Bästa kodlåsen för innerdörr 2023 – Test av kodhandtag i hemmet med enkel installation

William

4 juni, 2023

0  comments

När det kommer till våra hem vill vi alla känna oss trygga och säkra. En viktig del i det är att ha rätt lås på våra dörrar och fönster. Med dagens teknik finns det fler alternativ än någonsin tidigare. 

Kodlås för innerdörrar har blivit allt mer populära och det finns många modeller och märken att välja mellan. Kodlåsen kan användas på olika platser i hemmet, från dörren in i lägenheten till att alla sovrum i huset har varsitt kodlås. 

Vill du ha ett kodlås för ytterdörren i villor, stugor och radhus? Då ska du istället välja ett kodlås för ytterdörren

I denna artikel kommer vi att guida dig genom vad du behöver tänka på vid köp av kodlås för innerdörrar, samt ge dig en djupare inblick i tre populära kodlåshandtag. Vi kommer att jämföra dem, titta på deras fördelar och nackdelar, och hjälpa dig att fatta det bästa beslutet för ditt hem och din familj.

Viktiga faktorer att beakta vid köp av kodlås för innerdörr

Säkerhet

Detta är kanske den mest kritiska aspekten att överväga. Kodlåset du väljer bör ha en hög säkerhetsstandard och erbjuda funktioner som gör att du kan ändra koden lätt och ofta för att förhindra obehörig åtkomst. Dessutom bör kodlåset alltid vara öppningsbart från insidan, även om koden är felaktigt inmatad eller glömd. Detta är avgörande för säkerheten i nödsituationer och bör vara en standardfunktion i alla kodlås.

Användarvänlighet

Ett kodlås bör vara enkelt och intuitivt att använda för alla i hushållet, oavsett ålder. Funktioner som stora, tydliga knappar och enkel kodinmatning gör det lättare för alla, från barn till äldre, att använda låset på ett säkert sätt. 

Installation

Installationen av kodlåset kan vara mer eller mindre komplex beroende på modell och dörrtyp. Fundera på om du känner dig bekväm att göra installationen själv, eller om du behöver anlita en professionell. Enkel installation kan spara både tid och pengar, men kom ihåg att en korrekt installation är avgörande för låsets funktion och säkerhet.

Samtliga kodlås du kan läsa om nedan är mycket enkla att installera och kan göras själv med verktyg de flesta har hemma. Du behöver inte göra någon kabeldragning för elektricitet då kodlås-handtagen drivs med batteri som håller i flera år.

Hållbarhet

Kodlåset kommer att användas flera gånger om dagen, vilket innebär att det måste vara robust och hållbart. Kontrollera vilka material låset är tillverkat av och om det är konstruerat för att stå emot slitage över tiden. Ett hållbart lås kommer att ge dig trygghet och minska risken för att du behöver byta ut det inom kort.

Kompatibilitet

Innan du köper ett kodlås är det viktigt att kontrollera att det är kompatibelt med din dörrs typ och storlek. Vissa kodlås passar endast till specifika dörrtyper, medan andra är mer universella. Skandinaviska låshus och låshus 2014 är vanliga modeller som passar låshandtag med kod.

Genom att noggrant överväga dessa punkter kan du göra ett mer informerat val när du köper ett kodlås och med säkerhet bli lika nöjd som andra som också köpt kodlåsen.

Kodlås för innerdörr bäst i test

ASSA ABLOY  8810 - Ett säkert och pålitligt kodlås för din innerdörr

kodlås för innerdörrar

ASSA 8810 är ett kodlås för innerdörrar som kombinerar säkerhet och användarvänlighet på ett imponerande sätt. Detta lås är idealiskt för dig som vill ha en extra säkerhetsnivå i ditt hem, utan att göra avkall på enkelhet och stil.

Låset har fem knappar, fyra för att slå in koden (4-6 siffror) och en knapp för att låsa

Specifikationer

 • Låstyp: Kodlås
 • Passar skandinaviskt låshus
 • Batteridriven (2 st CR2, 3V lithium batterier ingår)
 • Material: Stål och zink
 • Färg: Mattkrom
 • Mått: 142 x 41 mm
 • Vikt: 1,45 kg
 • Hållfasthet: Högsta säkerhetsklass
 • Finns både höger och vänster

Låset är utmärkt för att skydda privata utrymmen i hemmet som kontor eller vinkällare. Dess robusta konstruktion i stål och zink gör det hållbart och redo att tåla dagligt bruk. Med den högsta säkerhetsklassen kan du lita på att ASSA 8810 håller obehöriga på avstånd.

En stor fördel med ASSA 8810 är dess användarvänlighet. Kodinmatningen är enkel och snabb, vilket gör det lätt att låsa och låsa upp dörren. Du kan utan problem mata in koden med en hand.

Dessutom är installationen av låset relativt enkel, så att du kan installera det själv om du följer tillverkarens instruktioner noggrant.

Emellertid kan det hända att du behöver byta dörrhandtag till en modell som är kompatibel med kodlåset, vilket kan innebära en extra kostnad. Välj mellan handtag för vänsterhängda eller högerhängda dörrar.

ASSA 8811 - Kodlås för låshus 2014

dörrlås med kod

ASSA 8811 kodhandtag är av samma tillverkare och modell som kodlås 8810 som beskrivs ovan, fast passbar för låshus av modell 2014. Kodlås är utmärkt för dig som söker en balans mellan hög säkerhetsnivå, användarvänlighet och en sofistikerad design.

Specifikationer

 • Låstyp: Kodhandtag
 • Passar ASSA 2014 låshus
 • Material: Stål och zink
 • Färg: Mattkrom
 • Mått: 142 x 41 mm
 • Vikt: 1,5 kg
 • Hållfasthet: Högsta säkerhetsklass
 • Välj mellan handtag för vänsterhängd dörr och högerhängd dörr

ASSA 8811 kodhandtag är lika robust och pålitligt som ASSA 8810 och är praktiskt taget samma lås.

En av de stora fördelarna med ASSA 8811 är dess dubbla funktion. Det fungerar inte bara som ett kodlås, utan också som ett vanligt dörrhandtag. Detta gör det möjligt att använda dörren som vanligt, utan att behöva mata in koden varje gång, vilket kan vara praktiskt när du är hemma.

Installationen är mycket enkel och du behöver inte anlita någon elektriker eller hantverkare för montering. Låset drivs med batterier som räcker upp till 100 000 användningar innan de behöver bytas. (Vanliga CR2 3V lithium batterier används)

Yale Fönster - Kodlås för säkrare fönster

lås

Yale Fönster erbjuder en innovativ lösning för att öka säkerheten i ditt hem. 

Många inbrott görs genom fönster och då är altandörren en naturlig väg ut. Detta kodhandtag som fungerar på såväl fönster som altandörrar kombinerar funktion, säkerhet och stil.

Specifikationer

 • Låstyp: Kodhandtag för fönster och altandörrar
 • Material: Zink
 • Färg: Mattkrom
 • Mått: 37 x 15 mm
 • Vikt: 0,29 kg
 • Hållfasthet: Hög
 • Riktning: Rak

Yale Fönster är utformat för att säkra dina fönster utan att kompromissa med estetiken. Dess eleganta design och mattkrom finish passar perfekt i alla typer av hem, från det mest moderna till det mest traditionella.

Detta kodhandtag är inte bara elegant, utan också mycket funktionellt. Dess robusta konstruktion i zink säkerställer hållbarhet och lång livslängd. Dessutom är det mycket enkelt att använda, med en lättförståelig kodinmatning som gör det lätt att låsa och låsa upp dina fönster.

En av de unika fördelarna med Yale kodlås för altandörrar och fönster är dess anpassningsförmåga. Till skillnad från de flesta kodlås som endast passar till dörrar, är detta kodhandtag specifikt utformat för fönster, vilket öppnar upp nya möjligheter för att öka säkerheten i ditt hem.

Även om Yale Fönster erbjuder många fördelar, är det viktigt att notera att det kan kräva en viss kunskap att installera det korrekt. Dessutom kan det vara mindre lämpligt för hem med små barn, eftersom det kan vara svårt för dem att nå och använda kodhandtaget.

Yale Fönster är en utmärkt lösning för den som vill öka säkerheten i sitt hem och samtidigt behålla en elegant och stilren estetik. Dess unika funktioner och anpassningsförmåga gör det till ett värdefullt tillskott i alla hem.

Vanliga frågor och svar om kodlås för innerdörrar

Är kodlås säkra?

Kodlås är generellt sett mycket säkra. De använder sig av en kod som man själv väljer, vilket innebär att ingen annan kan komma åt det skyddade utrymmet utan att känna till koden. Dessutom kan du ofta ändra koden när du vill, vilket ger ytterligare säkerhet.

Är det svårt att installera ett kodlås på innerdörrar?

Kodlås för innerdörrar är oftast väldigt enkla att installera jämfört med kodlås för ytterdörrar men metoden för att installera ett kodlås varierar beroende på modell och typ av dörr. Eftersom innerdörrs-kodlås oftast använder sig av batterier krävs sällan hantverkare och elektriker som hjälper till med installationen. Var noga med att läsa den medföljande instruktionsboken noggrant innan installation.

Hur ofta bör jag ändra koden på mitt kodlås?

Hur ofta du bör ändra koden beror på dina personliga säkerhetsbehov. I allmänhet är det en bra idé att ändra koden regelbundet, till exempel var tredje till sjätte månad. Om koden av någon anledning kommer i fel händer bör du ändra den omedelbart.

Ger du aldrig ut koden till bekanta och vänner är behovet av att byta kod ännu mindre.

Kan jag använda samma kod för alla mina kodlås? 

Det är möjligt att använda samma kod för alla dina kodlås. Men av säkerhetsskäl är det bäst att ha olika koder för olika lås. Om en kod råkar komma i fel händer, kommer inte alla dina lås att vara sårbara.

Är det säkert att använda kodlås om jag har barn i hemmet? 

Det är säkert att använda kodlås även om du har barn i hemmet. De flesta kodlås för innerdörrar är utformade så att de alltid kan öppnas från insidan, vilket innebär att barn inte riskerar att bli inlåsta. Dock bör du alltid lära dina barn hur man använder kodlåset på ett säkert sätt och förklara vikten av att inte dela koden med andra.

Förbättra hemmets säkerhet med rätt kodlås

Att förbättra säkerheten i ditt hem behöver inte vara komplicerat eller tidskrävande. Genom att investera i rätt kodlås kan du enkelt höja säkerhetsnivån i ditt hem och skydda dina värdesaker och privata utrymmen. 

Vi har granskat tre olika kodlås: ASSA 8810 och ASSA 8811 för dörrar samt Yale Fönster för fönster. Varje lås har sina unika fördelar och kan vara lämpligt beroende på dina specifika behov och preferenser. 

ASSA 8810 och ASSA 8811 erbjuder högsta säkerhetsklass, robust konstruktion och användarvänlighet. ASSA 8811 har dessutom en dubbel funktion som både kodlås och vanligt dörrhandtag. Yale kodlås för fönster å andra sidan ger dig möjlighet att säkra dina fönster på ett elegant och funktionellt sätt.

Kom ihåg att det alltid är viktigt att läsa igenom tillverkarens instruktioner noggrant innan du installerar ett kodlås, och att det kan vara en god idé att regelbundet ändra koden för att hålla högsta säkerhetsnivå. Oavsett vilket kodlås du väljer, kommer det att bli ett värdefullt tillskott till ditt hem och bidra till en större sinnesro.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}