Många tänker att växthuset främst används under våren och sommaren då odlingarna planteras och växer fram under månadernas gång.
Faktum är att du kan odla i växthuset året om oavsett hur varmt eller kallt det är utomhus. Det är möjligt eftersom ett växthus värms effektivt upp av solljus och håller värmen väl.
Du kan odla olika grönsaker beroende på vilken temperatur de trivs bäst i och hur mycket solljus de behöver. Dessutom är det möjligt att värma upp ett växthus på egen hand om du vill odla växter som trivs i varm temperatur när det är för kallt utomhus.
I den här artikeln följer tips på hur du kan gå tillväga för att odla och ha användning av ditt växthus under hela året.
Odla i växthus året om
För att odla och ha användning av det växthus du har investerat i under alla årstider krävs det att du anpassar både växthuset och plantorna efter årstid. På vintern, hösten och tidig vår kan du använda en fiberduk för att jorden inte ska frysa och därmed ta dö på plantorna.
Olika grönsaker kräver olika mängd ljus, vatten och temperaturer för att de ska växa. Därför kan du odla i växthuset under hela året men du behöver ha koll på vad du kan odla och när. På sommaren kan du odla värmeberoende grönsaker såsom tomater medan på vintern kan du odla köldtåliga grönsaker såsom grönkål och palsternackor.
För att du ska få användning av växthuset under hela året behöver du alltså anpassa grönsakerna och växthuset efter den årstid det är.
Längre ner i texten får du mer information på hur du kan gå tillväga om du vill odla i ditt växthus oavsett vilken tid det är på året.
Så gör du för att odla i växthuset året om
Om du älskar att odla och ta hand om dina växter behöver intresset inte vara något som du underhåller endast under våren och sommaren när temperaturerna stiger. Du kan faktiskt odla i ditt växthus även under hösten och vintern. Men det krävs en del extra arbete och ansträngningar för att du ska lyckas med att odla oavsett årstid.
I den här delen kan du läsa mer om hur du går tillväga för att odla i ett växthus för varje årstid.
Odla i växthus på vintern
Du kan odla i ditt växthus även på vintern. Det kan vara svårare om du bor i de norra delarna då kölden lätt kan ta sig in i växthuset. Men om du bor i de södra delarna av Sverige har du ännu bättre förutsättningar för att odla i växthus på vintern.
För att odla i växthus på vintern behöver du tänka på att ge plantorna extra skydd. Du kan till exempel använda en fiberduk och odlingslådor med lock för att förbättra chanserna att de skulle överleva vintern i den kalla jorden.
Sedan behöver du tänka på att välja grönsaker som trivs bra i kallare klimat. Det finns flera olika plantor du kan odla i växthuset på vintern. Här är några exempel på grönsaker som går att odla fram under vintern i växthus:
- Vintersallat
- Persilja
- Spenat
- Palsternacka
- Dill
- Svartrot
- Salladssenap
- Mangold
Det finns många fördelar med att odla under vintern. Många av de grönsaker som går att odla på vintern består av flertalet näringsrika ämnen. En del tycker att de grönsaker som odlas på vintern har bättre smak i jämförelse med samma grönsakssorter om de odlas på sommaren.
En annan sak som är viktig att tänka på vad gäller vinterodling är att du kan börja förbereda växthuset under vintern med att gödsla. Då skapar du bra och näringsrik jord inför högsäsongen för odlingen som sker under våren och sommaren.
I slutet på vintern i februari-mars kan du börja sätta frön för sommarens grönsaker.
Odla i växthus på våren
På våren är det viktigt att du börjar fylla växthusets odlingslådor och bänkar med näringsrik gödsel. Du kan också skapa odlingsbänkar med obrunnen gödsel där sallat, spenat, rädisor och ärtskott kan växa och skördas ett bra tag innan den riktiga vårvärmen har kommit.
Våren är dock den största säsongen för förodling och det är nu du börjar att så de flesta fröerna inför odlingens högsäsong vilket är under sommaren. Här är några exempel på grönsaker du kan börja förodla i växthuset under våren:
- Rödbeta
- Luktärt
- Tomat
- Paprika
- Chili
- Melon
Förutom att du kan börja förodla olika grönsaker kan du också sätta fröna för de växter och blommor du sedan ska sätta ute i trädgården.
Odla i växthus på sommaren
Sommaren är den mest intensiva perioden för att odla i växthus. Det är viktigt att du tänker på att se till att dina plantor får tillräckligt med vatten under sommaren eftersom att värmen annars kan torka ut dem. Har du många plantor kan det vara värt att investera i ett automatiskt bevattningssystem.
Många av de plantor som växer och skördas på sommaren försås redan på våren och ibland redan under vintern. När de har vuxit sig tillräckligt stora kan du plantera ut dem. Om du har plantor som tenderar att växa sig långa kan det vara en bra idé att ge dem extra stöd genom att binda upp dem eller använda odlingspinnar.
En annan sak som kan vara bra att tänka på när du odlar på sommaren är att en del plantor kan ta skada av att vara i direkt solljus under en längre tid. Därför ska du skaffa en gardin eller reflekterande aluminiumremsor som reflekterar bort solens starkaste strålar samtidigt som de får den mängd solljus de behöver för att växa och må bra.
Här är några exempel på vad du kan odla på sommaren:
- Basilika
- Paprika
- Citrusfrukter
- Gurka
- Örter
- Salladsblad
- Jordgubbar
- Tomat
Se till att skörda det som blivit moget och ta tillvara på grönsakerna du odlat.
Odla i växthus på hösten
När sommarens grönsaker blivit skördade är det viktigt att du tar bort de plantor som gjort sitt för i år för att du ska kunna odla igen nästa år.
Om det är en mild höst förlängs odlingssäsongen något. Men i regel börjar de flesta grönsaksplantorna att vissna i september. Du kan använda dig av att skydda plantorna under höstens kyligare dagar.
Förutom att hösten till stora delar består av att rensa växthuset från sommarens skörd så kan du fortsätta att odla.Det är främst olika bladgrönsaker som du kan så och skörda på hösten. Här är några exempel på vad du kan odla under hösten i ditt växthus:
- Rädisa
- Rucola
- Spenat
- Asiatiska bladgrönsaker