En köttkvarn hjälper dig att mala upp kött från jakt, göra egen korv, mala kött för den perfekta fetthalten och mycket mer.
Vanlig nötfärs från matbutikerna ger ofta mer att önska medan köttfärs som man själv maler går att anpassa efter precis vad man vill ha. Du kan välja hur grovt köttet ska malas, om du vill blanda olika styckdetaljer och mycket mer.
Det finns både manuella köttkvarnar och elektriska köttkvarnar. En manuell köttkvarn fungerar oftast genom att man spänner fast den i bordet och sedan vevar och matar i kött. Om du inte maler kött ofta eller endast i små mängder är en manuell köttkvarn att föredra, helt enkelt eftersom den tar mindre plats och är lättare att rengöra.
Får du mycket kött genom att du själv jagar eller känner någon som du kan få eller köpa kött av är det bättre att välja en elektrisk köttkvarn. Det är också att föredra om du själv köper kött och maler ned det istället för att emellanåt köpa färs i butik.
Vidare i artikeln ska vi fokusera på manuella köttkvarnar. Du får information om vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa en manuell köttkvarn för att veta vad som skiljer en bra och mindre bra köttkvarn från varandra. Dessutom listar vi de bästa manuell köttkvarnarna som passar bra i köket.
I slutet av artikeln delar vi tips som underlättar malningsprocessen - oavsett om du ska mala färs av älg, få den perfekta fettprocenten på hamburgaren eller stoppa egen korv.
Köpa köttkvarn - Hur du väljer den bästa
Material
Köttkvarnens material spelar stor roll. Metall och plast är vanligast och metall är bäst. En köttkvarn i metall håller längre, är rejälare och klarar att mala kött som är hårdare och har mycket senor.
Nackdelen med en köttkvarn i metall är att den oftast inte går att rengöra i diskmaskin. Rengör du den direkt efter användning genom att torka av den och plocka av lösa delar för att skölja i varmt vatten blir köttkvarnen ren och fräsch. Låter du den stå ett tak med köttrester blir rengöringen däremot rätt jobbig.
En kvarn i plast går oftast att rengöra genom maskindisk men efter många använding kan riskerar plast att bli missfärgat och inte lika fräscht. Vissa köttkvarnar har även trähandtag eller gummifötter. Det är bara positivt och förbättrar köttkvarnens helhet.
Vevarm
En lång vevarm är ofta att föredra eftersom du får mer hävstångseffekt och det blir mindre ansträngt att mala köttet. De allra flesta manuella köttkvarnar har relativt lika vevarmar och räcker gott och väl för att ge tillräckligt mycket kraft.
Viktigare än vevarmslängd är hur den är utformad. Vevarmen ska vara bekväm att hålla i och bör inte skava i handen även efter flera kilo kött gått genom köttkvarnen
Hålskivor
Beroende på hur fint eller grovt du vill mala köttet spelar hålskivan i köttkvarnen stor roll. En bra standard är en hålskiva med 4,5 mm hål. Det ger en färs som passar till allt från tacos till hamburgare och biffar eller till och med korv.
Optimalt är om hålskivan går att plocka lös och byta ut till annan storlek. Dels för att få ett bredare användningsområde men även för att det gör rengöring och disk lättare.
Storlek
Beroende på hur mycket och hur ofta du maler kött i köttkvarn kan kvarnens storlek vara viktigt att tänka på. Med en manuell köttkvarn i normalstorlek kan du utan problem mala kött till egna hamburgare eller färs för egna biffar några gånger per år.. Om du däremot använder köttkvarnen ofta och ska mala stora mängder (exempelvis köttfärs av kött från jakt eller för att stoppa egen korv är det bättre att köpa en elektrisk köttkvarn.
Fästanordning
En manuell köttkvarn fäster man ofta i bordet. Det är viktigt att köttkvarnen sitter bra och inte ruckas. För att uppfylla detta använder sig de manuella köttkvarnarna av olika typer av fästanordningar. De två vanligaste fästanordningarna är att spänna fast köttkvarnen i bordsskivan eller att fästa den ovanpå med hjälp av en sugpropp.
Använder köttkvarnen sugpropp är det viktigt att sugproppen är väldigt stark så kvarnen inte riskerar att lossna. Fäster man köttkvarnen i bordet ska den inte riskera att skada bordsskivan eller lämna efter märken.
Manuella köttkvarnar - TEST
I den här delen av artikeln listar och informerar jag om de manuella köttkvarnar som är bäst i sin helhet. De rangordnas utifrån ovan nämna viktiga punkter och hur de presterar när de maler kött i praktiken. Samtliga köttkvarnar på listan fungerar bra och passar olika personer utifrån dina behov och hur du vill experimentera med att mala kött.
Vi har exkluderad de köttkvarnar som inte uppnår grundläggande krav för att inte rekommendera bristfälliga produkter till dig som är ute efter att köpa en manuell köttkvarn.
Manuell köttkvarn i rostfritt stål

En modern och högfunktionell manuell köttkvarn från Westmark som gör malning av kött till något enkelt och roligt.
Köttkvarnen är tillverkad i rostfritt stål, fästs i bordet med hjälp av en kraftig sugpropp och maler köttet genom en vass kniv som styrt av handveven.
Köttkvarnen är multifunktionell och kommer med flera tillbehör och hålskivor i olika storlekar.
Malskivorna är i storlekarna 4,5 och 8 mm vilket ger möjlighet till färs som passar till allt från att göra korv till egna hamburgare och vanlig färs för olika typer av matlagning.
Utöver malskivorna ingår en korvstoppare och en skiva med stansar för bakning. Perfekt för att göra hemgjorda churros eller andra småkakor.
Köttkvarnen går att diska i maskinen med det rekommenderas att den oftast rengörs genom handdisk. Vissa delar, exempelvis hålskivorna och korvstopparen kan köras i maskin utan problem. Knivbladet bör sköljas i hett vatten och torkas av.
Sammanfattningsvis är det en fantastiskt smidigt och väl fungerande köttkvarn som både håller länge och ger bra resultat. Den enda nackdelen jag ser med köttkvarnen är att den är lite dyrare än andra köttkvarnar - men för vissa kan det vara värt det!
Westmark handvevad köttkvarn

En rejäl, klassisk, handvevad köttkvarn från Westmark tillverkad i gjutjärn med en förtennad yta.
Köttkvarnen är robus och fästs i en bänk eller bordsskiva där den sitter stadigt. Köttet placeras i tratten som för ned köttet mot den invändiga kniven.
Handveven är av samma material som resterande köttkvarn fast med ett trähandtag som gör den bekväm att hålla i och veva med. Köttet går genom kvarnen och pressas sedan ut genom hålskivan i en lämplig storlek för de flesta.
Westmark manuella köttkvarn kommer med en hålskiva som maller en mellangrov färs till 4,5 mm som kan användas till att från hamburgare och biffar till tacos eller köttfärssås.
Önskar du grövre färs finns det att köpa till hålskivor som maler färs till 6 mm respektive 8 mm.
Själva köttkvarnen rymmer tillräckligt för att mala kött ibland men maler du kött varje vecka rekommenderar jag att du väljer en större modell. Westmark tillverkar manuella köttkvarnar av samma modell i både större och mindre utformning.
Nackdelen med den manuella köttkvarnen från Westmark är att den kan vara svår att rengöra. Köttkvarnen tål inte maskindisk och måste torkas av direkt efter användning för att köttet inte ska fastna och bli svårt att få bort i efterhand. Ett tips är att efter ett par användningar köra en sats med torkat bröd, ris eller några skorpor för att rengöra i köttkvarnen.
Det torra brödet eller riset ser till att kött som fastnat inuti kvarnen pressas ut och fett från köttet sugs upp för att komma ut tillsammans med brödet.
Billig manuell köttkvarn

Frech Fritz köttkvarn är en prisvärd köttkvarn för dig som vill testa på att mala kött utan särskilt mycket förkunskap - Perfekt för nybörjaren.
Köttkvarnen är lättanvänd och tillverkad i hårdplast och metall. Plastdelarna håller ned priset och metall används för bland annat hålskivorna där hållbarhet och kvalité behövs som mest.
Köttkvarnen kommer med två utbytbara kvarnplattor. Dessa plattor har en hålstorlek på 4 respektive 8 mm vardera vilket ger en bred variation på olika typer av kötträtter du kan göra av färsen.
Köttkvarnens stora fördel är att den är väldigt enkel att rengöra. Den är delvis diskmaskinssäker och kommer inte att förstöras om du plockar av hålskivorna innan du diskar den.
Köttkvarnen fäster du på en platt yta, exempelvis ett bord, genom en sugpropp. Köttkvarnen sitter stadigt och kommer inte ruckas av vanlig användning.
Det är även möjligt att köpa till en toppdel till kvarnen som gör det möjligt att riva och skiva grönsaker. Delarna går att plocka lös och byta mellan vilket gör köttkvarnen till något som verkligen används i hemmet och inte bara ännu ett köksredskap som står och samlar damm.
Att mala färs - 5 tips
Att mala kött är i sin enkelhet väldigt simpelt. För ned kött i mellanstora bitar i kvarnen och låt dem matas genom kvarnen, skäras av kniven och pressas ut genom hålskivan. Allt du behöver göra är att veva på handveven.
Det finns däremot en hel del som kan göra det både enklare och svårare när det kommer till att mala kött. I kommande stycke delar jag fem tips för att mala färs av kött i en manuell köttkvarn.
1. Att välja kött
Det första du ska göra är att välja vilket typ av kött du vill mala. Det beror helt och hållet på vad du vill göra av färsen. Vill du göra hamburgare är det populärt att mala färs av högrev. Ska du göra tacos kan du välja någon billigare styckdetalj och planerar du att göra korv så kommer du behöver fler ingredienser än bara fläskkött.
Bestäm vad du vill tillaga med färsen innan du börjar och leta upp något lämpligt recept som berättar om vilken typ av kött som passar för ändamålet.
Tänk även på att inte välja kött som är hårt eller har för mycket senor. En manuell köttkvarn är svagare än en elektrisk köttkvarn och köttet riskerar att fastna.
2. Förberedelse
Innan du börjar mala kött är det bra att förbereda sig. Det gör att malningen av köttet går smidigt till. Det finns en hel del olika förberedelser man kan göra. Nedan finner du en lista på de jag tycker är viktigast.
- Städa köket och se till att du har mycket plats. Ställ bort fruktskålar och köksmaskiner
- Införskaffa plast- / fryspåsar om du inte ska använda färsen direkt.
- Markera påsarna med innehåll och datum.
- Gör plats i kylskåp och frys så köttet inte behöver ligga framme i värmen.
- Hacka upp köttet i lämpliga bitar som passar i kvarnen.
- Skär bort lättåtkomliga senor och andra delar av köttet som kan vara svårt att mala.
- Låt köttet vila i kylskåpet och bli svalt innan du börjar mala.
- Placera hela eller delar av kvarnen i frysen ca 15 minuter innan du börjar mala kött. (Delarna som är i metall)
Är både köttet och köttkvarnen nedkylt kommer malningen att gå lättare och du minskar risken för kött som fastnar i kvarnen. Dessutom är det bra av hygieniska skäl
3. Hygien
Hygienen är väldigt viktigt när det kommer till att mala kött. Se till att tvätta händerna noga med tvål och varmt vatten. Se till att du använder dig av rena tillbehör och att du inte låter köttet stå framme i värmen.
Jag rekommenderar att du tar fram köttet lite eftersom och och maler köttet i omgångar. Det säkerhetsställer att köttet hålls svalt och minskar risken för bildning av skadliga bakterier.
4. Att mala färs
När du väl maler färsen är det bra om du har gott om tid. Du ska inte behöva stressa eller pausa malandet av kött när du väl är igång. Det medför hygieniska risker och köttet kan bli dåligt.
Vill du ha en mer finmald färs kan du köra grovmalen färs en extra gång genom köttkvarnen. Beroende på vilket köttkvarn du har kan det bli lite “grötigt” men de blir bra i de allra flesta köttkvarnar.
5. Rengöring
Efter användning är det viktigt att du rengöra köttkvarnen direkt. Plocka av lösa delar och torka av dem. Är de tillverkade av gjutjärn bör de inte diskas i maskin eller med diskmedel. Att torka av dem och skölja i varmt vatten räcker för att hålla dem fräscha och rena.
Delar som tål maskindisk kan du låta gå i maskin.
Är det svårt att komma åt insidan av köttkvarnen kan du köra ris eller torkat bröd i köttkvarnen emellanåt. Det suger upp fett och pressar ut kvarblivet kött.
När köttkvarnen är väl rengjort bör du placera alla delar tillsammans på en specifik plats i kök eller förråd så det blir enkelt att hitta dem igen nästa gång du ska mala kött i en köttkvarn.