Korvstoppare bäst i test 2023 – Gör egen korv med hjälp av korvstoppare

William

18 maj, 2023

0  comments

Att stoppa egen korv är fantastiskt roligt och ger ett smakfullt resultat för den matintresserade. Egen korv går att variera och experimentera med för att testa nya smaker och korvsorter i all oändlighet.

En korvstoppare eller korvspruta hjälper dig att stoppa egen korv för att enkelt lyckas med att göra egen korv. Det finns många typer av korvstoppare och korvsprutor. Allt från manuella korvsprutor som pressar ut korvsmeten när man vevar till elektriska korvsprutor som man fäster på en köksassistent.

I den här artikeln får du läsa vad som är viktigt för en bra korvstoppare, se topplistan över de bästa korvstopparna och slutligen få tips på olika smaksättningar till egen korv som passar både nybörjare och de som har gjort egen korv många gånger tidigare.

Viktigt att tänka på när du väljer korvstoppare: En köpguide

Kapacitet

Korvstopparens kapacitet är avgörande beroende på hur ofta och hur mycket korv du vill göra.

Minst rekommenderade kapacitet är en liter, men en bra korvstoppare bör rymma mer än så. En liter korvsmet gör att du behöver fylla på korvstoppare väldigt ofta om du göra mycket korv vilket gör arbetet till något jobbigt och irriterande istället för roligt.

Jag rekommenderar att välja en korvstoppare med minst tre liter och upp till fem liter om du vill ha en rejäl korvstoppare som rymmer mycket korvsmet.

Material

Korvsprutor finns i olika material, såsom plast, rostfritt stål och aluminium. Rostfritt stål är ofta det mest hållbara valet, eftersom det är motståndskraftigt mot rost och enkelt att rengöra. Plast och aluminium kan vara lättare och mer budgetvänliga alternativ, men de kanske inte är lika hållbara som rostfritt stål.

Fundera på vilket material som passar bäst för dina behov och hur mycket du är villig att investera i din korvspruta.

Användarvänlighet

Se till att välja en korvspruta som är enkel att använda och rengöra. Detta innebär funktioner som enkel påfyllning av färs, smidig mekanism för att pressa ut korven och avtagbara delar för enkel rengöring. Tänk på hur mycket tid och energi du är villig att lägga på att använda och underhålla din korvstoppare och välj en modell som passar dina behov.

Tillbehör

Många korvsprutor kommer med tillbehör, såsom olika storlekar på korvhorn och rengöringsborstar. Dessa kan vara användbara för att anpassa din korvtillverkning efter dina behov och för att underhålla din maskin. När du jämför olika modeller, se till att kontrollera vilka tillbehör som ingår och om de passar dina behov.

Stabilitet

En stabil korvstoppare är viktig för att undvika spill och olyckor. Se till att maskinen har en stabil bas och robust konstruktion. Detta kan innebära en tyngre bas, sugkoppar eller andra metoder för att säkra maskinen på plats. En stabil korvspruta kommer att göra din korvtillverkning säkrare och mer effektiv.

Det finns både stående och liggande korvsprutor. Stående korvsprutor är enklare att fylla på och tömma medan en liggande korvstoppare ofta tar mindre plats

Korvhorn

Korvhorn är de rörformade munstycken som används för att forma korven när den pressas ut ur korvsprutan. De finns i olika storlekar och former, vilket gör det möjligt att göra korvar i olika tjocklekar och längder. När du väljer en korvspruta, se till att kontrollera vilka storlekar av korvhorn som ingår och om det finns möjlighet att köpa ytterligare storlekar eller former separat. Detta ger dig större flexibilitet

Korvstoppare bäst i test

Tre Spade Mini Korvspruta 3 liter

Tre Spade Mini Korvspruta är en kompakt och effektiv korvspruta med en kapacitet på 3 liter. Detta gör den perfekt för hemmakockar som vill göra mindre mängder korv åt gången. Den är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål, vilket ger en robust och hållbar konstruktion som är enkel att rengöra.

Korvstopparen är vertikal, vilket sparar utrymme i ditt kök och gör det lättare att fylla på färs. Den levereras med tre olika storlekar av korvhorn (12, 20 och 30 mm), vilket ger dig möjlighet att göra korvar i olika tjocklekar och längder. Dessutom har den en stabil bas och en kraftig vev för smidig användning.

En av nackdelarna med denna korvspruta är att den inte har några extra tillbehör, såsom rengöringsborstar eller extra korvhorn. Men den kompakta storleken och det robusta materialet gör den till ett utmärkt val för den som vill börja göra egna korvar hemma.

Specifikationer:

 • Kapacitet: 3 liter
 • Material: Rostfritt stål
 • Korvhorn: 12, 20 och 30 mm
 • Positionering: Liggande
 • Vikt: 5,5 kg

Tellier stående Korvspruta med 3 korvhorn

rostfritt stål

Tellier Korvspruta är en mångsidig och användarvänlig korvspruta som passar både nybörjare och mer erfarna hemmakockar. Den är tillverkad av slitstark plast, vilket gör den lätt och enkel att hantera. Med en kapacitet på 2 liter är den perfekt för mindre korvpartier och enkel förvaring i ditt kök.

Denna korvspruta har en horisontell design, vilket innebär att den kan användas på ett köksbord eller en bänkskiva utan att ta upp för mycket utrymme. Den levereras med tre korvhorn (10, 20 och 30 mm) som ger dig flexibiliteten att göra korvar i olika storlekar och längder. 

En av de stora fördelarna med Tellier Korvspruta är dess enkla rengöring. Eftersom den är tillverkad av plast kan den enkelt tas isär och rengöras i diskmaskin. En nackdel kan vara att plastkonstruktionen kanske inte är lika hållbar som en korvspruta av rostfritt stål, men om du inte planerar att använda den intensivt kan det vara ett bra budgetalternativ.

Specifikationer:

 • Kapacitet: 3 liter
 • Material: Rostfritt stål
 • Korvhorn: 9, 17 och 27 mm
 • Positionering: Stående
 • Vikt: 6,2 kg

Köttkvarn med korvhorn för korvstoppning

rostfri

Bosch Köttkvarn är en högpresterande köttkvarn som också fungerar som en korvspruta med hjälp av tillhörande korvhorn. Korvhornet gör maskinen till ett utmärkt multifunktionellt redskap för ditt kök. Med en kraftfull motor på 800W kan du snabbt och enkelt mala kött och göra korvar hemma.

Denna köttkvarn och korvspruta är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål, vilket ger en hållbar och robust konstruktion. Den levereras med tre korvhorn (12, 18 och 22 mm) samt två hålskivor för malning av kött.. Detta ger dig möjlighet att göra korvar i olika storlekar och använda kött som är olika grovt.

Bosch MFW68660 är enkel att använda och rengöra tack vare avtagbara delar och en praktisk skål för att samla upp malet kött och korv. En nackdel kan vara att den är relativt stor och tung, vilket kan göra den klumpig att förvara och hantera. Men om du letar efter en kraftfull och mångsidig köksmaskin för korvtillverkning och köttmaling, är detta ett utmärkt val.

Specifikationer:

 • Kapacitet: Ingen behållare
 • Material: Rostfritt stål
 • Korvhorn: endast en storlek
 • Vikt: 5,7 kg
 • Motor: 800 W
 • Flera andra tillbehör

Stor korvspruta: Tre Spade Liggande Korvspruta med vev 5 liter

stoppa-korv

Tre Spade Liggande Korvspruta med vev är en högkvalitativ korvspruta med en generös kapacitet på 5 liter. Detta gör den perfekt för dem som vill göra större mängder korv eller för dem som regelbundet gör egna korvar. Den är tillverkad av robust rostfritt stål, vilket ger en hållbar och enkel att rengöra konstruktion.

Denna korvspruta har en liggande design, vilket ger den extra stabilitet under användning. Den breda basen och de kraftiga vevmekanismerna säkerställer en jämn och kontrollerad korvtillverkning. Den levereras med fyra korvhorn (10, 20, 30 och 40 mm), vilket ger dig möjlighet att göra korvar i olika tjocklekar och längder.

Ett av de största fördelarna med Tre Spade Liggande Korvspruta är dess stabilitet och kraftfulla prestanda, vilket gör den lämplig för större korvpartier och frekvent användning. En potentiell nackdel kan vara dess storlek och vikt, vilket kan göra den svår att förvara och hantera för vissa användare. Men om du letar efter en korvspruta med större kapacitet och utmärkt prestanda, är detta ett bra val.

Specifikationer:

 • Kapacitet: 5 liter
 • Material: Rostfritt stål
 • Korvhorn: 10, 20, 30 och 40 mm
 • Storlek: Liggande
 • Vikt: 11 kg

Handhållen manuell korvstoppare

korvhorn

En handhållen manuell vorvstoppare är ett enkelt och prisvärt alternativ för den som vill prova på att göra egna korvar hemma utan att investera i en dyrare och mer avancerad korvspruta. Den är tillverkad av plast och aluminium, vilket gör den lätt och enkel att hantera och rengöra.

Med en kapacitet på 1,5 liter är denna manuella korvstoppare perfekt för mindre korvpartier och för nybörjare som vill experimentera med korvtillverkning. Den levereras med tre olika storlekar av korvhorn (14, 19 och 24 mm), vilket ger dig möjligheten att göra korvar i olika tjocklekar och längder.

Korvsprutan är enkel att använda tack vare den ergonomiska designen och den lätta konstruktionen. Det finns dock några nackdelar med denna korvstoppare. Eftersom den är manuell och inte har en vevmekanism kan det vara mer arbetsamt att fylla korvarna jämfört med en korvspruta med vev.

Dessutom kan plast- och aluminiumkonstruktionen vara mindre hållbar än en korvspruta av rostfritt stål. Men om du letar efter ett enkelt och prisvärt sätt att börja göra egna korvar, kan detta vara en bra produkt att överväga.

Specifikationer:

 • Kapacitet: 1,5 liter
 • Material: Plast och aluminium
 • Korvhorn: 15, 20 och 22 mm
 • Storlek: Manuell
 • Vikt: 235 gram

Vanliga frågor om att göra egen korv

Hur rengör jag min korvspruta eller korvstoppare?

De flesta korvsprutor och korvstoppare kan enkelt tas isär, vilket gör det enkelt att rengöra de olika delarna. Det är viktigt att rengöra alla delar noggrant, särskilt korvhornen och behållaren, för att förhindra bakterietillväxt. Om din korvspruta är tillverkad av rostfritt stål eller plast kan den ofta diskas i diskmaskin, men konsultera alltid tillverkarens instruktioner för att vara säker.

Vilken storlek på korvhorn ska jag använda?

Valet av korvhorn beror på vilken typ och storlek av korv du vill göra. Mindre korvhorn (10-20 mm) är bra för mindre korvar som cocktailkorvar, medan större korvhorn (30-40 mm) är lämpliga för grövre korvar som bratwurst och italiensk korv. Olika korvsprutor och korvstoppare kommer med olika storlekar av korvhorn, så välj en som passar dina behov och preferenser.

Kan jag använda min köttkvarn som korvspruta?

Vissa köttkvarnar kommer med korvspruta-funktion och tillbehör, vilket gör dem till multifunktionella köksredskap som kan användas för både malning av kött och korvtillverkning. Om din köttkvarn inte har en korvspruta-funktion kan du ofta köpa tillbehör separat för att omvandla den till en korvspruta. Många köksassistenter går också att använda som korvstoppare

En manuell köttkvarn fungerar kommer sällan med korvhorn.

Vilken typ av kött kan jag använda för att göra korv?

Du kan använda en mängd olika köttsorter för att göra korv, inklusive nötkött, fläsk, lamm och kyckling. Du kan också använda viltkött, fisk eller vegetariska alternativ som soja eller seitan. Använd din kreativitet och experimentera med olika smaker och kombinationer för att skapa unika och läckra korvar.

Korvsmet: Smaksättningar och tips för hemmagjord korv

När du gör din egen korvsmet hemma kan du anpassa smakerna och ingredienserna efter dina önskemål. Här är några idéer för smaksättning och tips för att göra korvsmeten perfekt.

Kryddor och örter

Använd en kombination av kryddor och örter för att ge korvsmeten en unik smak. Klassiska smaker inkluderar vitlök, lök, paprika, senap, kummin, koriander, mejram och salvia. Men tveka inte att experimentera med andra örter och kryddor för att hitta din egen favoritkombination.

Salt och socker

Balansera smakerna i korvsmeten med salt och socker. Saltet hjälper till att binda köttet och ger smak, medan sockret ger en subtil sötma. Var försiktig med mängden så att korven inte blir för salt eller söt.

Vätska

Tillsätt vätska som vatten, öl, vin eller buljong till korvsmeten för att göra den saftigare och enklare att arbeta med. För mycket vätska kan dock göra smeten lös, så var försiktig med mängden. Ett annat bra sätt att tillföra smak med hjälp av vätska är att koka den färdiga korven i exempelvis öl eller buljong.

Bindemedel

För att få en fast och saftig korv är det viktigt att använda ett bindemedel, såsom brödsmulor, potatismjöl eller ris. Bindemedlet suger åt sig vätska och fett vilket gör korven saftig och god.

Nitritsalt

Nitritsalt används i korvtillverkning av flera anledningar. Det fungerar som ett konserveringsmedel samt smak- och färgförstärkare samtidigt som saltet säkerställer att korven räcker längre.

Nitritsalt hämmar tillväxten av farliga bakterier, särskilt Clostridium botulinum, vilket minskar risken för botulism, en allvarlig matförgiftning. Nitritsalt bidrar också till korvens smak, färg och arom genom att bilda en kemisk reaktion med proteiner och aminosyror. Det ger korven sin röda färg och förbättrar smakprofilen, vilket är extra viktigt för bacon och rökt korv.

Det är inget krav att använda nitritsalt, särskilt om hela korven ska ätas upp direkt. Gör du väldigt mycket korv är det däremot väldigt viktigt för att den ska ha lång hållbarhet.

William

Om skribenten

Hej! Jag heter William och det är jag som skriver artiklarna är på Levahemma.se.


Jag bor själv i en villa med stor gård och älskar att fixa med huset och trädgården. Av allt jag lär mig från egna erfarenheter delar jag här för att hjälpa de som vill förbättra eller förenkla sitt vardagsliv.


Jag har alltid haft ett stort intresse för hus, trädgård, matlagning och allt annat som berör livet i hemmet. Därför blev det väldigt självklart för mig att starta bloggen Levahemma.se när idén kom till mig. Nu har hemsidan växt till en stor plattform med tusentals läsare som jag delar mina erfarenheter med.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}