Rensa duschavloppet – Steg för steg för att rensa golvbrunn i duschen

William

9 augusti, 2022

0  comments

Att rensa avlopp är kanske inte en av de roligaste sysslorna som du kan ägna dig åt. Men det är viktigt för att vattenflödet ska fungera ordentligt och för att minska risken för lukter som lätt kan uppstå om du inte rensar duschavloppet någon gång ibland.

Oftast går det väldigt enkelt att rensa duschavloppet. Men även om det är en enkel uppgift kan den kännas svår om du inte har gjort det innan. Många gånger är lukten det som avskräcker från att ta tag i problemet. Därför kommer du i den här artikeln kunna läsa mer om hur du kan gå tillväga för att rensa avloppet och göra rent i golvbrunnen när det behövs.

Rengöring av golvbrunn i dusch eller badrum

För att göra rent i duschavloppet behöver du öppna den golvbrunn som finns för att du ordentligt ska kunna komma åt avloppet. Det gör du enkelt genom att lyfta på golvbrunnen.  När du har fått löst den behöver du även få loss vattenlåset. När de är rengjorda kan du börja rensa avloppet och göra det rent. 

Det finns flera saker som kan vara bra att ha nära till hands när du ska rengöra golvbrunnen vid duschen eller badkaret. Här är några exempel på vad du behöver ha när du ska rengöra och rensa duschavloppet:

  • Skruvmejsel
  • Hink
  • Gummihandskar
  • Rengörningsmedel
  • Trasa eller tvättsvamp
  • Vattenslang

Du behöver inte ha gummihandskar om du inte vill, men de flesta föredrar det. Sedan kan du också välja mellan olika varianter av rengöringsmedel. Längre ner i artikeln får du veta mer om vilka olika varianter av rengöringsmedel som finns och hur du kan skapa ditt egna. 

Rensa duschavloppet - steg för steg

Det är viktigt att du rensar och gör rent i duschavloppet med jämna mellanrum för att undvika översvämningar, stopp i avloppet och dåliga lukter som kan uppstå och sprida sig i resten av hemmet om du inte gör rent  och rensar där ibland. När du rensar avloppet minskar du risken för att du skulle behöva ringa in en rörmokare vilket besparar dig en del pengar. Därför ska du göra rent avloppet med jämna mellanrum.

I den här delen får du en kortare genomgång på hur du kan gå tillväga för att göra rent avloppet. Det är kanske inte den roligaste uppgiften men när du vet vad du har framför dig och tar det steg för steg känns det förhoppningsvis lite enklare.

Ta loss golvbrunnen

Börja med att ta loss golvbrunnen. De golvbrunnar som är gjorda av metall sitter oftast fast med skruvar. För att få loss skruvarna kan du använda en skruvmejsel. Andra golvbrunnar behöver du bara lyfta på för att få loss. Om det är svårt kan du använda en kniv eller dylikt för att få loss locket. När du har fått loss golvbrunnen kan du göra rent den med hjälp av en trasa, tvättsvamp och rengöringsmedel.

Lyft på vattenlåset

När du har lyft på vattenlåset finner du vattenlåset som ser ut som en liten hink eller en skål.  Moderna vattenlås har oftast ett handtag som du enkelt kan lyfta upp. Du kan använda en skruvmejsel, kniv eller ett liknande verktyg om det är svårt att få bort vattenlåset med dina händer.

Du behöver lyfta bort vattenlåset för att du ska kunna komma åt avloppet ordentligt.  Eftersom att vattenlåset samlar på sig en hel del smuts och rester behöver du får bort det med rengöringsmedel innan du går vidare till nästa steg.

Rensa avloppet

När du har gjort rent golvbrunnen och vattenlåset är det dags att rensa i avloppet. Det här är steget många bävar inför men om du har plasthandskar och en hink där du kan lägga smutsen i går det oftast rätt fort. Det är viktigt att du får bort det som kan blockera rören för att minska risken för stopp i avloppet eller översvämning. När du fått bort det värsta kan du använda vattenslangen som finns i duschen eller badkaret och spola rent i röret.

Använd rengöring

På marknaden finns det en rad olika rengöringsmedel du kan använda för att få rent vattenlåset, golvbrunnen och i avloppet där du kan komma åt med dina händer. Förutom att du kan köpa rengöringsmedel i butik kan du också skapa ditt egna. Det kan räcka med att du använder diskmedel.

Sedan finns det flera husmorsrecept där du blandar vinäger med bikarbonat tillsammans med hett vatten och använder det som rengörning. Då häller du helt enkelt ner en mängd med vinäger och bikarbonat i avloppet. Därefter kokar du upp vatten och häll det i avloppet tillsammans med vinägern och bikarbonaten som sägs vara ett effektivt sätt att få rent avloppet. Var försiktig och håll fötterna borta för att minska risken för att du bränner dig

Många rengöringsmedel som finns i butik kommer i sprayform. Sprayen använder du på område du vill få rent tillsammans med en trasa eller tvättsvamp. 

Sätt tillbaka vattenlåset

När du har rensat och gjort rent både avloppet, golvbrunnen och vattenlåset kan du sätta fast vattenlåset igen. Se till att den sitter rätt och att den sluter tätt. Annars finns risken att avloppslukten sprider sig.

Fyll vattenlåset med vatten

När du har fått vattenlåset på plats ska du fylla det med vatten eftersom du tömt det när du lyfte ur vattenlåset.

Sätt tillbaka golvbrunnen

Därefter ska du sätta tillbaka golvbrunnen. Se till att den sitter ordentligt på plats för att minska risken att golvbrunnen skulle åka av och någon skulle halka och skada sig. Om golvbrunnen sitter med skruvar kan du enkelt skruva tillbaka dem på plats.

Släng bort smutsen

I den hink du använt finns antagligen en del smuts som du vill göra dig av med. För att minska risken för doftspridning ska du gå och slänga det i soporna på en gång och försluta påsen. Är smutsen rinnande kan du spola ned det i toaletten.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}