Hur putsar man fönster? Fönsterputsning utan repor och linjer (Även på vintern)

William

9 augusti, 2022

0  comments

Att ha rena fönster är viktigt för att du ska trivas i ditt hem och för att du ska kunna se ut ordentligt på omgivningen. På våren blir det särskilt påtagligt att fönstren är smutsiga då solens strålar slår på fönstren och belyser den smuts som har samlats på fönstret under vintern.

Men om du inte har putsat dina fönster förut kan det vara svårt att veta hur du går tillväga för att få riktigt fina fönster. Därför kommer du i den här artikeln få en kort guide på hur du gör för att tvätta fönsterglaset. Även om du har putsat fönster förut kan du få tips på hur du gör det ännu bättre.

Hur gör man för att putsa fönster?

Det krävs inte speciellt mycket för att du ska få dina fönster rena från smuts. Det enda du behöver är en fönsterskrapa och bra rengöringsmedel. Därefter är du redo att göra rent dina fönster.

Sedan finns det olika tekniker och  andra material som är bra att ha nära till hands när du vill få fönstren rena. Här är några exempel på material du behöver för att putsa dina fönster:

  • Fönsterskrapa
  • Trasa, tvättsvamp eller tvättpäls
  • Hink eller sprayflaska
  • Rengörningsmedel
  • Torr trasa

Förutom att du behöver inneha en del material och medel för att få rent fönstren kan du också behöva en stege för att komma upp om fönstret sitter högt uppe. Glöm inte bort att rengöra fönstret både utvändigt och invändigt för att du ska få ett bra resultat.

Tips om hur du gör eget rengöringsmedel finner du i slutet av artikeln.

Längre ner i artikeln får du en mer djupgående genomgång där vi går igenom steg för steg på hur du går tillväga för att tvätta dina fönster.

Putsa dina fönster - steg för steg

Börjar dina fönster att bli smutsiga kan du få dem fina och fräscha oavsett vilken årstid det är. När du putsar dem på vintern kan du dock behöva vara något snabbare eftersom risken finns att vattnet du använder fryser till is om du inte är tillräckligt snabb.

Man brukar säga att det går att putsa fönstren upp till -17 minusgrader. Men i övrigt går det fint att putsa fönstren när det passar dig.

Här nedan får du en steg för steg guide på hur du går tillväga för att putsa dina fönster.

Införskaffa utrustning

När du ska tvätta dina fönster är det viktigt att du har de rätta redskapen. Du behöver till exempel trasor, fönsterskrapa, en hink att fylla vatten med och rengöringsmedel. Det finns olika rengöringsmedel på marknaden och om du vill kan du tillverka din egna vilket vi går in mer på längre ner i texten.

Fyll på vatten

För att du ska få rent fönstren är det viktigt att du har tillgång till vatten. Därför ska du börja med att fylla på en hink med vatten. Det spelar ingen större roll vilken temperatur vattnet har. Men eftersom vattnet lätt stänker när du är igång med fönstertvättningen och du behöver doppa tvättsvampen,trasan eller tvättpälsen i vattnet kan det vara skönt med ett ljummet eller varmt vatten så du inte blir kall. Tänk på att inte fylla på mer vatten än vad du orkar bära.

Rengörningsmedel

När hinken är fylld på vatten ska du applicera det rengöringsmedel du valt att använda. Många använder någon droppe diskmedel eller köper färdiga rengöringsmedel som är tillverkad för fönsterputs. Men du kan också tillverka din egen. På internet finns det många olika recept och husmorstips på egentillverkad fönsterputs.

Men de flesta innehåller någon droppe diskmedel och ättika. Du kan själv experimentera med mått och ingredienser för att själv komma fram till det bästa receptet på fönsterputs. Om du ska putsa fönstren på vintern och det är flera minusgrader ute kan du använda spolarvätska eller T-röd för att vattnet och medlet inte ska frysa under tiden du tvättar fönstren.

Fönsterputsen kan du droppa ner i hinken eller hälla upp i en flaska som du sedan sprayar på fönstret.

Blötlägg fönstret

När du har öppnat fönstret och har all utrustning du behöver nära till hands är du redo att börja tvätta det. Börja med att blötlägga fönstret med vatten med en trasa, tvättsvamp eller en tvättpäls. Om fönstret har fläckar som torkar fast kan du gnugga lite extra för att lösgöra dem. Se till att hela fönstret är blött innan du går vidare till nästa steg. Ett tips är att undvika att putsa fönstren när solen ligger på då det går fortare att vattnet torkar. Det är viktigt att du blötlägger fönstret eftersom vattnet får bort smuts och damm som annars lätt kan skapa repor på fönstret när du använder skrapan.

Använd fönsterskrapan

Det ska inte gå alltför lång tid mellan att du blötlägger fönstret och att du börjar skrapa fönstret eftersom det lätt kan bli fläckar på fönstret annars och du behöver blötlägga det igen. 

Använd fönsterskrapan och skrapa av det vatten som finns på rutan. Börja gärna högst upp och sätt skrapan högst upp i något av hörnen och dra neråt. Skrapan ska komma i kontakt med rutan men du ska inte heller trycka för hårt. Det finns olika tekniker för att använda fönsterskrapan och du kan prova dig fram. En del föredrar att svepa från hörn till hörn medan andra börjar i mitten. 

När du gjort det en gång torkar du av skrapan för att minska risken för repor och att rutan blir smutsig. Fortsätt så tills du har fått bort allt vatten.

Torka upp vatten

Eftersom att fönsterputsning kan bli en blöt historia är det viktigt att du har en torr duk att torka av skrapan, dig och fönstret med. När du har fått rent fönstret torkar du av fönsterblecken.

Byt vatten och upprepa på andra sidan

Det spelar ingen större roll om du börjar med att tvätta fönstrets utsida eller insida. Men däremot är det viktigt att du byter ut det smutsiga vattnet mellan sidorna och får rent fönsterskrapan för att du ska få det bästa resultatet. 

Eget fönsterputs

Att göra eget fönsterputs är enkelt och billigt. Allt du behöver är vatten, diskmedel eller såpa och ättika.

Häll upp varmt vatten i en hink eller sprayflaska och droppa i några droppar diskmedel. Häll därefter i en kapsyl (ca 5cl) ättiksprit och blanda om. Klart!

För eget fönsterputs behöver du:

  • Hink eller sprayflaska
  • Varmt vatten
  • Några droppar diskmedel
  • en kapsyl (ca 5cl) ättiksprit

Putsa fönster på vintern

Ska du putsa dina fönster när det är minusgrader ute fryser vattnet på rutan snabbt om du använder vanlig fönsterputs.

På vintern måste du blanda i en skvätt T-sprit / T-röd i rengöringsmedlet. Alkoholen i spriten gör att vätskan inte fryser när du putsar rutan.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}