Flytta till hus (Checklista) Allt du behöver tänka på när du flyttar till hus

William

9 augusti, 2022

0  comments

Att bli husägare är en stor dröm för många och om du har gjort drömmen till verklighet kan vi bara gratulera. Att äga ett hus har många fördelar, framför allt innebär det mer frihet. Men det blir också mer jobb. Inte minst inför flytten. 

Det finns många saker du, eller ni behöver göra när ni flyttar till hus. I den här artikeln får du tips på saker som är bra att ha med på checklistan när ni ska flytta till hus så att flytten inte ska kännas överväldigande.

Saker att tänka på när du flyttar till hus

Att flytta till hus är ett stort steg. Oavsett av vilken anledning till varför du har valt att flytta till hus så är checklistan detsamma för de allra flesta. Eftersom att en flytt är energikrävande och kan orsaka stress kan det vara skönt att ha en lista över de saker ni behöver göra. När ni vet vad ni behöver göra blir det enklare att börja ta tag i sakerna och förhoppningsvis få dem gjorda i tid.

Här är några exempel på vad ni behöver göra i samband med flytten:

  • Adressändring
  • Försäkringar
  • Avtal
  • Rensa
  • Packa
  • Anlita flytthjälp
  • Flyttstädning

Längre ner i den här artikeln får du veta mer om vilka avtal du behöver kolla upp, hur du rensar och packar inför flytten, hur du hittar bra flytthjälp och andra värdefulla tips för dig som ska flytta till hus.

Checklista när du flyttar till hus

I den här delen får du mer information om de olika punkterna som bör finnas med den checklista du har skrivit när du ska flytta till ett hus. Förhoppningsvis känns den annalkande flytten mindre stressig när du vet vad som behöver göras och du får bättre förutsättningar för att planera flytten.

Adressändring

När du ska flytta från en bostad till en annan är det viktigt att du ser till att ändra din adress. Om du inte gör det i tid finns risken att du behöver eftersända din post vilket blir ännu en sak du behöver göra. Därför ska du ändra din adress på adressändring.se och anmäla det till skatteverket så du eller ni blir folkbokförda på rätt adress. 

Försäkringar

När du flyttar är det viktigt att du även flyttar din hemförsäkring till det nya boendet för att det ska gälla. Du kan kontakta ditt försäkringsbolag för att ändra din hemförsäkring. Ibland kan du behöva ett annat avtal beroende på husets storlek. Ska du bo i villa finns det något som kallas för villaförsäkring som kan vara värd att kolla upp då den även täcker upp vad som finns på tomten. 

Avtal

Det finns många avtal du behöver flytta eller kolla upp i samband med att du flyttar till hus. Det främsta avtalet är elen eftersom att elförbrukningen i regel är större i hus i jämförelse med i lägenheter. Därför ska du kolla upp vilka elbolag som finns och välja det som blir mest prisvärt för dig.

Andra exempel på avtal är bredband och sophämtning. Att soporna hämtas är en självklarhet för de som bor i lägenhet. Men när du bor i hus behöver du teckna ett avtal för sophämtning. Det gör du genom att ta kontakt med din kommun. Detta kan ske per automatik i samband med ägarbytet som sker mellan dig och säljaren. Förutom att ägarbytet är viktigt för sophanteringen så är det även genom ägarbytet som huset kan få dricksvatten och avlopp via kommunen. 

Rensa

För att flytten ska gå smidigare kan det vara bra om du rensar bland dina ägodelar. De saker du inte vill eller kan ha med dig till huset kan du återvinna, sälja eller skänka. För de pengar du får in för de saker du säljer kan du köpa ny inredning, färg, möbler eller material till det nya huset.

Packa

När du har rensat bort det du inte vill få med dig i flytten kommer det kännas lättare att börja packa. För att undvika stress kan det vara en bra idé att börja packa det du kan pö om pö. I regel brukar man säga att det krävs ungefär 1 flyttlåda per kvadratmeter. Om du bor på 65 kvadrat behöver du alltså ungefär 65 flyttlådor. Förutom att du behöver köpa in flyttlådor kan det också vara bra med bubbelplast för det som är ömtåligt så att de mest ömtåliga prylarna överlever flytten. Du kan också använda tidningspapper för att skydda ömtåliga saker såsom glas och porslin.

För att underlätta när du ska packa upp sakerna igen ska du märka kartongerna med vilket rum de hör hemma i. Till exempel köksprylar eller inredning vardagsrum.

Anlita flytthjälp

Om ni behöver hjälp med att packa eller transportera era ägodelar från er gamla bostad till det nya huset kan ni anlita flytthjälp. Ett tips är att jämföra de olika flyttfirmorna som finns på den ort du bor på för att hitta den mest prisvärda flyttfirman och boka in dem inför flytten.

Även om du själv ska transportera flyttlasset behöver du boka en flyttbil. Det finns flera storlekar på flyttbilar och du ska boka den storlek du behöver för att alla dina ägodelar ska få plats i den så du slipper åka flera gånger.

Flyttstäda

Oavsett om du hyr din nuvarande bostad eller äger den är det viktigt att du flyttstädar innan du lämnar boendet. Om du hyr boendet är du skyldig att flyttstäda och att den går igenom besiktningen. Går den inte igenom besiktningen kan du bli skyldig att betala en ersättning för att fastighetsbolaget behövde anlita städhjälp för att städa åt dig.

Förutom att du är skyldig att flyttstäda som hyresgäst är det bra om du gör det även om du äger den. När du flyttstädar skapar du förutsättningar för att nästkommande ska trivas och känna sig välkomnade i sitt nya hem.

Ska du anlita städhjälp är det viktigt att du bokar det i tid. En flyttstädning är mer grundlig än vad en vanlig städning är och därför kan du ta tag i de olika städmomenten när du har tid för det så slipper du panikstäda dagen innan flyttlasset går. 

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}