Bästa Vedklyv (Kindling cracker) 2023 – Enkel vedklyvning för kamin och öppna spisen inomhus

William

8 december, 2022

0  comments

En vedklyv, eller en kindling cracker som det också kan kallas för används för att klyva ved på ett snabbt och effektivt sätt. Den besparar dig tid och den är snällare mot din kropp eftersom att stå och hugga ved med en yxa kan vara rätt slitsamt för både rygg, nacke och axlar. Därför kan en vedklyv vara en bra investering.

På marknaden finns det många olika sorters vedklyvar att välja bland vilket kan göra valet av rätt vedklyv svårare. I den här artikeln har jag därför valt att fokusera på de vedklyvar som är något mindre till storleken vilket är ett bra alternativ för dig som vill kunna klyva enstaka vedträn för att elda i spisen eller kaminen inomhus.

 Nedan får du mer information kring de egenskaper som utgör den perfekta vedklyven för att du ska veta vad du bör kolla efter inför ditt köp.

Några exempel på önskade egenskaper är att den ska vara kraftfull och vara av bra storlek för förvaring. Egenskaperna är även det som stått till grund för jämförelsen mellan produkterna som valts ut i artikeln.

Vedklyvens viktigaste egenskaper

Det finns flera faktorer du behöver räkna med för att försäkra dig om att du köper hem den bästa vedklyven. Bladet ska vara vasst och rejält för att vedklyvningen ska gå snabbt och enkelt.

Sedan ska den inte vara för stor för att du ska få plats med den i garaget eller förrådet när den inte används. Utöver storlek och effektivitet finns det andra egenskaper som utgör den perfekta vedklyven.

I den här delen kan du läsa mer om de egenskaper jag eftersökt vid valet av de bästa vedklyvarna.

Bladet vasshet och material

Du köper en vedklyv för att du snabbt ska kunna klyva ved med den. Därför är det viktigt att den är utrustad med ett blad som möjliggör att du kan klyva ett vedträ snabbt och effektivt. Bladet ska vara vasst och vara tillverkad av ett tåligt material för att minska risken att det går sönder.

Dimensioner

Storleken är viktig för att den ska kunna förvaras på ett smidigt sätt när den blir stående mellan användningarna. Den ska vara rejäl nog för att du ska kunna klyva ved med den. Men den ska inte vara för stor till storleken för att den ska få plats bredvid vedspisen eller intill kaminen om du vill förvara och använda den inomhus. Den ska inte heller väga för mycket för att du ska orka förflytta den. 

Säkerhet

En bra vedklyv ska vara utrustad med ett vasst blad. Därför är det viktigt att den är framtagen för att du med trygghet ska kunna använda den utan några större risker för att du skadar dig på den. När den inte används ska det inte finnas någon risk att du, ditt husdjur eller någon annan i hushållet av misstag kommer åt bladet och gör sig illa.

Stabilitet

Det är viktigt att vedklyven står stabilt för att du ska kunna använda den på ett effektivt sätt. Förutom att stabiliteten är viktig för effektiviteten är det också viktigt att den står stadigt på marken för att det ökar säkerheten. Därför ska den vara tillverkad av ett rejält material  och ha en viss tyngd som bidrar till dess stabilitet.


Vedklyv GardenLife set S

Vedklyven set är tillverkad av stål och gjutjärn vilket är robusta material som bidrar till vedklyvens stabilitet. Den här är av storlek S men finns också i en något större variant i storlek L. Måtten för Vedklyv GardenLife set S är följande:

  • Längd: 38,4 cm
  • Höjd: 46,3 cm
  • Bredd: 38,4 cm

Vedklyven är till storleken relativt liten och du kan med enkelhet få plats med den intill vedspisen, kaminen eller ha den i garaget eller förrådet. Dess totala vikt är 8,3 kilo vilket bidrar till att den står stadigt på marken. Men den är inte för tung för att en vuxen människa ska orka förflytta den vid behov.

Den kan användas för att klyva vedträn för eldning. Du behöver inte någon yxa eftersom klyvningen sker när du sätter träet mot det vassa bladet och slår med en slägga mot den. I produkten ingår en slägga av trä och stål. Klyvningen går snabbt och smidigt till och du behöver inte anstränga dig särskilt mycket.

Bladet är vasst och klyver veden effektivt. Den är säker att använda då den är skyddad av ringen som även gör att det sprätter mindre träflisor. Längst ner på klyven finns det hål som gör att du kan fästa vedklyven där det passar. Vill du komma upp lite i höjd kan den till exempel fästas på en stock.

Pris: 1840 kr.


Kindling cracker standard

Vedklyven är av standardmått vilket är är 31 x 23 x 16 cm. Den väger totalt 4,3 kilo och den är därmed den minsta och lättaste vedklyven av den här sorten.

Den är tillverkad av gjutjärn vilket är ett rejält och tåligt material som gör att den står stabilt mot marken vilket gör att den är säker att använda. Gjutjärnet är dessutom återvinningsbart.

Det går att skruva fast vedklyven för ytterligare stabilitet men den står också stabilt som den är. Vill du komma upp något på höjden kan du till exempel skruva fast den på en stubbe. 

För att använda denna kindling cracker placerar du vedträet i mitten. Därefter kan du använda en slägga eller dylikt för att vedträet ska klyvas mot det vassa bladet som finns placerad nedtill. Du behöver alltså inte använda en yxa då veden klyvs itu på det vassa bladet. Den är därmed säker att använda för både stora och små. 

Bladet är vasst och klyvningen går snabbt beroende på hur mycket du tar i. Oftast krävs det bara några slag med en slägga innan vedträet har delat på sig. Den är enkel att använda och tack vare dess storlek tar den inte upp särskilt mycket plats. Den är effektiv, säker och hållbar.

Pris: 1395 kr.


Vedklyv GardenLife

Vedklyven är tillverkad av stål och gjutjärn vilket är rejäla och tåliga material som bidrar till verktygens stabilitet. Måtten för vedklyven är följande:

  • Längd: 34,5 cm.
  • Höjd: 36,8 cm.
  • Bredd: 34,5 cm.

Vedklyven är relativt liten och du kan därmed få plats med den i hemmet eller förrådet. Den kan också placeras utomhus när du ska klyva ved med den. Den har en totalvikt på 6,2 kilo vilket gör att den är lätt att transportera vid behov. Vikten bidrar även till att den står stadigt på plats.

Den är enkel att använda och du behöver ingen yxa för att klyva vedträn med den då det finns ett vasst blad i mitten av stativet. Den är utformad med en ring upptill och en ring nedtill med tre stabila stänger mellan som håller uppe själva klyven. Ringarna och konstruktionen gör att träflisorna inte flyger åt alla håll och ger ett bra skydd mot det vassa bladet.

För att använda vedklyven behöver du en hammare att slå med i träet och därefter delas sig vedträet. Det går snabbt och du behöver inte anstränga dig särskilt mycket för att träet ska klyvas itu.

Nedtill på vedklyven finns det hål som möjliggör att du kan fästa vedklyven där det passar. Till exempel på en stock om du vill komma upp i höjd och arbeta mer ergonomiskt när du klyver din ved.

Pris: 1283 kr.


Vedklyv kindling cracker king

Vedklyven är något större i jämförelse med dess föregångare standard. Kindling cracker king har måtten:

  • Höjd: 43 cm.
  • Bredd: 27,5 cm.
  • Diameter: 22 cm.

Förutom att den är något större än standard så väger den också lite mer. Kindling cracker king väger 9,4 kilo vilket bidrar till vedklyvens stabilitet samtidigt som den inte är för tung för att en vuxen människa ska orka förflytta den vid behov. Även fast den är lite större så tar den inte upp alltför mycket plats.

Bladet är rejält och vasst. För att klyva veden placerar du vedträet på bladet och slår mot den med en hammare eller en slägga. Då klyvs vedträet itu och eftersom bladet är vasst behöver du sällan ta i särskilt mycket och det tar bara någon sekund för vedträet att klyvas. Du behöver inte använda en yxa vilket ökar säkerheten.

Den går att fästas med skruv i en huggstubbe om du vill komma upp i höjd ytterligare och göra den ännu mer stabil. Men det funkar bra och står stadigt som den är.

Kindling Cracker king sticker ut något från dess föregångare standard då den har ett specialdesignat mönster som är framtagen av teamet bakom sagan om ringen filmerna.

Pris: 1995 kr.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}