Hur stort får man bygga utan bygglov?

William

15 augusti, 2022

0  comments

Om du äger din tomt finns det stora möjligheter för dig att utöka bostadshuset eller bygga en friggebod eller dylikt på tomten. Att ha sin egna tomt innebär frihet, men det finns även en del regler som du behöver förhålla dig till om du planerar att utöka en byggnad eller bygga något fristående på tomten. 

Många byggprojekt kräver bygglov. Men det finns även de som inte gör det. Det kan vara svårt att veta vart gränserna går och vad du får bygga utan att ansöka om bygglov. Därför kommer du i den här artikeln få veta allt om hur stort du får bygga utan bygglov. I den avslutande delen får du information om saker som är bra att veta när du ska bygga på tomten.

Då behöver du inte bygglov

Det finns flera undantag från det krav som finns att du måste ansöka om bygglov och få det godkänt innan du kan börja med ditt byggprojekt. Du behöver till exempel inte bygglov om du ska bygga ett attefallshus på mindre än 30 kvadratmeter eller en tillbyggnad till huset som högst är 15 kvadratmeter stort.

Det som avgör om huruvida du får bygga utan bygglov är både storleken på det du ska bygga och vad du ska bygga. Nedan ser du några exempel på byggnationer som inte kräver bygglov.

Utan bygglov får du bygga:

 • Uteplats
 • Skärmtak
 • Lekstuga
 • Friggebod
 • Fasadändringar
 • Mindre tillbyggnad
 • Takkupor
 • Pool
 • Balkong
 • Attefallshus
 • Skorsten
 • Staket

Oavsett vad du planerar att bygga är det viktigt att du kollar upp vilka regler som gäller för det du tänkt bygga på din tomt, särskilt om du planerar ett större bygge.

Är du osäker på om du får bygga på tomten kan du höra av dig till kommunens byggnadsnämnd för att försäkra dig om om du får bygga och hur pass stort ditt byggprojekt får vara. 

Bygga utan bygglov - det här gäller

Det som är avgörande för hur huruvida du får bygga utan bygglov är storleken. Det är olika för olika typer av byggnader och det kan vara svårt att hålla reda på alla siffror. Därför kommer du i den här delen få en kort genomgång på olika typer av tillbyggnader och vilken storlek du behöver hålla dig under för att slippa ansöka om bygglov.

Attefallshus

De senaste åren har det blivit allt vanligare med attefallshus. De får uppföras i bostadshuset omedelbara närhet. Den högsta höjden på ett attefallshus från mark till taknock får som högst vara 4 meter. Den får maximalt vara 30 kvadratmeter stor. Du måste dock göra en anmälan till byggnadsnämnden innan du börjar bygga och få ett startbesked.

Uteplats/ altan

Du behöver inte ha något bygglov om du planerar att bygga en uteplats eller en altan så länge som den byggs inom 3,6 meter från bostadshuset. På höjden får den inte vara mer än 1,8 meter.

Skärmtak

Vill du bygga ett skärmtak för din uteplats eller dylikt behöver du inte ansöka om bygglov så länge som skärmtaken tillsammans inte är större än 15 kvadratmeter.

Friggebod

En friggebod eller en liknande tillbyggnad såsom lekstuga får maximalt vara 15 kvadratmeter stort. Överstiger tillbyggnaden 15 kvadratmeter behöver du ansöka om bygglov.

Takkupor

Om du är ägare av ett bostadshus får du sp, högst bygga två takkupor. Takkupan, eller takkuporna får högst uppta halva takfallets längd och det är viktigt att det inte innebär ett ingrepp för husets bärande konstruktion. Alltså är det olika beroende på takfallets längd. Du behöver inget bygglov, men du behöver däremot göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked innan du kan börja bygga din önskade takkupa.

Pool

Drömmer du om att ha tillgång till en egen pool på tomten krävs det vanligtvis inget bygglov, anmälan till byggnadsnämnden eller marklov. Men om poolen byggs ovan mark och du ramar in den med en mur eller ett staket kan du behöva ansöka om bygglov.

Staket

Det är tillåtet att sätta upp staket runt din tomt utan bygglov så länge som staketet går att se igenom. Sedan kan det skilja sig en del från kommun till kommun hur pass högt staketet får vara. Men i regel får de som högst vara omkring 1,1 och 1,2 meter. 

Vanligtvis ska staketet vara luftigt och ha ett mellanrum på omkring 50% mellan de olika brädorna.

Eftersom det är olika regler för olika kommuner kan det vara säkrast för dig att kontakta kommunen om du planerar att bygga ett staket kring din tomt. 

Att tänka på när du bygger utan bygglov

Oavsett vilken sorts tillbyggnad du planerar för tomten är det viktigt att du är medveten om att 4,5 meters regeln gäller. För att du ska få bygga på tomten behöver tillbyggnaden vara placerat 4,5 meter från grannens tomt. Om tillbygget placeras inom 4,5 meter från grannens tomt behöver du be om grannen, eller grannarnas medgivande för att du ska få bygga. När det kommer till medgivanden är det bäst att du får det skriftligt.

Om du skulle be dina grannar om godkännande och du skulle få ett nej kan du ta det vidare genom att höra av dig till kommunens byggnadsnämnd och ansöka om bygglov på det sättet.

Planerar du att bygga någon variant av en tillbyggnad på ett strandskyddsområde behöver du få ett tillstånd innan du kan börja bygga. Vanligtvis gäller det 100 meter från sjö, hav eller vattendrag.

Avslutningsvis kan det vara bra att veta att byggnadsnämnden tar ut avgifter för besluten om startbesked och slutbesked. De tar även ut en avgift om de behöver ta in tekniska samråd, slutsamråd eller om de behöver göra någon form av tillsynsbesök innan de kan fatta det slutgilgita beslutet. Avgiften kan vara olika från kommun till kommun och du behöver vända dig till din kommun för att ta reda på hur pass hög avgiften är i din kommun.

På boverkets hemsida kan du läsa mer om när du får bygga utan bygglov och till vilken storlek. https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygga-utan-bygglov/

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}