Klippa blött gräs – Kan man klippa gräset när det är blött efter regnet?

William

9 augusti, 2022

0  comments

Om du har en trädgård är det viktigt att du tar hand om den för att du ska trivas bra. En stor del av att äga sin egna mark är att lägga ner tid på att klippa gräsmattan. Eftersom tid är något som många har brist av kan det vara svårt att anpassa gräsklippandet efter vädret, men det är något som behövs göras.

Men att klippa gräset när det regnar eller nyligen har regnat råder det en del osäkerheter kring. Därför kommer vi i det här inlägget försöka reda ut om det går att klippa blött gräs och hur säkert det egentligen är så du vet vad som gäller.

Går det att klippa blött gräs?

Det går att klippa blött gräs, men kan du vänta är det bättre.

Det slutgiltiga resultatet blir inte lika bra i jämförelse med när du klipper torrt gräs. Gräsmattan i sig kan skadas något och oftast blir resultatet mer ojämnt i jämförelse med när du klipper en torr gräsmatta.

Gräset har även en tendens att fastna i gräsklipparen när det är blött. Är gräset högt och blött kan det snabbt leda till att det fastnar väldigt mycket gräs i klipparen. Det kan leda till att klipparen slits mer eller till och med går sönder, men den behöver inte göra det.

Det kan också vara bra att tänka på att en blöt gräsmatta är en hal gräsmatta och därför kan arbetet med att klippa en blöt gräsmatta bli mer riskfylld då du lätt kan halka och göra dig illa. 

Vidare i artikeln får du ett mer djupgående svar på hur du gör för att klippa blött gräs, vilka risker som finns och andra intressanta saker som är relevanta för dig som behöver trimma gräsmattan när det har regnat.

Därför ska du undvika att klippa en blöt gräsmatta

Att gräset är blött efter ett regnväder är egentligen bara positivt då vatten är viktigt för att gräsmattan och andra växter ska hålla sig levande. Förutom att regnet minskar risken för uttorkning är det viktigt för att minska risken för bränder.

Men att klippa gräset när det är blött har en del nackdelar som kan vara bra att ha i åtanke innan du ger dig ut och klipper gräset i regnet. Längre ner i texten får du veta mer om vilka nackdelar som finns följt av tips på saker som kan vara bra att göra om du bestämmer dig för att klippa gräset när det är blött.

Ojämnare gräsmatta

Om du behöver klippa gräsmattan när den är blöt kan du göra det. Men risken finns att du inte blir lika nöjd med resultatet. När gräs blir blött lägger det sig ned vilket gör att det blir svårare för gräklipparens blad att komma åt grässtråna i jämförelse med när den är torrare då grässtråna står upp.

Förutom att gräsmattan kan bli ojämn på grund av vätan sjunker gräsklipparens däck ner i marken när den är blöt. Om gräsmattan är så pass våt att den är lerig kommer din gräsklippare att lämna däckspår vilket också kan påverka gräsmattans yta. Även om du har en mindre och enklare variant av en gräsklippare så kan dina fotsteg sjunka ner i marken vilket även det lämnar spår.

Att fixa en gräsmatta som blivit skadad tar sin lilla tid då du kan behöva så nya frön eller hitta gräsmatta du kan ersätta. Om du vill ha ett jämnt och fint resultat ska du undvika att klippa gräset när den är blöt.

Gräsklipparen slits fortare

Om du behöver klippa gräsmattan när den är våt kan det vara bra att du är medveten om att din gräsklippare blir lättare utsliten om du klipper blött gräs i jämförelse med torrt gräs.

Det är för att blött gräs oftast klumpar ihop sig och du kan även få med en del lera. Klumparna kan i sin tur fastna lättare på bladen vilket kan göra att gräsklipparen blir lite trögare att använda om du inte åtgärdar problemet med en gång. En gräsklippare som är trög kräver mer energi vilket kan slita på motorn.

Skador på gräsmattan

Blött gräs tenderar att klumpa sig. Om du låter klumparna ligga kvar finns risken att gräsmattan tar skada eftersom att gräsmattan inte kan andas lika bra och förhindrar växtligheten om det ligger stora och täta klumpar över.

Förutom att gräsmattan inte växer lika bra kan klumparna vara i vägen för andra typer av växter eller plantor du har i din trädgård som har en negativ påverkan på växtligheten. I värsta fall kan plantan vissna. Därför är det viktigt att du ser till att gräsmattan inte är alltför klumpig om du väljer att klippa det när det har regnat och är blött. 

Personlig säkerhet

Att klippa en blöt gräsmatta är inte det mest ultimata om du ska tänka på din personliga säkerhet. Blött gräs är halt att gå på och om du kombinerar det med fel sorts skor är riskerna ännu större för att du skulle halka.

Skulle du halka med gräsklipparen kan dess vassa blad  hamna uppåt vilket även det är en risk då du kan komma åt dem och göra dig riktigt illa. 

Klippa en blöt gräsmatta - Så här gör du

Även fast det finns flera risker med att klippa gräset när det är blött kan det vara nödvändigt. För att du ska få ett bra resultat och vara säker när du klipper en blöt gräsmatta kommer här några saker som kan vara bra att tänka på.

Högre klipphöjd

Ska du klippa en blöt gräsmatta kan du justera gräsklipparen så klipphöjden är lite högre än vanligt, gärna omkring 6 centimeter. Då kan du snygga till gräsmattan något i väntan på torrare väder. 

Rengör gräsklipparen

Det är viktigt att du gör rent gräsklipparen efter att du klippt den eftersom blött gräs lätt klumpar sig vilket kan fastna i bladet. För att underlätta för dig själv nästa gång du ska klippa ska du rengöra gräsklipparen efter användning.

Gå inte på gräset

När du går på ett blött gräs trycks det ner vilket  blir svårare för gräsklipparen att komma åt och kan missas helt av gräsklipparen. Därför ska du undvika att gå på blött gräs för att få ett bra resultat när du klipper det när det fortfarande är blött.

Töm behållaren

När du klippt färdigt den blöta gräsmattan är det viktigt att du tömmer behållaren. Det är för att blött gräs är tyngre än torrt. Dessutom finns risken att det blöta gräset möglar om du låter det ligga i behållaren.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}