augusti, 2022

0  comments

Under sommaren och våren sker den största delen av trädgårdsarbetet. Men när odlingssäsongen är över och höstlöven börjat falla mot marken är det många som är osäkra på om de ska låta höstlöven ligga kvar eller inte.

I den här artikeln hoppas vi kunna bringa klarhet i frågan en gång för alla om huruvida det är bäst att kratta bort löven eller inte och vilka fördelar eller nackdelar det finns med att låta dem ligga kvar på marken. Avslutningsvis får du svar på några vanliga frågor kring ämnet som andra husägare ställer sig.

Ska man kratta bort löven från marken på hösten?

Det bästa du kan göra för både djur, natur och din gräsmatta är att låta löven ligga kvar. 

Löven ger bra isolering för gräsmattan när frosten och snön kommer. Dessutom är det många djur och organismer som lever på löv och därför främjar du både djuren och naturen när du låter löven ligga kvar på marken när de har fallit.

Längre ner i artikeln får du en mer djupgående genomgång på varför det kan vara bra att låta löven vara kvar.

Men om du har flera lövträd kan din trädgård bli full av löv och då kan det vara läge att kratta bort löven för att minska risken att du, dina barn eller din hund ska halka på de hala löven. Sedan kan det vara lite av en smaksak om du vill kratta bort löven eller inte. Ifall du tycker att löven ser skräpiga ut är det bäst att du låter dem ligga kvar över hösten och vintern. Men på våren gör de ingen större nytta och då kan du räfsa bort dem för att få din trädgård att se mer städad ut.

Därför ska du låta löven ligga kvar på hösten

Det finns många anledningar till varför du ska låta löven ligga kvar på marken när de på hösten har fallit från träden. I den här delen kan du läsa mer om varför du ska låta räfsan vara och inte göra dig av med löven.

Isolerar gräsmattan och plantor

När du låter löven ligga kvar på gräsmattan ger det bra skydd när frosten och snön kommer. Du kan också samla ihop löven och lägga dem vid buskar och plantor för att de ska överleva vintern bättre. Det gäller särskilt om du har nyplanterade träd och buskar eller rosor som är extra känsliga mot kyla.

Håller ogräs borta

Om du har problem med att din gräsmatta fylls med ogräs kan problemet vara löst om du låter löven ligga kvar. När löven ligger tätt över gräsmattan får ogräset inget fäste vilket gör att de inte kan växa.

Skydd för djuren

Förutom att löven ger bra skydd för gräsmattan och andra plantor ger de också bra skydd för de djur som övervintrar. Det är till exempel vanligt att igelkottar kryper in i lövhögar för att övervintra i dem. Andra exempel på djur som också använder löv för att övervintra är grodor, paddor och fjärilar. 

Löv är många djurarters föda

Löv kan användas av olika sorters djur för övervintring. Men löv är också föda för många olika sorters djur. Det finns flera arter som lever av löv. Till exempel daggmaskar, gråsuggor, och mollusker. När du låter löven ligga kvar kan dessa djurarter hjälpa till i den första nedbrytningsprocessen samtidigt som de får i sig den föda de behöver för att överleva.

Löv omvandlas till näring

Det är inte bara djur som kan ha nytta av löven om de får ligga kvar. När djuren har börjat nedbrytningsprocessen blir löven så småningom till gödsel som är näringsrikt för din trädgård och de plantor som finns där. Du kan till exempel skapa en lövkompost av de löv som blir överflödiga och sedan blanda ut det med annan gödsel för att få näring till jorden på våren när det är dags att så frön.

Därför ska du kratta bort löven

Att låta löven ligga kvar på hösten har många fördelar. Men det finns även en del nackdelar som kan vara bra att ha i åtanke innan du beslutar ifall du ska ta bort alla löv som fallit från träden på marken eller inte.

Gräsmattan kan ruttna 

Om löven ligger alltför tätt förpackat över gräsmattan får den inte tillräckligt med syre. Det kan i sin tur leda till att gräsmattan börjar att ruttna eller mögla. Därför ska du använda en räfsa för att fördela löven jämnt över marken eller skapa mindre högar om du vill att de ska vara kvar utan att riskera din gräsmattas välmående.

Svamp och sjukdomar

Stora högar av löv kan vara en bidragande faktor till att gräsmattan får svamp eller andra sjukdomar du vill hålla borta från din trädgård. Löv som är blöta och leriga och inte får chansen att torka om de ligger i en stor hög kan bilda en den otrevligheter. Därför ska du undvika att skapa stora lövhögar.

Risk för halka

Löv blir leriga och blöta vilket ger en stor risk för halka. Om du har barn eller djur som gärna leker i trädgården kan det vara en försiktighetsåtgärd att räfsa ihop löven för att minska risken att ni skulle halka och göra er illa på utspridda löv.

Trädgården blir prydligare

När du krattar bort löven blir trädgården lite prydligare. Många har åsikten att en trädgård som är full av höstlöv ser lite stökigare ut. Om du är av den åsikten kan du åtgärda problemet genom att ta hand om löven. Du kan själv välja om du vill räfsa ihop dem till högar, använda löven till kompostering eller om du ska slänga dem.

Frågor och svar om att kratta löv

I den här delen hoppas vi kunna ge svar på de eventuella frågor som uppstår vad gäller att kratta löv. Har du någon fråga som inte besvaras kan du lämna en kommentar nedan så besvarar jag den direkt.

Vilken räfsa eller kratta ska jag använda?

Den bästa räfsan eller krattan är den som är gjord av metall. Metall är ett hållbart material som kommer att hålla i många år framöver. Dessutom är materialet mer miljövänligt i jämförelse med de redskap av plast.

Kan jag elda upp löven?

Du ska helst inte elda upp löven. Dels för att det finns risker för att att de djur som bosatt sig i löven inte hinner fly. När du ska göra dig av med löven är det bäst att lämna dem på en återvinningscentral.

När ska jag kratta bort löven från gräsmattan?

Det är bäst att kratta eller räfsa löven på våren just efter snön har tinat. Det är inte rekommenderat att kratta bort löven på hösten.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}