Klippa grannens häck utan lov – När du får klippa utan att fråga först

William

8 augusti, 2022

0  comments

Att bo i hus har sina fördelar. Många väljer att rama in husets tomt med en häck. Men eftersom att häckar är levande ting måste du sköta om dem för att de inte ska växa sig alltför stora och bli ett störande moment för de som passerar tomten eller bor i tomterna bredvid din.

Förutom att det är viktigt att du själv sköter om häcken är det vanligt att grannens häck blir ett störningsmoment eftersom de kan välla över din eller orsaka någon typ av besvär.

Men att ta fram häcksaxen och börja klippa grannens häck är kanske inte det bästa du kan göra för grannsämjans skull.

I den här artikeln får du veta allt om huruvida då får klippa grannens häck och annan nyttig information kring ämnet.

Får jag klippa grannens häck?

Det är sällan en bra idé att klippa på någon annans egendom utan lov. Därför ska du alltid höra med din granne och få deras medgivande innan du åtgärdar den delen av häcken som tagit sig in på din tomt.

Om häcken däremot har fått en gren eller rötter som tagit sin in på din tomt får du som är ägare av tomten åtgärda det på egen hand utan godkännande. Men det är viktigt att du gör det på rätt sätt och inte orsakar skador på häcken. Det är också viktigt att du tänker på att ta hänsyn till din omgivning och det kan vara bra av ren artighet be om lov innan du åtgärdar grannens häck.

Sedan finns det en del regler och lagar som kan vara bra att ha i åtanke innan du kapar din grannes häck utan deras godkännande. 

I den här artikeln hoppas vi kunna bringa klarhet i vilka regler och lagar som finns och reda ut när du får klippa din grannens häck.

Klippa grannens häck - det här är vad som gäller

Om din grannes häck börjar att överskrida in på din tomt och du vill fixa till häcken så det passar dig och din trädgård bättre finns det flera saker du behöver ha i åtanke innan du klipper häcken.

Men eftersom de flesta inte har någon större koll på vad som finns skrivet i lagstiftningen kan det vara svårt att ha koll på vad som gäller. I den här delen kan du läsa mer om vad lagstiftningen säger och annan relevant information för dig som vill trimma eller klippa din grannes häck.

Klippa grannens häck - vad säger lagen?

Oavsett om du klipper grannens häck utan tillstånd eller själv har blivit utsatt kan det vara bra att veta vad lagstiftningen säger. Du kan läsa mer ingående vad lagen säger på jordabalk  kapitel 3.

Men för att summera vad som finns skrivet i laget så ska nyttjandet av sin egen eller någon annans egendom ta hänsyn till omgivningen. De åtgärder som vidtas ska inte orsaka besvär för de som finns i närheten.

Ifall en rot eller en gren har trängt in på en tomt och medför besvär för  ägaren har ägaren rätt att ta bort roten eller grenen om den orsakar besvär. Men den som är ägaren av häcken i fråga ska få möjlighet att själv åtgärda besväret innan du själv gör det.

Med andra ord får du åtgärda problemet, men du ska helst be grannen om lov först. Det är också viktigt att åtgärden är befogad och att du inte bara klipper någon annans häck utan saklig anledning såsom att en gren sträcker sig in på din tomt, att häcken slagit rötter eller att delar av häcken blivit skadat och dött på din tomt.

Innan du åtgärdar problemet måste grannen ha tid på sig att själv utföra handlingen. Har det gått mer än sex månader efter din förfrågan och häck ägaren själv inte utfört handlingen innan du kan vidta åtgärder.

Om du skulle åtgärda problemet utan att ha bett om lov kan det röra sig om skadegörelse. Därför är det viktigt att du alltid ber om lov innan och inväntar tid för att ägaren själv ska ha möjlighet att åtgärda besväret på egen hand. Förutom att du kan bli skyldig en ersättning för skadegörelse kan du också bli anmäld för egenmäktigt förfarande om du skulle klippa grannens häck utan att be om lov först.

För att hålla en god stämning i grannskapet och för att du inte ska bli skyldig ersättning eller dömd på något annat sätt i rätten ska du i första hand be om lov innan du åtgärdar grannens häck som du anser orsaka besvär på din tomt.

Tänk på detta innan du klipper häcken

När du har kontaktat din granne och har fått deras medgivande till att klippa dennes häck finns det flera saker du behöver tänka på för att det slutgiltiga resultatet ska bli bra.

Det är viktigt att du tänker på att klippa häcken med stor försiktighet. Om du inte är särskilt kunnig eller har de rätta verktygen för att klippa häcken kan det vara bättre om du avvaktar och låter grannen åtgärda problemet på egen hand eller rådfråga en kunnig person på hur du bäst ska gå tillväga för att häcken ska må bra efter att du har klippt den. 

Om du skulle klippa häcken på fel sätt och det resulterar i att den skadas eller dör kan du bli ersättningsskyldig enligt skadeståndslagen och därför ska du se till att klippa häcken med verktyg som är tillverkade för häckklippning för att undvika att du skulle orsaka någon typ av skada på häcken.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}