Bästa kodlås för ytterdörrar 2023 – Test av säkra ytterdörrlås med kod

William

5 juni, 2023

0  comments

Kodlås för ytterdörrar har blivit allt populärare på grund av deras säkerhet, användarvänlighet och bekvämlighet. Oavsett om du är en teknikentusiast, en upptagen förälder, eller bara någon som ofta glömmer dina nycklar, kan ett kodlås vara rätt lösning för dig. 

Ett kodlås går att montera på ytterdörrar, garagedörrar och bakdörrar. Vill du installera kodlås inomhus, till sovrum eller innerdörren ska du använda ett kodlås för innerdörrar.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom några viktiga punkter att tänka på när du väljer ett kodlås för ytterdörrar. Vi kommer också att jämföra och recensera fyra olika kodlås som är anpassade för ytterdörrar. Först och främst ska vi titta på de avgörande faktorerna för dörrlås med kod för ytterdörrar, därefter kan du läsa om de olika produkterna.

säkerhetssystem

Yale doorman classic kodlåset för ytterdörr som är bäst i test. Det smarta låset ett robust välgjort lås där jag upplever allt från låsmekanismen och låshuset till handtaget är av hög kvalité.

Låset har en intuitiv design som är lätt att förstå för både vuxna och barn. Du kan ställa in låset med flera olika koder, engångskoder, använda låstaggar och till och med koppla till mobilen med hjälp av en modul.

Specifikationer:

 • Passar dörrar med tjocklek mellan 40-88 mm
 • Öppna med kod eller nyckelbricka
 • Öppning med app går att installera med separat radiomodul
 • Drivs med 4 AA batterier

Min upplevelse av Yale Doorman Classic

Låsets design är enkel, stilren och passar till alla typer av dörrar. Dessutom finns det i både svart och silver.

Låset jag har testat är silver och jag har använt det i snart ett år.

Jag blev direkt imponerad av hur tydlig och enkelt det smarta låset är. Knapparna är mellanstora och sitter på bra avstånd från varandra så man kan låsa trycka in koden även med handskar på händerna.

När man börjar skriva in koden lyser siffrorna upp. Det underlättar mycket under vintern (särskilt om man har barn), även om man har ganska bra koll på vilken knapp som är sitter var.

Yale doorman classic silver utifrån
kodpanel kodlås

Koden skriver du in genom att klicka på * följt av 7 siffror och sedan * igen.

Skriver du in fel kod blinkar låset till och man förstår att det är fel. Du får ett nytt försök och kan börja om från början. Från utsidan är det även enkelt att låsa låset genom att klicka på * när dörren är stängd men upplåst. Den spelar då upp ett ljud och blinkar för att bekräfta att dörren har låsts.

Låsets insida är ännu enklare. Här finns endast handtaget och ett vred för att låsa eller låsa upp.

När du vrider vredet åt höger spelas ett ljud upp och lampan lyser grönt för att bekräfta att dörren nu är öppen.

När du vider vredet åt vänster låser sig dörren, kodlåset lyser rött och ett ljud spelar upp.

Yale doorman låsa upp
Yale doorman låsa

Det jag gillade mest med Yale Doorman classic är att låset både känns och är rejält. Ingen del, från handtaget till låsbricka känns plastigt eller billigt.

På videon nedan visar jag när jag öppnar, stänger, låser och låser upp kodlåset.

Sammanfattningsvis är Yale Doorman Classic ett smart kodlås som jag varmt rekommenderar. Designen är modern och lätt att använda oavsett ålder. Tillsammans med dess höga säkerhetsstandard och användarvänliga funktioner är Yale Doorman Classic de bästa kodlåset för ytterdörrar.

Kodlås med fingeravtryck: Nimly Touch Pro med Biometrisk Teknik

kombinationslås

Nimly Touch Pro Elektroniskt Dörrlås Med Fingerläsare erbjuder en innovativ lösning för hemmasäkerhet med sin biometriska teknik. Med Nimly Touch Pro kan du lämna hemmet och lita på att din ytterdörr är säkert låst bakom dig, allt tack vare dess moderna, tekniskt avancerade konstruktion.

Det som särskiljer Nimly Touch Pro från många andra kodlås är dess fingeravtrycksläsare. Denna läsare använder biometrisk teknik för att verifiera din identitet, vilket ger en mycket hög säkerhetsnivå. Med Nimly Touch Pro behöver du inte oroa dig för att glömma din kod, eller att någon annan kan få reda på den. Din unika biometri är allt som behövs för att låsa upp dörren.

Förutom dess biometriska funktioner, är Nimly Touch Pro även Bluetooth-kompatibel och har appstyrning, vilket gör det möjligt att styra ditt lås direkt från din smartphone. Detta ger en hög grad av flexibilitet och bekvämlighet, vilket gör att du kan styra ditt lås oavsett var du är.

Specifikationer:

 • Färg: Svart/Silver
 • Bluetooth-kompatibilitet: Ja
 • App-styrning: Ja
 • Biometrisk teknik: Ja
 • Material: Legerat stål

Smidig och enkel upplåsning är vad som utmärker Nimlys elektroniskt dörrlås Med fingerläsare. Den biometriska tekniken som möjliggör fingeavläsning och andra smarta funktioner sätter dig i full kontroll över din hemmasäkerhet och erbjuder en bekvämlighet som är svår att uppnå med andra kodlås.

Yale Doorman L3S Flex

passersystem

Yale Doorman L3S Flex Steel är en av de mest moderna och tekniskt avancerade kodlåsen på marknaden. Med sin eleganta design och förstklassiga säkerhetsfunktioner, tar detta kodlås hemmasäkerheten till en helt ny nivå.

En av de mest anmärkningsvärda aspekterna av Yale Doorman L3S Flex Steel är dess smarta funktioner. Detta kodlås är utrustat med Bluetooth, vilket gör det möjligt att låsa och låsa upp dörren med en smartphone. Detta ger en mycket bekväm användarupplevelse, eftersom du kan låsa och låsa upp dörren även när du inte är hemma. Detta är särskilt praktiskt om du behöver låta in en gäst eller en hantverkare när du inte är där.

Doorman L3S från Yale är den senaste modellen av tillverkarna. Låset har imponerande säkerhetsfunktioner. Låset är utrustat med en säkerhetsklassad cylinder och har en inbyggd varningsfunktion som varnar dig om någon försöker manipulera låset. Dessutom kan du lätt ändra koder och till och med ställa in tillfälliga koder för gäster.

Specifikationer:

 • Färg: Stål
 • Bluetooth-kompatibilitet: Ja
 • Kontroll via app: Ja
 • Batterilivslängd: Upp till 1 år
 • Inbyggt larm: Ja
 • Material: Rostfritt stål

I sin helhet kombinerar Yale Doorman L3S hög säkerhet med modern teknik och bekvämlighet. Med dess sofistikerade funktioner och eleganta design, är detta kodlås ett utmärkt val för dig som vill ha det senaste och bästa inom hemmasäkerhet.

Yale Linus Home Connect: Smart lås utan kod

säkerhet

Yale Linus Home Connect tar är ett smart lås utan kod som helt och hållet styrs med mobilen. Smartlåset kombinerar den beprövade säkerheten och kvaliteten som Yale är känd för, med innovativa smarta hem-funktioner som ger god trygghet i hemmet

Säkerhet är alltid högsta prioritet med Yale, och Linus Home Connect Silver är inget undantag. Det är utrustat med en robust låsmekanism och tåliga material, samt ett inbyggt larmsystem som larmar vid otillåtna försök att öppna låset. Det unika med detta lås är dess integrering med smarta hem-system, vilket ger dig ytterligare säkerhetsfunktioner och bekvämlighet.

Vill du även ha kodlås finns det en extern kodplatta som finns att köpa till. Den är anpassad för att fungera för just Linus Home Connect och ger dig mer möjlighet att nyttja låset än bara med mobilen.

Detta lås kan fjärrstyras via en smartphone-app, vilket gör att du kan låsa och låsa upp dörren var du än är. Du kan även skapa och ändra koder på distans, vilket är praktiskt om du behöver ge någon tillfällig tillgång till ditt hem. Låset kan också integreras med andra smarta hem-enheter, så att du till exempel kan ställa in det att låsa dörren när ditt larmsystem aktiveras.

Med Geofencing-funktionen kan du välja att dörren ska låsas upp automatiskt när du kommer hem utan att du behöver ta fram din mobil och öppna dörren manuellt. Dörren kommer alltså vara låst för andra, men öppen för dig utan att du behöver göra något!

Viktig att tänka på vid köp av kodlås till ytterdörr

Säkerhet

Säkerheten är naturligtvis en central aspekt att överväga när man väljer ett kodlås för sin ytterdörr. Ett kodlås bör erbjuda hög säkerhetsstandard för att skydda ditt hem från obehöriga intrång. Detta innebär att låset bör ha robusta fysiska egenskaper, inklusive en stark låsmekanism och hållbara material som står emot inbrott. Funktioner som automatisk låsning kan vara särskilt fördelaktiga, eftersom de ser till att dörren alltid är låst när den stängs. Inbyggda larmsystem, som utlöser ett högt ljud om någon försöker tvinga upp låset eller skriver fel kod för många gånger, kan också bidra till att höja säkerhetsnivån.

Användarvänlighet

Ett kodlås bör inte bara vara säkert, utan även användarvänligt. Det bör vara lätt att använda för alla i hushållet, oavsett ålder eller teknisk kompetens. Den digitala skärmen bör ha tydliga siffror som är lätta att se, även i dåligt ljus, och knapparna bör vara tillräckligt stora och känsliga för att kunna tryckas på utan ansträngning. Att ändra koden bör också vara en smidig process, gärna med möjligheten att skapa temporära koder för gäster eller hantverkare.

Installation och kompatibilitet

Innan du köper ett kodlås, bör du kontrollera att det passar för din dörr. Kodlåset bör vara enkelt att installera, med tydliga instruktioner och minimalt behov av extra verktyg. Det bör också vara kompatibelt med din dörrs storlek, tjocklek och typ (t.ex. vänster- eller högerhängd). Om du planerar att integrera låset med ett smart hem-system, bör du också se till att det är kompatibelt med det system du har.

Energiförbrukning och batterilivslängd

Eftersom de flesta kodlås drivs av batterier, är det viktigt att överväga hur ofta de behöver bytas ut. Ett kodlås med låg energiförbrukning och lång batterilivslängd kommer att vara mindre besvärligt och mer kostnadseffektivt i längden. Vissa lås har även varningssystem för låg batterinivå, vilket kan hjälpa till att förhindra oväntade låsningar. 

Alternativa strömförsörjningsmetoder, som t.ex. en nödströmsfunktion via en extern batterikälla, kan vara mycket fördelaktiga i händelse av att batterierna tar slut.

Tilläggsfunktioner

Många kodlås kommer med en mängd tilläggsfunktioner som kan öka både säkerheten och bekvämligheten. För den teknikintresserade kan möjligheten att fjärrstyra låset via en smartphone-app vara en stor fördel. Styrning via smartphone låter dig låsa upp eller låsa dörren på distans, vilket kan vara praktiskt om du till exempel har glömt att låsa dörren eller vill låta in en gäst när du inte är hemma. 

Vissa lås kan även integreras med smarta hem-system eller har röststyrning, vilket innebär att du kan styra ditt lås med din röst eller genom att använda rutiner som du har skapat i ditt smarta hem. 

Andra extrafunktioner kan inkludera gästkoder, vilket innebär att du kan ge tillfälliga koder till gäster, hantverkare eller andra som behöver tillfällig tillgång till ditt hem. Medan dessa extra funktioner kanske inte är nödvändiga för alla, kan de ge extra bekvämlighet och funktionalitet för vissa användare.

Frågor om kodlås för ytterdörrar

Är kodlås säkra att använda för ytterdörrar

Ja, kodlås är generellt säkra att använda. De flesta moderna kodlås har robusta låsmekanismer och funktioner som skyddar mot kodgissning och otillåtna försök att öppna låset. Dessutom ger kodlås dig möjlighet att enkelt ändra koder, vilket ger ytterligare säkerhet.

Kan jag installera ett kodlås själv?

Det varierar beroende på låset, men många kodlås är utformade för att vara enkla att installera och kommer med tydliga instruktioner. Om du är osäker kan det vara bäst att anlita en professionell för att säkerställa att låset installeras korrekt.

Hur ofta behöver jag byta batterier i mitt kodlås?

Detta varierar beroende på modell och användning och ofta räcker batterierna i flera år. Många kodlås har en låg batterinivå-varning för att meddela dig när det är dags att byta batterierna i god tid utan innan batterierna faktiskt tar slut.

Kan jag använda samma kod för alla mina kodlås?

Har flera kodlås kan du oftast programmera dem att använda samma kod. Detta kan dock vara mindre säkert, eftersom om någon får reda på koden skulle de kunna få tillgång till alla dina lås. Det är rekommenderat att ha olika koder för olika lås.

Vad händer om jag glömmer koden till mitt kodlås?

De flesta kodlås har en återställningsfunktion som låter dig återställa koden om du glömmer den. Detta kräver ofta att du har tillgång till en fysisk nyckel eller en masterkod. Det är viktigt att du lagrar dessa säkert på en plats där du kan hitta dem om du behöver dem. Masterkoden behövs också för att byta eller ta bort koder.

Att Välja Rätt Kodlås För Ditt Hem

Att välja rätt kodlås för ditt hem är ett viktigt beslut. Ditt val kommer att påverka din dagliga bekvämlighet, men ännu viktigare, det kommer att påverka hemmets säkerhet. Som vi har sett, finns det många olika faktorer att ta hänsyn till, inklusive låsets säkerhetsfunktioner, användarvänlighet, och hur väl det passar med din dörr och ditt hem.

Vi har granskat fyra olika kodlås - Yale Doorman Classic, Yale Doorman L3 Retrofit, Yale Linus Home Connect och HABO Tribe 2. Varje lås har sina egna unika fördelar och nackdelar, och vad som är bäst för dig kommer att bero på dina specifika behov och preferenser.

Kom ihåg att det inte finns något "bästa" kodlås för alla. Istället bör du fokusera på att hitta det kodlås som bäst uppfyller dina specifika behov och prioriteringar. Oavsett vilket lås du väljer, kommer det att vara ett viktigt steg mot att göra ditt hem säkrare och mer bekvämt.

Tack för att du läste den här guiden, och lycka till med ditt val av kodlås! Om du är redo att börja titta på kodlås, klicka på länkarna till varje produkt för att lära dig mer och kanske göra ett köp. Ditt hem förtjänar den bästa säkerheten, och med rätt kodlås kan du få just det.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}