Bästa flismaskinen 2023 – Kraftiga kompostkvarnar för grenar och trädgårdsavfall

William

10 december, 2022

0  comments

En flismaskin, eller en kompostmaskin som det också kan kallas för är ett bra sätt att ta hand om trädgårdsavfall och omvandla det till näringsrik jord. Fliset kan också användas som skydd för dina växter inför vintern.

Med andra ord kan du själv bestämma vad du ska använda fliset till och du kan variera efter behov. Dessutom slipper du bränna kvistar och andra typer av trädgårdsavfall vilket gör det till klimatsmart.

Det finns flera olika modeller av flismaskiner att välja bland. I den här artikeln kan du läsa om olika varianter. Flismaskinerna uppfyller alla de kriterier en bra flismaskin bör inneha. Till exempel hur effektivt den tar hand om avfallet och hur stor den är. Vidare i artikeln får du en mer djupgående genomgång på vilka kriterier jag utgått från när jag valde ut de bästa flismaskinerna.

Flismaskinens viktiga faktorer

En bra flismaskin ska ta hand om ditt trädgårdsavfall på ett effektivt och snabbt sätt. Den ska inte vara för stor för att du ska få plats med den i ett förråd eller garage. Utöver effektivitet och storlek finns det andra egenskaper som en bra flismaskin bör ha.

Här nedan kan du läsa mer om de kriterier jag utgått från när jag valde ut produkterna som också står till grund för jämförelsen mellan de olika flismaskinerna.

Kriterierna kan också vara intressant för dig att läsa eftersom det kan funka som en köpguide vilket förhoppningsvis gör valet av rätt flismaskin lättare när du vet vad du ska kolla efter.

Effektiv avfallshantering

Du köper en flismaskin för att du vill ta hand om dina trädgårdsavfall på ett effektivt och smidigt sätt. Därför är det viktigt att flismaskinen har en hög kapacitet för att den ska kunna hantera olika typer av avfall. Den ska vara kraftfull och smidig att använda.

Dimensioner

En bra flismaskin ska du kunna hantera utan någon större ansträngning. Därför ska den vara lagom stor för att den ska vara hanterbar. Sedan är storleken också viktig för att du ska ha möjlighet att förvara den på ett smidigt sätt. Flismaskinen ska vara rejäl men inte för tung.

Hjul och behållare

Den flismaskin du väljer ska du kunna hantera på ett smidigt och enkelt sätt. Därför ska den ha hjul för att du ska kunna flytta på den. Flismaskinens behållare ska vara av bra storlek för att den ska hantera avfallet.


Flismaskin bauermanns 15 HK

Flismaskinen är smidig och kraftfull och drivs av en 15 hk motor. Den går på blyfri bensin över 92 eller 95. Bränslevolymen är 6,5 L och oljevolymen 1,1 L. Måtten för flismaskinen är följande:

 • Längd: 86 cm
 • Höjd: 135 cm
 • Bredd: 103 cm

Den tar därmed inte upp för mycket plats och den är lätt att hantera. Den väger totalt 95 kg och tack vare de två stora hjulen som är anpassade för olika terränger är flismaskinen smidig att ta sig fram med.

Flismaskinen är kraftfull och kan hantera grenar upp till 102 mm och som max kan den hantera grenar som är upp till 10,2 cm i diameter. Bladhastigheten ligger på 2400 rpm och motor varvtalen är 3600 rpm. Motorn är en OHV 4-taktsmotor.

Behållaren är monterad på toppen och du kan släppa ner trädgårdsavfall direkt i maskinen. Den har en sidmonterad grenränna som är anpassad för att mala större grenar då grenarna går direkt till knivbladen. 

Maskinen är lätt att använda och dras igång med en dragstart. Därefter har du bra kontroll över maskinen och eftersom behållaren finns upptill minskar det risken för skador. Den är CE-märkt vilket styrker kvalitet såväl som säkerhet.

Pris: 11499 kr


Flismaskin/kompostmaskin bauermanns plus

Flismaskinen är dynamisk och smidig. Här måtten för flismaskinen:

 • Längd: 123 cm
 • Höjd: 129 cm 
 • Bredd: 85 cm

Den väger totalt 105 kilo och är därmed rejäl och stabil. Trots dess tunga vikt är den lätt att transportera då den är utrustad med två stora hjul med mönster som gör det möjligt för dig att flytta på maskinen på ett smidigt sätt oavsett terräng.

Till storleken är den standard vad gäller flismaskiner för privat bruk och den är därmed tillverkad för att du ska kunna få plats att förvara den när den inte används.

Flismaskinen har en kraftfull 15 hk motor. Bladhastigheten är upp till 2400 rpm. Dess kapacitet är upp till 15 hästkrafter och drivmedlet är blyfri bensin 92 eller 95. Maskinen är  effektiv och gör sitt jobb väl. Den kan hantera grenar som maximalt har en diameter på 100 mm vilket gör att du kan använda flismaskinen till flera typer av trädgårdsavfall.

Den är lätt att använda och dras igång genom dragstart. Behållaren sitter upptill vilket minskar risken för att du skulle skada dig på bladen. Den är CE märkt vilket styrker att den är framtagen med ett säkerhetstänk och är av hög kvalitet. I produkten ingår en manual med tydliga beskrivningar hur den används.

Pris: 13999 kr.


Flismaskin Bonnet 900

Flismaskinen Bonnet 900 är kraftfull och kommer med en 9 hk bensinmotor och startas via elstart och därmed är dess främsta energikälla el. Måtten för flismaskinen Bonnet 900 är följande:

 • Höjd input: 90 cm
 • Höjd utgång: 130 cm

Den väger 130 kilo och är utrustad med två stora hjul med räfflor som gör det möjligt för dig transportera maskinen på ett smidigt sätt utan någon större ansträngning. Den har även ett handtag och en dragstång som gör att du kan att bogsera maskinen med ATV.

Flismaskinen kan hantera grenar som är upp till 80 mm tjocka. Grenarna dras in automatiskt  in i maskin trumman. Maskinen har en roterande trumma med ett motorskär och två knivar vilket gör att maskinen är effektiv.

I produkten ingår en monteringsmanual som har tydliga instruktioner som är lätta att följa. Det ingår även en bruksanvisning du kan läsa för att få mer koll på hur maskinen fungerar. Avfallet placeras i behållaren som finns upptill på maskinen. Den är CE-märkt vilket innebär att den uppfyller säkerhetskriterier såväl som kvalitetskrav.

Pris: 19395 kr.


Kompostkvarn STHL GHE 150

Kompostkvarnen är effektiv och dess elmotor har en kapacitet på 2500 W vilket gör den till kraftfull och den kan på kort tid hantera trädgårdsavfall och förvandla det till kompost.

Flismaskinen är framtagen med ett speciellt knivsystem som snabbt och effektivt hanterar grenar och kvistar. Den har en ljuddämpande tratt vilket gör att maskinen är något tystare i jämförelse med liknande flismaskiner från andra varumärken. Den kan hantera grenar som är upp till 35 mm tjocka om grenen är död. Är avfallet färskt kan den hantera ännu grövre avfall.

Den har dubbla säkerhetsbrytare som stänger av motorn om kåpan skulle öppnas under drift. Den har även innovativa knappar och en kontrollpanel som gör att kvarnen är smidig och enkel att använda. Behållarens öppning är upptill på maskinen vilket skapar ytterligare säkerhet.

Kompostkvarnen väger totalt 26 kilo och den är utrustad med två hjul som gör att du kan förflytta maskinen på ett smidigt sätt.

Pris: 4290 kr.


Kompostkvarn STIHL GHE 140

Kompostkvarnen är eldriven och har en 2500 W motor. Det finns en säkerhetsbrytare som ökar säkerheten. Den väger totalt 23 kilo och flyttas lätt runt tack vare de två hjulen.

Den kan hantera grenar som är upp till 40 mm tjocka och den har en valsteknik  som möjliggör en bra kompostering. Öppningen är klöverbladsformad vilket underlättar när du ska mata in grenar eller andra trädgårdsavfall. Öppningen sitter upptill och den är liten för att minska risken för olyckor. Men den är tillräckligt stor för att du ska kunna mata i grenar och annat trädgårdsavfall.

Avfallet mals ner direkt i den integrerade behållaren som har en rymd på 60 liter vilket gör att du kan ta tillvara på en stor mängd med kompostering på ett smidigt sätt.

Kompostkvarnen har en hopfällningsmekanism som gör att den är mycket smidig att förvara och transportera och den tar därmed inte upp särskilt mycket plats. Den har en backfunktion vilket gör den till praktisk.

Pris: 4290 kr.


Flismaskin hecht 6173

Flismaskinen är stadig, effektiv och praktisk. Måtten för flismaskinen är:

 • Längd: 83 cm.
 • Höjd: 113 cm.
 • Bredd: 40 cm.

Den är därmed något mindre i storleken i jämförelse med liknande flismaskiner från andra varumärken vilket gör det enklare för dig att få plats med den. Den väger 40,85 kg och den har två hjul som gör att du kan transportera maskinen på ett smidigt sätt.

Motorn är en 4-taktsmotor som har en slagvolym på 173 cm³ och dess effekt är 4,4 kW 6 hk vilket styrker att den är kraftfull och effektiv. Den går på blyfri bensin och tanken har en volym på 1,6 liter.

Maskinen kan hantera grenar som är upp till 36 mm tjocka. Den har en knivskiva med två knivar som effektivt hanterar ditt trädgårdsavfall. Flismaskinen har en uppsamlingsbehållare med en rymd på 30 liter där det flisade materialet samlas vilket gör det enklare för dig att ta tillvara på avfallet och använda det till exempelvis kompostering.

Avfallet läggs i upptill och den har ett lock vilket ökar säkerheten.

Pris: 7195 kr.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}