Bästa japanska bordsgrillen (Konro) 2023 – Laga autentisk japansk BBQ med kolgrill mitt på bordet

William

8 december, 2022

0  comments

En japansk bordsgrill, eller en konro eller hibachi grill som det också kan kallas för är en bärbar och kompakt grill. Den är mycket praktisk att använda och du kan grilla mat direkt på bordet och fylla på allt eftersom ni äter som man gör på japanska restauranger.

Men den fungerar minst lika bra att använda som en vanlig grill. Enda skillnaden är att japanska bordsgrillar är något billigare i jämförelse med liknande portabla grillar.

I den här artikeln kan du läsa mer om några av de bästa japanska bordsgrillarna. De har alla hamnat på topplistan för att de uppfyller de kriterier en bra hibachi grill bör inneha såsom hur kompakt den är och hur mycket mat den har plats för.

Vidare i artikeln får du en mer djupgående genomgång om de egenskaper jag eftersökt när jag valde ut de bästa grillarna. Avslutningsvis får du svar på några vanliga frågor om japanska bordsgrillar.

Japansk bordsgrill -  viktiga egenskaper

Den perfekta konron ska vara kompakt samtidigt som den ska ha en bra grillyta för att du ska kunna tillaga en måltid på den. Uppvärmningen ska gå snabbt och likaså tillagningen oavsett vad du väljer att lägga på grillen. Utöver storlek, uppvärmning och effekt finns det andra egenskaper som avgör hur bra grillen är.

I den här delen kan du läsa mer om de egenskaper en bra japansk bordsgrill bör inneha. Det är även dessa egenskaper som stått till grund för jämförelsen mellan produkterna och det kan fungera som en köpguide så du vet vad du ska kolla efter vid valet av rätt grill.

Dimensioner

En japansk bordsgrill ska vara liten nog för att du ska kunna få plats med den på ditt matbord. Men det är minst lika viktigt att den har en bra grillyta för att du ska kunna ha användning av den. Den ska ha plats för åtminstone mat för två personer och gärna mer. Därför ska produkten vara tydligt uppmärkt med vilka mått den har för att du ska kunna hitta den grill som passar dig bäst.

Värmeeffekt och fördelning

Det ska inte ta lång tid för att grillen ska bli redo för användning. Därför ska den uppnå önskad temperatur på bara ett par minuter. Sedan ska det inte heller ta för lång tid för maten att tillagas och därför är effekten viktig. Värmen ska fördelas jämnt över grillen för att du ska bli nöjd med tillagningen. 

Värmetålig

Denna typ av grillar kan lätt bli överhettade och sprida värme. Därför ska den tåla värme bra och vara utvecklad med ett säkerhetstänk för att minska risken att underlaget blir överhettat.

Hygienisk

Det är viktigt att grillen är lätt att få ren mellan användningarna. Därför ska grillgallret vara avtagbart för att du ska kunna få rent den i diskmaskinen eller för hand efter användning. Förutom att grillgallret ska vara lätt att få rent är det viktigt att resten av grillen är lätt att rengöra med en disktrasa eller dylikt.


Hibachi sumo kolgrill

Grillen sumo är en kolgrill och är en klassisk japansk bordsgrill men med en modern och stilren design. Måtten för grillen är 45 x 24 x 17 cm. Grillgallret har måtten 40 x 23 cm vilket ger dig en bra yta att grilla på. 

Grillen är tillverkad av diamoitlera vilket är en sorts lera som är bra för denna typ av grill där temperaturen kan bli mycket hög och materialet tål värme bra. Den är designad med ett anpassningsbart ventilationssystem som gör att du kan kontrollera temperaturen beroende på vad du ska grilla för något.

En köttbit kräver till exempel en annan temperatur än en majskolv. Värmen fördelas jämnt över grillnätet och det dröjer inte särskilt länge tills att den är redo för användning.

Den tar inte upp särskilt mycket plats och den är lätt att flytta på.Traditionellt sett används grillen inomhus men du ska alltid vara försiktig och grilla utomhus för säkerhets skull. Grillen står på ett stativ av metall som inte blir överhettad och hålls kall vilket ökar säkerheten. Handtagen går att använda för att flytta på grillen. 

Pris: 2465 kr.


Rektangulär grill

Grillen har en rektangulär form och är en bra grill för att grilla på traditionellt japanskt vis. Måtten för grillen är 51,5 x 32 x 20 cm och grillytan är 40 x 20 cm och den kan användas för att tillaga mat för upp till 6 personer vilket är mycket för att vara en grill av den här storleken.

Produkten är utvecklad för att den ska användas utomhus. Den tar inte upp särskilt mycket plats och du kan bära med den på ett smidigt sätt tack vare handtagen i trä. Grillen är tillverkad av ett keramiskt material med koreodit och kvarts vilket är material som klarar höga temperaturer bra. Ytan är glaserad vilket gör det enklare för dig att rengöra grillen.

Grillens temperaturer kan bli över 900 grader varmt och det tar bara en kort stund tills att den är uppvärmd. Värmen fördelas jämnt över grillnätet.

I produkten ingår ett underlägg av bambu som är värmetåligt och bidrar till att grillen står stabilt. Det ingår även ett grillnät av rostfritt stål som är lätt att få rent och tål grillens höga temperaturer bra. Grillen står på fyra fötter vilket gör att den kommer upp något från underlaget vilket minskar risken för överhettning.

För bästa resultat rekommenderas varumärkets egna självantändande och specialanpassade bichotanskol.

Pris: 3130 kr.


Rund grill

Grillen sticker ut i mängden då den kommer i en rund form. Måtten för grillen är följande:

  • Höjd: 20 cm
  • Bredd: 42 cm
  • Längd: 42 cm

Yttermåtten är 42,4 x 38 x 21,5 cm och grillytan har en diameter på 40 cm vilket ger dig en bra yta att laga mat på. Grillen kan användas för att grilla mat för upp till 6 personer vilket innebär att grillytan är relativt stor för att vara en sån här typ av grill. Trots den generösa grillytan tar den inte upp för stor plats. Den är lätt att bära med sig då den har handtag.

Grillen är tillverkad av ett keramiskt material med kvarts och koredit vilket gör att den klarar höga temperaturer. Grillen kan uppnå en temperatur på omkring 900 grader. Värmen fördelas jämnt och det tar bara några minuter för grillen att bli redo för användning.

För bästa resultat rekommenderar de att du använder Yakinikus egna specialanpassade binchotanskol som dessutom är självantändande. 

Grillens yta är glaserad vilket gör att den är mycket lätt att få ren vid behov. Grillnätet är tillverkat av rostfritt stål som är lätt att rengöra.

Den är framtagen för utomhusbruk. I produkten ingår ett underlägg av bambu som är värmetåligt och gör att grillen står stadigt. Den står på ben vilket gör att den kommer upp från underlaget vilket ökar säkerheten något.

Pris: 2944 kr.


Hibachi japansk grill

Grillen är något mindre i storleken i jämförelse med liknande grillar från andra varumärken. Den har måtten 25 x 15 cm. Den väger totalt 3,3 kilo vilket gör grillen till kompakt och lätt. Den är anpassad för att du ska kunna använda grillkol eller träkol.

Grillytan är 21 x 11 cm vilket innebär att du kan laga mat för ungefär 2 personer på den. Den är tillverkad av ett ekologiskt diatomit vilket är en jordart som tål värme bra och den är klädd med ett papper med kaligrafier som gör att grillen sticker ut i mängden. Men tänk på att pappret inte tål vatten och därför ska du inte diska själva grillen.

Grillen blir snabbt varm och värmen fördelas jämnt över dess grillgaller. Du kan dra av gallret efter att det svalnat när du behöver diska det. Gallret består av rostfritt stål.

Eftersom grillen kan komma upp i mycket höga temperaturer är det viktigt att du ställer den på ett värmetåligt material. Den ställs direkt på basen som består av trä vilket gör att grillen står stabilt men den kan leda värme vilket du behöver ha i åtanke.

Pris: 883 kr.

Hibachi grill - frågor och svar

Eftersom en japansk bordsgrill skiljer sig från en vanlig kolgrill är det många som har funderingar kring produkten. I den här delen hoppas jag kunna ge dig svar på de vanligaste frågorna.

Kan en hibachi grill användas inomhus?

Eftersom man använder kol avger grillen en hel del rök och matos. Därför kan det vara mer bekvämt och säkrare att använda den utomhus. Dessutom kommer de upp i mycket höga temperaturer och det kan därför vara säkrare att använda grillen utomhus.

Vilken typ av kol används?

De som är experter av konrogrillning anser att binchotan-kol är det bästa för denna typ av grill eftersom det är ett kol med hög densitet. Men det funkar även med vanligt kol och träkol. Många tillverkare rekommenderar dock att du inte använder briketter.

Vilken typ av mat tillagas på en japansk grill?

Du kan laga i princip vad du vill på en japansk grill eftersom den kommer upp i höga temperaturer. Det kan vara allt från kött till grönsaker. Du kan välja att laga traditionsenliga japanska rätter eller grilla något annat du gillar.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}