En elektrisk köttkvarn är en effektiv lösning för att mala kött till färs, korv eller andra rätter. Du har full kontroll över malningen och kan välja precis den textur och sammansättning du önskar. I vissa köttkvarnar kan du dessutom göra kakor och desserter såsom churros eller hacka och mala grönsaksblandningar och andra rätter.
Det finns två huvudtyper av köttkvarnar: manuella och elektriska. Manuella köttkvarnar är enklare att använda i mindre skalor eller om du inte maler kött ofta. De tar mindre plats och är ofta lätta att rengöra, ibland får man inte göra dem i diskmaskin dock. Elektriska köttkvarnar är en bättre lösning om du maler kött i större mängder eller ofta, eftersom de är snabbare och effektivare.
Vidare i artikel kommer vi att fokusera på elektriska köttkvarnar. Du får information vad som är viktigt att kolla på när man väljer en köttkvarn och vilka modeller som sticker ut ur mängden i vår jämförelse.
I slutet av artikeln delar vi tips för att göra det lättare och roligare att mala kött i en köttkvarn. Du får även tips på andra rätter att laga, tillfällen då en köttkvarn kan vara till hjälp och givetvis hur man stoppar korv.
Att välja rätt köttkvarn
En billig köttkvarn utan avancerade funktioner passar vissa. Andra vill ha en effektiv kvarn som kan mala flera kilo kött per minut medan andra vill ha en kvarn som tar lite plats.
I den här delen av artikeln listar vi de viktigaste punkterna att se över och tänka på när du ska köpa en köttkvarn.
Hålskivor
En hålskiva sitter i slutet av köttkvarnen och är den sista delen där köttet passerar. En grov hålskiva med stora hål gör att färsen kommer ut i större bitar medan en köttkvarn med en mycket liten hålskiva ger en finmald färs, ibland nästan som ett mos. Optimalt är om hålskivorna går att byta ut och du kan välja hur stora hålen ska vara för att passa den typ av rätt du avser att laga. Exempelvis blir hamburgare oftast bäst på en grov färs medan många föredrar finmald färs till tacos eller när man ska göra egengjord korv.
Reverse-funktion
I kött finns det ofta senor, fett och mycket annat som kan fastna maskinen. Det är inget konstigt med det men det är bra om man slipper öppna upp maskinen och pilla loss förstoppningen med fingret.
En köttkvarn med funktionen “reverse” gör att maskinen backar bakåt och tar med senorna eller de andra ingredienserna som har satt stopp i maskinen. Därefter kör du igång maskinen på vanlig funktion och den maler genom ingredienserna som vanligt.
Multiredskap
Är det möjligt att använda köttkvarnen för andra ändamål än att mala färs av köttbitar är det ett plus. Det är såklart inget man behöver bry sig om ifall du endast vill mala färs - Men en pastamaskin, kakform, grönsakshackare juicepress kombinerat i köttkvarnen är helt enkelt väldigt smart!
Man behöver heller inte oroa sig för att råka få köttrester i juicen, kakorna eller pastan eftersom de är olika skärare, pressar osv. som sköter jobbet. Dessutom går det väldigt lätt att rengöra moderna typer av köttkvarnar.
Korvhorn
Många som bestämmer sig för att skaffa en köttkvarn gör det för att testa på att göra egen korv. Helt rätt!
Egen korv är roligt att göra, imponerar på gäster, låter dig anpassa smaken genom kryddor och örter samt ger dig 100 % kontroll över vad korven innehåller.
Därför är det viktigt att köttkvarnen har tillhörande korvhorn som gör korvstoppningen möjlig. Alla köttkvarnar som är bäst i test i vår lista kommer med ett korvhorn men dubbelkolla så att ett korvhorn ingår om du mot förmodan väljer någon annan modell.
Motor
En stark motor gör först och främst att maskinen klarar av att mala stora mängder kött men även att den klarar av att arbeta länge utan att gå sönder. Dessutom minskar risken att kvarnen förstoppade om motorn är kraftig.
Det är ofta motorn kapacitet som skiljer sig när man går upp i pris. Exempelvis har den billigaste köttkvarnen på listan en maximal prestanda på 1200 watt medan den dyraste har en maximal effekt på 2200 watt.
Material
En kombination av stål och plast är ofta att föredra. Stål håller länge, är lätt att rengöra och ger en gedigen känsla. Hårdplast är bra eftersom det väger väldigt lite. Dessutom fungerar plast väldigt bra som korvhorn och som matarbord och påmatare. Du kan köra dem i diskmaskin och de håller länge.
Bästa köttkvarnen 2023
I den här delen av artikeln finner du de köttkvarnar som är utsedda till bäst i test utifrån de ovanstående punkterna. Samtliga köttkvarnar kommer med alla tillbehör man behöver för att börja mala kött men de skiljer sig en hel del i funktioner, kapacitet, tillbehör med mera. Först ut, testvinnaren:
Bosch Köttkvarn multiredskap

Köttkvarnen Bosch MFW68660 är en kraftfull köttkvarn som möjliggör upphackning av 4,3 kilo per minut. Mer än dubbel så mycket som många andra köttkvarnar.
Köttkvarnen passar dig som ofta maler kött eller som måste hacka upp stora mängder när maskinen väl är framme, exempelvis under jaktsäsong.
Köttkvarnen har tre hålskivor. 3 mm, 4,8 mm, och 8 mm. Du kan enkelt byta och själv välja hur grovt du vill att köttet ska vara. Passar för allt från att göra vanlig köttfärs och korv till råbiff och hamburgare.
Maskinen från Bosch är ett “multiredskap”. Det ingår ett flertal tillbehör som gör att köttkvarnen kan användas till mycket mer än bara malning och hackning av kött.
De tillbehör som ingår är;
- Korvhorn för att stoppa korv
- Grönsaksskärare med 4 funktioner
- Juicepress
- Kebbe-tillbehör (En libanesisk efterrätt)
- 3 hålskivor i olika storlekar (3mm, 4,8mm, 8mm)
- Matarbord och påmatare
Samtliga tillbehör kan förvaras i maskinen och tar därför minimal plats trots flertalet funktioner och delar.
Köttkvarnen har alla de vanliga bekvämligheter som man ofta tar för givet men stör sig på om de saknas. saker såsom bärhandtag, gummifötter som gör att den står stadigt, 1 meter lång sladd och enkel rengöring. Dessutom finns funktionerna “reverse” och “motorblock”. Dessa hindrar motorn från att gå sönder om köttet har väldigt mycket senor.
Kompakt köttkvarn

Bosch MFW kompakta köttkvarn ryms i de flesta kök och blir inte “ännu en köksapparat som tar plats”.
Köttkvarnen maler kött snabbt och effektivt. Den har två hålskivor med 4 mm och 8 mm hål vardera. Den mindre är perfekt för köttfärs eller att göra egen korv, den större hålskivan lämpar sig bättre för hamburgare och råbiff.
Köttkvarnen går även att använda som en köksassistent då det en pastaskiva för spaghetti och tagliatelle samt en kakskiva för att göra exempelvis churros eller andra efterrätter.
Utöver dessa tillbehör ingår ett korvhorn för att stoppa egen korv.
Unikt för Bosch kompakta köttkvarn är att dess blad är slipade och vassa på båda sidorna. Det gör risk för stopp i maskinen minskar. Skulle ingredienser fasta (på grund av mycket senor i kött eller liknande) finns “reverse” funktion som backar mataren och förstoppningen släpper utan att du behöver plocka isär maskinen.
En bra köttkvarn till ett bra pris som dessutom fungerar till många andra ändamål i köket än att mala kött.
Köttkvarn Emerio med korvhorn

En billig köttkvarn från Emerio passar dig som vill testa på att mala egen färs eller stoppa korv för första gången.
Maskinen är betydligt svagare och saknar många funktioner som tidigare listade köttkvarnar, men den kan mala och hacka kött utan problem.
Köttkvarnen kommer med tre hålskivor för finmalen, vanlig eller grov färs. Dessutom ingår korvhorn och stoppare för att mata ned kött i kvarnen.
Köttkvarnen är mestadels tillverkad i stål vilket gör den hållbar och långvarig. Funktioner som saknas är bland annat “reverse” som är bra om kvarnen fastnar i köttets senor och en starkare motor som gör att man kan mala mer kött snabbare.
Kortfattat är köttkvarnen Emerio ett bra budgetval för dig som vill testa på att mala egen färs, gör hamburgare eller stoppa korv för första gången.
Att mala kött: En guide för att lyckas.
Nu är det dags att lära oss att mala kött. Processen är i sig väldigt enkel men det finns en del saker man kan göra för att göra det enklare att mala kött, roliga att mala kött och för att uppnå ett bättre slutresultat. Oavsett vilken typ av kött du ska mala eller vilken slutprodukt du önskar är det rekommenderat att göra följande innan du startar maskinen.
- Placera de lösa delarna av köttkvarnen i kylen i minst 30 minuter. Det håller köttet svalt, minimerar bakteriebildning och minskar risken att det blir stopp i maskinen.
- Hacka upp kött i bitar som ryms i kvarnen. Kuber eller “stavar” är att föredra men med en kraftig köttkvarn spelar det mindre roll.
- Låt köttet vara kallt och plocka fram bitar successivt och du ska mala stora mängder.
- Se till att bänkytan, köttkvarnen och alla tillbehör är rengjorda.
- Tvätta händerna noga.
- Bestäm vilken storlek på hålskivan (eller annat tillbehör) som ska användas
Vidare går vi igenom olika typer av slutprodukter som finns att göra med en köttkvarn. Läs igenom alla och för att lära dig något nytt, eller djupdyk inom den kategori du tycker är mest intressant. De slutprodukter som finns att läsa om är:
- Köttfärs
- Hamburgare
- Korv
- Fisk
- Kyckling
- Soja, Oumph, Quorn
- Grönsaker
- Råbiff
Mala köttfärs
Att mala egen köttfärs är väldigt enkelt i köttkvarn. Du kan använda nästan vilket typ av styckdetalj du önskar och kommer få ett bra resultat.
Maler du färs till köttbullar, biffar eller tacos föredrar de flesta en ganska finmald färs. Det brukar bli bra om man väljer den minsta stansskivan (ofta omkring 3-4 mm)
Ett annat tips är att förbereda fryspåsar om du har mycket kött att mala och märka dem med datum och vad dem innehåller. Omkring 500g per påse lämpar sig för de flesta. Använda du fryspåsar som rymmer 3 liter kan du platta ut köttfärsen i påsen. Det gör att upptiningen går betydligt snabbare än om du fryser in köttet i en klump.
Egna hamburgare med köttkvarn
Att göra egna hamburgare med egenmalt kött klår alltid frysta köttpuckar eller färska, färdigformade hamburgare. När du malet köttet själv kan du välja precis vilken styckdetalj du önskar. För hamburgare är högrev populärt och ger ett väldigt bra resultat.
Vill du testa en annan köttblandning är lika delar av rumpstek, högrev och nötbringa en fantastisk kombination som ger både mycket smak och en saftig, fet burgare.
När du maler färsen räcker det att du låter den gå genom maskinen en gång med en relativt grov hålskiva. 6-8 mm är rekommenderat.
Stoppa egen korv med köttkvarn
Många som skaffar en köttkvarn gör det för att testa på egen korv. Hemmagjord korv blir fantastiskt gott och du kan experimentera med styckdetaljer, kryddning, tillagningsmetoder och mycket annat i oändlighet.
När du gör korv är det ofta klokt att låta korvsmeten gå genom köttkvarnen 2-3 gånger. Det gör att köttet, kryddorna och andra ingredienser verkligen blandas till en homogen korvsmet.
Du kan själv välja hur grov eller finmald du önskar göra korven. En korv som du maler genom en större hålskiva ger ofta en “köttigare” känsla även om kötthalten är densamma. Det är rekommenderat köra korvsmeten genom en relativt fin hålskiva de första gångerna man testar göra hemmagjord korv. Helt enkelt för att korven ofta håller ihop bättre då.
Korven stoppar du antingen med en korvstoppare eller med ett korvhorn som ofta följer med i köttkvarnen. Du börjar med att trä över fjälster (gris, lamm och krok spelar ingen större roll) och låter sedan köttkvarnen mata in korvsmeten i korvskinnet.
Fiskfärs i köttkvarn
Egen fiskfärs för att göra biffar, soppa, fiskpinnar, eller fish tacos fungerar utmärkt att mala i en köttkvarn. Bäst resultat ger fet fisk såsom lax, sill, tonfisk och makrill men det går såklart att mala mager fisk som torsk, kolja och sej.
Vilken storlek på hålskiva du bör välja spelar inte jättestor roll. Du får välja efter preferens. En vanlig mellanstor hålskiva blir alltid bra. Omkring 5 mm.
Kycklingfärs i köttkvarn
Egen kycklingfärs i köttkvarn är stark rekommenderat. Du kan mana kycklingens alla delar men godast och bäst färs får du med kycklinglår. Helt enkelt fär att låren är lite fetare än bröstet som annars riskerar att bli lite torrt.
Färsen kan du använda till allt från nuggets, burgare och kycklingköttbullar till färs för tacos eller för att steka som den är med någon god kryddblandning.
Vilken hålskiva som passar bäst beror på vad du ska använda färsen till. Läs ovan om att mala köttfärs för tips om vilken storlek som passar för vilken slutprodukt.
Råbiff i köttkvarn
Att göra råbiff i köttkvarn är något som traditionalister som helst skrapar sin råbiff skulle kalla en hädelse men resultat blir väldigt bra.
Beroende på om man vill ha en grov eller finmalen råbiff är det enkelt att justera. Jag rekommenderar att blanda finmalen färs med finhackade bitar med kniven. Det ger en trevlig blandning i råbiffen som gör att den inte känns som en enda massa.
När du gör råbiff i köttkvarn är det rekommenderat att kosta på lite extra och köpa en finare bit kött.
Det går också jättebra att köra köttet genom en större hålskiva (omkring 8 mm).
Vegetarisk och vegansk färs i köttkvarn
Oumpf, Soja och Quorn fungerar utmärkt att köra genom köttkvarnen. Du kan även blanda i olika grönsaker om du vill ha någon särskild typ av smak på färsen. Det finns väldigt många kombinationer så testa dig fram för att hitta vad som passar bäst för dig.