Med en lekstuga på tomten får barnen sin egna plats där de kan leka ifred och sedan minnas tillbaka på sin barndom med roliga minnen.
Planerar du att sätta upp en lekstuga på tomten men är osäker på vilka regler som gäller och vad som skiljer sig mellan en lekstuga och en friggebod så har du hittat till rätt artikel.
Vidare får du veta mer om vilka regler som gäller när du ska sätta upp en lekstuga på din tomt och andra saker som kan vara bra att veta innan du börjar med ditt byggprojekt. (eller köper en färdig lekstuga)
Lekstuga på tomten - vad gäller?
För få bygga en lekstuga på tomten utan bygglov krävs det att den räknas som friggebod. Den får inte överstiga 15 kvadratmeter. Lekstugan ska vara fristående från huvudbyggnaden som också måste finnas på tomten och takhöjden får maximalt vara 3 meter.
Du kan också behöva ha dina grannars medgivande innan du sätter upp lekstugan om den angränsar mot andras tomter. Då är det bäst att upprätta ett skriftligt avtal med grannarna så de inte blir en grannfejd i framtiden.
Det kan vara svårt att hålla koll på alla regler som finns men det är viktigt att du tar hänsyn till dem när du ska skaffa en lekstuga för att allt ska gå rätt till. Längre ner i den här artikeln får du veta allt om vad som gäller när det kommer till lekstugor på tomten.
En lekstuga kan bedömas som en komplementbyggnad vilket kräver bygglov för att du ska ha tillstånd för att sätta upp en lekstuga enligt de regler som finns. Utöver att du kan behöva ansöka om bygglov för en lekstuga finns det andra regler som är viktiga att vara medveten om innan du bygger en egen lekstuga eller köper en färdig att sätta upp.

Regler och tips när du bygger lekstuga
Att ha sin egna tomt har sina fördelar då du kan utnyttja den yta som finns och anpassa den efter dig och dina behov. Om du har barn kan det vara en bra idé att bygga eller sätta upp en lekstuga för att förgylla deras barndom ännu mer.
Men det är inte bara att börja bygga eller köpa en färdigbyggd lekstuga och placera ut den hur som helst.
Det finns flera saker du behöver ha i åtanke när du ska skaffa en lekstuga och i den här delen får du en genomgång på vilka regler som gäller och andra värdefulla tips för dig som planerar att sätta upp en lekstuga någonstans på din tomt.
För att lekstugan ska klassas som friggebod
Innan du drar igång med ditt projekt kan det vara bra att veta att din lekstuga kan räknas som en friggebod om den är större än vanligt.
Här är några krav lekstugan bör uppfylla för att den ska klassas som friggebod:
- Storleken får högst vara 15 kvadratmeter
- Takets höjd får högst vara tre meter
- Det ska finnas en huvudbyggnad på tomten
- Lekstugan ska vara fristående
De flesta lekstugorna är av det mindre slaget och klassas därmed som friggebod och kräver inte bygglov. Men är lekstugan större än normalt (15 cm) behövs bygglov.
Bygglov för lekstuga
Normalt sätt krävs det inget bygglov för att du ska få bygga en lekstuga. Du behöver inte heller göra någon anmälan så länge som lekstugan fyller de kriterier som vi nämnde i föregående stycke om friggebodar.
Byggnader som bedöms som långvariga komplementbyggnader kräver bygglov.
Om någon av kriterierna inte uppfylls behöver du skicka in handlingar som kräver godkännande för att du ska få sätta upp lekstugan.
För bygglov för lekstuga behövs;
- Ritningar i skala 1:100 som tydligt visar en plan, fasad och sektionsritning
- Tomtkarta i skala 1:400. På kartan ska du måttsätta lekstugan och visa avståndet till fastighetsgränsen.
När du har tagit fram de handlingar som behövs om du planerar att bygga en större lekstuga skickar du in dem till din kommun som sedan bedömer handlingarna och förhoppningsvis ger dig ett godkännande.
Det är olika hur lång tid det tar att få sin ansökan godkänd beroende på vilken kommun du bor i. Men i regel brukar det ta omkring 8-10 veckor innan du får besked om din bygglovsansökan. Innan dess får du oftast besked om att de har mottagit din anmälan inom ett par veckor efter att du skickat in den. Handläggningstiden kan bli längre om de behöver någon typ av komplettering eller om beslutet behöver tas av byggnadsnämnden.
Idag går det mesta att göra digitalt och du kan gå in på din kommuns hemsida för att ta reda på hur du ska gå tillväga för att skicka in dina ansökningar om det behövs. Är du osäker kan du alltid kontakta kommunens byggnadsnämnd för att få konkreta svar på vad som gäller för dig och din tomt.
Grannarnas medgivande
Om du planerar att skaffa en lekstuga som är större än vanligt behöver du också ha dina grannars medgivande om du vill placera den omkring 4,5 meter från grannens tomt. Medgivanden ska vara skriftliga så att det finns dokumentation på deras godkännande.
Även om du inte har grannens, eller grannarnas godkännande kan du ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Men processen kan bli lite mer utdragen och det bästa är att du innehar grannarnas skriftliga godkännande för att du ska kunna komma igång med bygget så snart som möjligt.
Särskild dispens
I vissa fall kan du behöva särskild dispens för att få bygga en lekstuga även om den är av det mindre slaget. Om lekstugan ska byggas på ett kulturmiljöområde behöver du kommunens godkännande. Du behöver också ansöka om särskild dispens om du ska bygga lekstugan i närheten av en sjö, hav eller ett vattendrag.
Bygg din lekstuga
Om lekstugan är av normal storlek behöver du inget bygglov och du är fri att börja bygga lekstugan så länge som den lever upp till de regler som finns.
Du kan välja att bygga din egna lekstuga från grunden eller köpa en färdig. Att bygga sin egna lekstuga är enklare än vad du kan tro. Det enda du behöver är en stadig grund, bra material och en del grundläggande kunskaper om snickeri för att lekstugan ska komma på plats. Det finns färdiga ritningar och beskrivningar som är lätta att gå efter. Men om du är händig kan du också designa din egna lekstuga tillsammans med barnen.