Fördelar med att bo i lägenhet: För dig som är trött på att bo i hus

William

8 augusti, 2022

0  comments

Alla varianter av boendeformer har sina för och nackdelar.

För en del passar det bäst att bo i hus medan andra trivs bättre med att bo i lägenhet.

Om du just nu står i valet och kvalet ifall du ska bo i en lägenhet eller inte kan den här artikeln vara av intresse.

Vidare har vi samlat alla fördelar som finns med att bo i lägenhet och förhoppningsvis kommer det göra dig lite klokare. De fördelar vi kommer att gå igenom längre ner i texten är både för hyreslägenheter och bostadsrätter. 

Fördelar med att bo i lägenhet

Det finns många fördelar med att bo i en lägenhet. En av de största fördelarna är att det är  att kostnaden att bo i lägenhet är något lägre oavsett om du hyr eller äger en bostadsrätt.

När du har en lägenhet kan du alltid höra av dig till fastighetsbolaget eller föreningen ifall du behöver hjälp att åtgärda ett problem som uppstått i lägenheten. I vissa fall kan de också bekosta en enklare renovering. Dessutom behöver du inte ta hand om fastighetens fasad eller tak och du har ingen trädgård som kräver både tid, pengar och energi. 

Några av fördelar med att bo i lägenhet;

  • Det är billigare
  • Mindre arbete
  • Enklare att sköta om lägenheten
  • Gemenskap med grannar
  • Allmän tvättstuga
  • Gemensamma utrymmen
  • Enkel sopsortering och avfallshantering

Med andra ord sparar du både tid och pengar på att bo i en lägenhet. Utöver det finns det andra positiva saker med att bo i lägenhet. I följande text får du en mer djupgående genomgång på vilka fördelar som finns med att bo i lägenhet.

Därför ska du bo i lägenhet

Att bo i hus eller lägenhet är de vanligaste varianterna av en bostad. I den här artikeln har vi valt att lägga vårt fokus på att lyfta de positiva sakerna som finns med att bo i lägenhet vare sig om du hyr den eller äger den.

Det är billigare att bo i lägenhet

En stor anledning till varför du ska välja att bo i lägenhet istället för hus är att kostnaderna blir något lägre. Det gäller särskilt elkostnaden. Dessutom tillkommer avgifter som till exempel sophämtning när du bor i hus.

Sedan kan priserna skilja sig åt beroende på vart i landet du befinner dig och om du hyr eller har köpt lägenheten. Men i regel är det oftast lite billigare att bo i lägenhet eftersom det tillkommer en del avgifter när du bor i hus. Många väljer att bo i hyreslägenhet i väntan på att kunna spara ihop en kontantinsats för att köpa ett hus eller en lägenhet.

Mindre arbete

Den som någonsin har bott i ett hus vet hur mycket arbete som ligger bakom för att du ska trivas i huset. Om huset inte är en nyproduktion har du oftast något du behöver göra för att sköta om huset. Du behöver till exempel sköta om trädgården och se till att husets fasad är välskött. Det är färre måsten när du bor i lägenhet och du kan lägga din dyrbara tid på annat.

Bland annat måste du regelbundet klippa gräsmattan och skotta snö.

Det är enklare

När du bor i lägenhet behöver du inte tänka på att åtgärda något som blivit trasigt i lägenheten. Om du hyr lägenheten är det fastighetsbolaget du ska höra av dig till som i sin tur skickar någon som åtgärdar problemet oavsett om det gäller en trasig spis eller om någon av lägenhetens väggar behöver en uppfräschning.

Du behöver själv inte fixa något och du är inte heller skyldig att betala såvida du inte har orsakat problemet. Är du ägare av en bostadsrätt är du desto friare att renovera som du vill.

Goda grannar

Om du vill bo i närheten av andra människor ska du bo i lägenhet. När du bor i lägenhet delar du fastighet med många andra människor vilket skapar en gemenskap. De som bor i lägenhet bor mer nära inpå andra människor i jämförelse med de som bor i hus och du har möjlighet att knyta viktiga kontakter som kan hålla livet ut.

Dessutom är det bra att bo nära andra människor ifall en nödsituation skulle ske så har du sällan särskilt långt till närmsta granne som kan hjälpa dig med situationen. 

Allmän tvättstuga

I de flesta lägenhetshus finns det en allmän tvättstuga. Många väljer att ha tvättmaskin i lägenheten men i tvättstugan finns även torktumlare, torkrum, mangel och ibland strykjärn så du kan få dina kläder eller andra textilier extra fräscha efter tvätten.

Det enda du behöver tänka på är att ta med eget tvättmedel och sköljmedel. Men i övrigt är du fri att använda tvättstugan så länge som du bokar tid, håller tiden och ser till att tvättmaskinen är fräsch för nästa användare.

Även om du har en egen tvättmaskin kan du ha användning av den allmänna tvättstugan när du behöver göra flera, större tvättar, stryka gardiner eller mangla lakan.

Allmänna utrymmen

Förutom att det finns allmänna tvättstugor finns det andra allmänna utrymmen ni som bor i lägenhet kan utnyttja. I de flesta lägenhetsområden finns det en trevlig innergård  finns det där vuxna kan umgås och barn kan leka.

I en del föreningar finns det lokaler du kan hyra för att ha fest eller någon annan typ av tillställning. En del föreningar tar betalt för att hyra lokalen, men oftast är hyran låg och i bästa fall helt gratis.

Bättre sopsortering

När du bor i lägenhet har du oftast bättre förutsättningar för att sopsortera. Det är sällan särskilt långt till närmsta soprum där alla typer av kärl finns för att du ska kunna sortera dina sopor och avfall på rätt sätt.

De som bor i hus har oftast bara två olika sopkärl om de inte själva väljer att åka till en återvinningsstation för att sopsortera ordentligt. 

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}