Hur vet man vilka väggar som är bärande? Hitta husets bärande väggar

William

10 augusti, 2022

0  comments

Planerar du att renovera i ditt hem kan det vara bra om du först tar reda på vilka väggar som är bärande ifall du exempelvis vill riva en eller flera väggar. Det är viktigt att bärande väggar får stå kvar eftersom att om du skulle riva eller på något annat sätt påverka en bärande vägg kan hela huset kollapsa. Därför är det av största vikt att du tar reda på vilka  av ditt hus väggar som är bärande.

För den som inte är insatt och har stora kunskaper om hus och renoveringar kan det vara svårt att veta vad som är en bärande vägg och inte. Därför kommer du i det hen här artikeln få en kortare genomgång på hur du kan gå tillväga för att avgöra om en vägg är bärande eller inte.

Hur vet man om väggen är bärande?

Det finns flera saker som är avgörande för huruvida en vägg är bärande eller inte. Oftast är det enkelt att ta reda på. Men om du inte har kunskapen kan det vara svårt att skilja en vanlig vägg från en bärande vägg. Här är några exempel på saker du bör kolla efter när du letar efter en bärande vägg:

  • Tjockleken (minst 100 millimeter)
  • Materialet (betong, tegel eller lättbetong)
  • Takstolarna vilar på väggen
  • Väggen ligger längs med takåsen

Förutom att du kan känna på väggen och ta dig upp till vinden för att se om väggen är bärande eller inte så kan du också se det på husets ritningar. 

Längre ner i den här artikeln får du en mer djupgående genomgång på hur du tar reda på om väggen är bärande och vad du kan tänka på för att hitta en bärande vägg inför en renovering eller dylikt. 

Hitta husets bärande väggar

Det finns flera knep du kan ta till dig av för att utforska vilka som är husets bärande väggar. Det kan dock vara bra att ha i åtanke att olika hus har olika typer av väggar. Det kan till exempel skilja sig en hel del mellan nya och gamla hus. Om du inte hittar de bärande väggarna efter våra tips kan det vara en bra idé att göra dina egna efterforskningar på hur  du hittar bärande väggar på den sortens hus som du har. 

I den här delen går vi igenom olika tumregler som är enkla att följa när du ska ta reda på vilka av husets väggar som är bärande.

Kolla på ritningen

Ett av de enklaste sätten för att ta reda på vilka som är de bärande väggarna i ditt boende är att kolla på ritningen. Där kan du tydligt se vilka som är de bärande väggarna. Ibland kan det också finnas beskrivet.

Men de flesta har inte en ritning på huset liggandes i en låda vilket gör det svårare. Det du kan göra om du inte har en ritning är att kontakta kommunens byggnadsnämnd och höra ifall de har en ritning på ditt hus.

När du har en ritning av huset framför dig kan du se vilka väggar som är bärande eftersom de oftast är mer markerade än vad de övriga väggarna är. Bärande väggar brukar markeras med tjockare streck.

Väggens tjocklek

Ett bra sätt att ta reda på om väggen är bärande eller inte är att kolla upp dess tjocklek. Ibland kan du se med blotta ögat att väggen är tjockare än de andra väggarna. Men du kan också känna dig fram. En bärande vägg ska vara minst 100 mm tjock. Vanliga väggar är mer luftiga och du kan knacka på väggen för att höra hur pass bra isolerad den är. Vanliga väggar är tunnare och därför kan det höras på ljudet.

Väggens material 

De bärande väggarna är tillverkade av ett rejälare material i jämförelse med  de övriga väggarna som finns i ditt hem. Bärande väggar kan vara tillverkade av betong, tegel eller lättbetong medan vanliga väggar oftast är tillverkade av trä, gipsskivor och isolering.

Kolla på takstolarna

Har du en ritning kan du tydligt se vilka som är de bärande väggarna eftersom bärande väggar oftast vilar mot takstolarna. Om du inte har en ritning kan du bege dig upp på vinden för att försöka se vilka väggar som vilar mot takstolarna. Många gånger är dock takstolarna dolda under isolering. Därför kan du behöva flytta på isoleringen innan du kan se vilka väggar som finns lutade mot takstolarna. 

Gå ner i källaren

Du kan bege dig ner till husets nedersta våning eller källaren om du har en sådan för att se vilka väggar som är bärande. Bärande väggar går rakt ner i husets grund. De bärande väggarna är oftast gjorda av metallstänger eller betong 

Leta efter balkar

Balkar är oftast gjorda av trä eller metall stycken som är tjocka och robusta. De bärande väggarna finns vid balkarna och därför ska du leta efter dem. Balkarna kan sträcka sig från grunden av huset och upp till taket. I äldre hus kan du oftast tydligt se balkarna. Men numera är de oftast dolda bakom en gipsvägg. Men i källare och på vinden eller övervåningen är de desto tydligare att hitta.

Har huset ändrats?

Om du är ägare av ett äldre hus eller byggnad kan det vara svårt att hitta de bärande väggarna eftersom att de flesta hus har genomgått en och annan renovering genom åren. Det är till exempel vanligt att det som förr i tiden var en yttervägg har blivit en del av ytterväggen vid en tillbyggnad. Därför ska du ta reda på husets historia genom att kolla upp gamla ritningar eller kontakta tidigare ägare och byggare. Om du vet att huset har modifierats med åren blir det enklare för dig att ha med det i åtanke när du ska leta efter de bärande väggarna.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}